Поділитись:

Показали, як оновлюється озоновий шар Землі (фото)

Неділя, 29 березня 2020, 08:03
Показали, як оновлюється озоновий шар Землі (фото)

Озонова діра над Антарктидою продовжує зменшуватися, що призводить до змін у циркуляції потоку повітря над поверхнею Землі, який викликає вітри.

Дослідження кліматологів показує, що атмосферні зміни зупинені завдяки Монреальському протоколу, що обмежує викиди речовин, які здатні руйнувати озоновий шар, – про це пише «Радіо Максимум» із посиланням на Nature.

Озонова діра над Південним полюсом Землі вперше була виявлена ​​у 1985 році. Вона щорічно з'являлася в серпні і затягувалася до грудня. Таке виснаження озонового шару призводило до охолодження повітря, що, своєю чергою, посилювало полярні вихри. Це змінювало характер дощових опадів і океанічних течій в південній півкулі і викликало сильну посуху в таких країнах, як Австралія.

Монреальський протокол 1987 припинив виробництво озоноруйнівних речовин, таких як хлорфторвуглеці (ХФВ). Починаючи приблизно з 2000 року, концентрації цих хімічних речовин в стратосфері почали знижуватися.

Показали, як оновлюється озоновий шар Землі (фото)

Дослідники використовували низку комп'ютерних симуляцій, щоб показати, що реактивний потік перестав рухатися на південь в той момент, коли озонова діра стала затягуватися. Якщо тенденція збережеться, то це може повернути дощі в Австралії.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів