Поділитись:

Складіть меню на тиждень: експерти радять, як купувати продукти

Вівторок, 31 березня 2020, 09:00
Складіть меню на тиждень: експерти радять, як купувати продукти

Із введенням карантину люди намагаються зробити вдома стратегічні запаси усього, що є у магазинах. У когось – просто паніка, а хтось скуповує товари для того, аби менше виходити з дому.

Але як правильно робити закупки продуктів на тиждень та не витрачати зайві кошти, ІА «Конкурент» запитало у спеціалістів.

Режисер і художній керівник театру «ГаРмИдЕр» Руслана Порицька розповідає, що у родині роблять покупки приблизно раз на тиждень.

«Ми живемо за містом, працюємо зараз дистанційно – перелаштовуємося на реалізацію театральних проєктів онлайн. Орієнтовно раз на тиждень вибираємося до міста, купуємо продукти. Особливого дискомфорту це не створює. Навпаки – в умовах, коли потрібно заощаджувати те, що немає спокус будь-що купувати протягом тижня, є плюсом. Купуємо більше тільки тому, що рідко виходимо до магазину. Нічого зайвого. Стратегічних запасів не робили», – розповідає Руслана Порицька.

Психолог Віра Романова стверджує, що, піддаючись паніці, люди витрачають чималі кошти у магазинах. З її слів, невизначеність на майбутнє призводить до того, що люди не можуть вирішти та остаточно визначитися, що хочуть. І коли бачать якийсь яскравий товар, купують його.

«Ми спостерігаємо за поведінкою інших людей. І ми наслідуємо її, бо нам здається, що вони більш раціональні і знають, що роблять. А потрібно розуміти, що все наше оточення також не розуміє, що хоче. Потрібно пам'ятати, що люди, які йдуть у магазини сьогодні, не ведуть себе так, як зазвичай. Тобто всі або перебільшують, або купують зайве. І спостерігати за іншими людьми і порівнювати їхній візочок зі своїм – це шлях до зайвих витрат», – пояснює психологиня.

Віра Романова рекомендує перед походом у магазин обов’язково складати список покупок і чітко його дотримуватися. Не зайвим буде також проаналізувати, що та скільки сім’ я спожила за останні 4 дні чи тиждень. І наступного тижня спробувати купити трішки менше. Тому що є продукти, які не можуть зберігатися довго.

Аби покупка була ефективною, психологиня радить скласти меню на тиждень, враховуючи перекуси. І хоча таке меню складати важко, тому що здається, що споживається дуже багато продуктів, але це ще один варіант на шляху економії. Потрібно прописати всі продукти, з яких потрібно готувати. Варто внести у список і те, що, приміром, полюбляють діти: шоколад, банани чи печиво.

Для господинь, які підписані на кулінарних блогерів, готують за рецептами з інстаграму чи фейсбуку, меню потрібно складати ретельніше. І якщо раптово знадобилося для страви авокадо, то не потрібно бігти за ним до магазину, а ліпше відкласти цю покупку на інший тиждень. Адже, як пояснює Віра Романова, якщо піти по авокадо, то можна принести ще два кульки продуктів, у яких точно буде багато зайвого.

Також можливо математично прорахувати покупку. Це можна зробити, зайшовши на сайт магазину. І за списком, який склали, прорахувати вартість покупки. Якщо сума влаштовує та не лякає, йти у магазин, узявши із собою лімітовану суму. Якщо ж при підрахунку виявилося, що витратити доведеться забагато, потрібно відкинути зі списку те, на чому можна заощадити.

«Важливо навчитися піти по молоко і не купувати ситуативно те, що захотілося. Не потрібно вестися на бажання, бо так захотілося. І взяти за правило йти за списком, а не за чужою корзиною. Таким чином, ймовірно, ми реально витратимо менше. Це дасть переживання власного успіху, що ми молодці і зекономили, а з іншого боку – кілька таких економій, і ми зможемо дозволити собі купити те, що давно хотіли, або той продукт, на якому зекономили. Чи навіть білети на літак, коли врешті відкриються кордони. Ми будемо розуміти, що маємо можливість накопичувати на більш важливі бажання, ніж продукти. Це також дасть стимул до того, щоб якимось чином змінювати свою споживацьку поведінку, свої звички витрачати кошти, дивлячись на чужу корзину. І за рахунок зміни такої поведінки щодо продуктів харчування ми зможемо зекономити значну суму на свою мрію» – каже Віра Романова.

Голова правління асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслан Соболь пояснює, що зараз потрібно максимально економити.

«У період кризи, а ця не виняток, потрібен режим економії. Потрібно максимально розтягнути сімейний бюджет, який є на сьогодні. Не потрібно робити дорогі покупки. Правильно максимально раціонально використовувати кошти. Купувати потрібно стільки, щоб продукти не псувалися, щоб їх можна було спожити», – пояснює Руслан Соболь.

Експерт радить робити покупки на тиждень, але не більше. Бо це може провокувати підняття цін.

«Що саме купувати, залежить від раціону сім’ї. Немає універсальних рекомендацій, люди купують у межах своїх звичок і раціону. Але головне відмовитися від надмірності», – каже Руслан Соболь.

Отож, списки у кожного будуть різні. Але експерти розробили певні рекомендації, скільки та чого потрібно людині на тиждень. На одну дорослу – 80-100 грамів каші на один прийом їжі, це 300 грамів на людину на день. Звісно, на 14 днів – це 4-5 кілограмів крупи. Обов'язково, щоб це було різноманіття. Тобто кілограм гречки, кілограм рису чи інших круп. Окрім круп, потрібно запастися щонайменше п'ятьма кілограмами овочів, щоб «отримувати вітаміни». Брати їх варто з розрахунку 300 грамів на день. Також можна взяти трохи горіхів – це добрий перекус та потрібні організму жири Омега-3. Інші потрібні жири слід шукати в рибних та м’ясних консервах. Краще брати яловичину чи кролятину, свинина надто жирна для нерухомого способу життя. Такий запас обійдеться приблизно у 1000 гривень.

На час карантину терапевти радять прибрати з аптечки два препарати: противірусні, бо вони не діють, та аспірин.

«Ви повинні пам’ятати, що аспірин при температурі викликає синдром Рея, особливо це стосується гострих вірусних інфекцій. Це печінкова енцефалопатія. На жаль, вона часто буває летальною. Тому висока температура – це протипоказання для прийому аспірину», – пояснює терапевт Анна Горбань.

А ось що там повинно бути обов’язково, то це протиалергійні препарати, жарознижувальні, ліки, які полегшують симптоми нежитю та болю в горлі. Важливо не забути про спреї від опіків та першу допомогу при травмуваннях: бинти, антисетиптики, тощо.

«Якщо людина іде в самоізоляцію і перебуває у замкнутому просторі зазвичай що збільшується – травматизм, термічні опіки. Тому що жінки починають більше готувати», – додає терапевт.

І головне – не впасти у відчай та пам’ятати, що карантин мине і життя повернеться у звичайне русло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів