Поділитись:

Як Палиця рятує сільського голову від тюрми, а кордон від – білорусів

Середа, 13 липня 2016, 15:00
Як Палиця рятує сільського голову від тюрми, а кордон  від – білорусів

Голова Волинської обласної ради Ігор Палиця відвідав село Ветли, де вирішив розібратися у законності проведення демаркаційних робіт на україно-білоруському кордоні. Що з цього вийшло та як очільник Волиньради врятував місцеву сільського голову від тюрми – у репортажі.

Поки Палиця добирався до місця призначення, журналісти відвідали озеро Біле, в яке впадає Жирівський канал, де проведена умовна лінія кордону. Хоча у відповіді від МЗС йдеться, що розмежування між країнами проходить південною бровкою каналу без назви до місця його падіння у Жирівський зі сходу. Обидва канали зараз належать Білорусі, що дуже дивує місцевих жителів.

Біле озероБіле озеро

Третина цього озера належить білорусамТретина цього озера належить білорусам

Наглядова вишкаНаглядова вишка

Голова Ветлівської сільської ради Любов Павлік каже, що в січні, коли білоруси почали копати нібито українські землі, місцеві жителі забили на сполох.

"Звернулися з цією проблемою в район – там ніяких документів не було, в області теж відповіді не отримали. Кому ми тільки листи не писали: Президенту України, СБУ, до голів обласної ради та адміністраці, до десятьох депутатів Верховної Ради", – розповіла жінка.

Любов Павлік каже, що всі до кого вона зверталася, давали прості відпискиЛюбов Павлік каже, що всі до кого вона зверталася, давали прості відписки

Турбує ветлівчан інформація про можливе будівництво водосховища у селі Малинівка, яке розташоване на території Білорусі. Таку інформацію сільський голова прочитала у виданні "Транспортный вестник".

"У Малинівці будується "Жирівське" водосховище площею 669 гектарів. Вони планують викопати додатковий канал, який потягне воду. За один день вони не висушать Біле озеро, але чимось треба наповнити 669 гектарів", – розмірковує Любов Павлік.

Жінка вважає, що через такі дії сусідньої держави постраждає не тільки це озеро, а й інші водойми, зокрема річка Прип'ять. Ветлівчани переживають, що подібне призведе до екологічної катастрофи у регіоні.

Резюмуючи, Любов Павлік сказала, що запланована нарада та візит Ігоря Палиця – це остання надія жителів відвоювати свої землі.

Поки телевізійники записували свої відеоряди...Поки телевізійники записували свої відеоряди...

...інші журналісти мочили ноги......інші журналісти мочили ноги...

...та фотографували краєвиди......та фотографували краєвиди...

...цей ...цей "крилатий прикордонник" спостерігав за дійством із неба

Закінчивши працювати біля озера, журналісти повернулися до села, де місцевий клуб потроху заповнювався людьми, які чекали на голову обласної ради. Сам посадовець з'явився в компанії народного депутата України Тараса Батенка і все тієї ж Любові Павлік.

Ігор Палиця прибув  до села Ветли у компанії народного депутата України Тараса Батенка та Ветлівської сільської голови - Любові ПавлікІгор Палиця прибув до села Ветли у компанії народного депутата України Тараса Батенка та Ветлівської сільської голови - Любові Павлік

Оператори, замість місцевих жителів, зустрічали поважних гостей на дворіОператори, замість місцевих жителів, зустрічали поважних гостей на дворі

Поки делегація прямувала до місця призначення, організатори попросили звільнити перші два ряди.Один з чоловіків "вперся рогом" і сказав, що нікуди не пересяде. Все ж односельці змусили його це зробити.

Впертий чоловік, який не хотів звільнити своє місце комусь із посадовцівВпертий чоловік, який не хотів звільнити своє місце комусь із посадовців

Коли голова Волиньради зайняв своє місце у залі, поряд з ним сіли депутати Микола Бущук та Вячеслав Рубльов.

Поки сільська голова переповідала вже раніше сказане журналістам, голова Волиньради радився про щось з колегамиПоки сільська голова переповідала вже раніше сказане журналістам, голова Волиньради радився про щось з колегами

Радник Ігоря Палиці - Олександр Товстенюк, який вирішив сісти поближче до людей.Радник Ігоря Палиці - Олександр Товстенюк, який вирішив сісти поближче до людей.

Ігор Палиця акцентував увагу на важливості відсутності емоцій, оскільки подібне буде тільки шкодити. Також голова облради підкреслив свою аполітичність у питанні демаркації кордону.

"Я тут для того, щоб разом з вами нікому не віддати жодного квадратного сантиметра нашої землі. В мене до Білорусії нема жодних емоцій, вони борються за своє, а якщо вийде відхопити шматочок чужого – теж добре", – сказав Палиця.

Коли політик-бізнесмен розповідав про заплановану міжвідомчу нараду після зустрічі, із залу почав вигукувати чоловік, який трохи раніше не хотів звільняти місце для високопосадовців.

"Хто має право переглядати наш кордон? Ну!" – вигукнув чоловік.

Чоловік, не хотів звільняти своє місце а тепер Чоловік, не хотів звільняти своє місце а тепер "наїхав" на Палицю

"Яка різниця, хто має право це робити? Є два варіанти: один – що ми працюємо з документами, і якщо правда на нашій стороні, то ми звернемося до міжнародного товариства і будемо вимагати повернути наш кордон. Другий варіант – ми такі бойові і сміливі йдемо на сторону білорусів! Агресія має результат, коли ми знаємо, що праві, і можемо за допомогою цього досягти своєї цілі. А зараз ми цього зробити не можемо", – відповів голова обласної ради.

Ігор Палиця переконаний, що потрібно діяти в рамках закону, без лишніх емоційІгор Палиця переконаний, що потрібно діяти в рамках закону, без лишніх емоцій

Відчувши, що "пахне смаленим", розрядити обстановку взялася Любов Павлік. Вона подякувала голові Волиньради за те, що він врятував її від тюрми. Палиця проплатив технічну документацію клубу та лікарні, яка була відсутня.

"Я могла сісти в тюрму за самовільне будівництво", – вигукнула посадовиця, спровокувавши оплески.

Ігор Палиця та Любов Павлік, яку він врятував від тюрмиІгор Палиця та Любов Павлік, яку він врятував від тюрми

Проте заспокоїла жінка ветлівчан ненадовго: орієнтовно на п'ять хвилин, поки про демаркацію та роботу міжвідомчої комісії з цього питання розповідав нардеп Тарас Батенко.

Тарас Батенко розповів ветлівчанам про демаркаціюТарас Батенко розповів ветлівчанам про демаркацію

Далі знову посипалися питання та докори із залу.

...Спокою у ветлівчан вистачило ненадовго...Спокою у ветлівчан вистачило ненадовго

...знову посипався ...знову посипався "град" питань

Зокрема, серед місцевих жителів опинився кандидат у депутати Верховної Ради Ігор Рицко. Він вважає, що влада повинна діяти радикальніше, аби не повторилася історія із Кримом та Донбасом.

"Поки ми будемо звертатися до різних судів, відкриють канал, вода піде у водосховище і люди залишаться без ресурсу", – заявив Рицко.

Ігор Рицко хоче активніших дій від владиІгор Рицко хоче активніших дій від влади

Ігор Палиця вирішив не лишатися осторонь та відповів чоловіку, хоча біля мікрофона у цей час стояв нардеп.

"Скажіть, яка у вас є пропозиція? Скільки часу пройшло, коли тут було триста нацгвардійців? Ви хочете, щоб я зараз вас взяв і пішов на білоруську сторону?" – поставив питання громаді голова Волиньради.

"Так!" – почувся крик із залу.

"Якщо на папері не буде доведено, що Жирівський канал в часи СРСР належав Україні, то ми нічого не доб'ємося. Там де анархія – не буде нічого! Я вже давно не реагую на такі речі в дискусіях емоційно. Тим більше, що у нас одна точка зору. Який зміст мені вам щось доводити, якщо я хочу зробити те ж саме, що й ви? Тільки за законом", – продовжив відстоювати свою думку Ігор Палиця.

Ігор Палиця сказав, що потрібно діяти в рамках закону, інакше нічого не доб'ємосяІгор Палиця сказав, що потрібно діяти в рамках закону, інакше нічого не доб'ємося

Тоді Рицко спитав, чи може обласна рада прийняти "якісь радикальніші" звернення до вищих ешелонів влади. На що голова фракції "УКРОП" у Волиньраді Вячеслав Рубльов показав цілу пачку різних звернень.

Вячеслав Рубльов іронічно поглянув на Рицка...Вячеслав Рубльов іронічно поглянув на Рицка...

...показавши цілу ...показавши цілу "пачку" звернень, стосовно демаркації кордону.

Після закінчення чергової дискусії на сцену вийшов місцевий житель, зачитав договори укладені між Україною та Білорусією, в яких сказано про недопущення змін ліній кордону.

Як Палиця рятує сільського голову від тюрми, а кордон  від – білорусів

Коли стало відомо, що до Ветлів прибули члени міжвідомчої комісії, посадовці попрощалися із селянами та рушили на засідання. За підсумками фахової дискусії голова обласної ради Ігор Палиця сказав, що запропонує депутатам підтримати створення робочої групи для ревізії роботи демаркаційної комісії.Також буде створено ще одну робочу групу, яка повинна буде розібратися з тим, кому належить спірна територія біля Жирівського каналу: Україні чи Білорусі.

Як Палиця рятує сільського голову від тюрми, а кордон  від – білорусів

ЧИТАТИ ТАКОЖ: "ЦИГАРКИ І СПИРТ – НЕ ЄДИНІ ТУРБОТИ ПРИКОРДОННИКІВ", – ПАЛИЦЯ ПРО МОЖЛИВЕ ЗНИКНЕННЯ БІЛОГО ОЗЕРА

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів