Поділитись:

Утиски журналістів, мільйон на морг та орден Палиці: перипетії шостої сесії Волиньради

Четвер, 14 липня 2016, 21:00
Утиски журналістів, мільйон на морг та орден Палиці: перипетії шостої сесії Волиньради

Чергова шоста сесія Волинської обласної ради запам'яталася своєю неоднозначністю: з одного боку злагоджена робота депутатів та мінімум обговорень, з іншого – маса мітингувальників під стінами, блокування входу до залу засідань луцькій журналістці та чергове замороження питання Ковельської вузлової лікарні. А ще голові облради Ігорю Палиці дали орден.

Про перипетії у "білому домі", які відбувалися у четвер, 14 липня, читайте у репортажі сайту новин Волині "Конкурент".

Хоча сесія була назначена на 10:00, журналісти поприходили значно раніше, оскільки активісти анонсували мітинг на Київському майдані, під час якого будуть вимагати визнання добровольців учасниками бойових дій. Але крім однієї групи об'єднаних спільною ідеєю людей, представники ЗМІ зустріли цілих чотири: прибули обурені ковельчани, які не хочуть хоспісу замість "залізничної" лікарні, вчергове вимагали грошей працівники Нововолинських ПТУ, все ж із того Нововолинська завітали освітяни, які просили зберегти посаду своєму директору.

Одним із перших на засідання сесії під'їхав Валерій  Діброва...Одним із перших на засідання сесії під'їхав Валерій Діброва...

...невдовзі з'явився Юрій Гупало......невдовзі з'явився Юрій Гупало...

...роздивляючись мітингувальників, прямував всередину будівлі Володимир Дейна......роздивляючись мітингувальників, прямував всередину будівлі Володимир Дейна...

...Михайло Бегаль потрапив в ...Михайло Бегаль потрапив в "під приціл" фотокамери...

...директор ...директор "Волиньторфу" Іван Киричик зупинився побалакати з товаришем...

Мітингувальників під стінам Волиньради зібралося цілих чотири групи, у всіх були різні вимогиМітингувальників під стінам Волиньради зібралося цілих чотири групи, у всіх були різні вимоги

Утиски журналістів, мільйон на морг та орден Палиці: перипетії шостої сесії Волиньради

Мітингувальники чекали розгляду своїх питань...Мітингувальники чекали розгляду своїх питань...

І ще в цей час луцьким небом зовсім низько пролетів пасажирський літак.

У Луцьку зовсім  низько летів пасажирський літакУ Луцьку зовсім низько летів пасажирський літак

Але коли на годиннику була десята ранку, усі почали підніматися до сесійного залу, де вже зібралися депутати. І коли відгримів гімн, а голова обласної ради почав вручати відзнаки науковцям, трохи вище, біля одного з входів, відбувся інцидент між журналістами та представниками громадської організації, як вони себе назвали. Чоловіки заблокували вхід, щоб не пустити всередину жителів Ковеля і заодно перегородили шлях журналістці "Волинського агентства розслідувань" Василині Боруцькій.

Журналістку Журналістку "ВАРу" не пускали до сесійного залу

Дівчина неодноразово повторила, що порушуються її права, проте "активісти" проходу не давали аж до того часу, доки не втрутилися працівники апарату облради.

Нагадаємо, що подібні казуси відбуваються не вперше: на початку каденції нинішнього складу журналістів на вході обшукували, а кілька місяців тому невідомі молодики заблокували вихід депутату-радикалу Юрію Ройку.

Конфлікти конфліктами, а сесія продовжилася. І продовжилася вона дещо імпровізованою частиною: депутатськими запитами.

Cесія продовжилася депутатськими запитамиCесія продовжилася депутатськими запитами

Учергове "проїхався по волинській "Батьківщині" позафракційний депутат Володимир Кучер. Одіозний обранець громади розповів про інцидент, який трапився в Маневичах. Там на волонтерів, які розповсюджували листівки його авторства, в яких він критикував кандидата у нардепи Людмилу Кирду, вчинили напад.

Аграрій Андрій Турак попросив депутатів виділити 960 тисяч на капітальний ремонт патологоанатомічного відділення (тобто моргу) Горохівської центральної районної лікарні.

Поки тривали запити, невдоволені мітингувальники чекали порядку денного з надією, що обранці громади вирішать їхні проблеми позитивно.

Мітингувальники чекали розгляду своїх питань...Мітингувальники чекали розгляду своїх питань...

...поки Ірина Констанкевич, оголошувала, можливо, свої останні запити в ролі обласного депутата......поки Ірина Констанкевич, оголошувала, можливо, свої останні запити в ролі обласного депутата...

...А Михайло Імберовський підійшов до фракції ...А Михайло Імберовський підійшов до фракції "Свобода" перекинутися слівцем із Анатолієм Вітівим...

...ну і цигарки в кадрі, але курити шкідливо....ну і цигарки в кадрі, але курити шкідливо.

Традиційно в емоційній манері, яскраво жестикулюючи, перший заступник голови Волинської обласної ради Олександр Пирожик звинуватив "Волиньобленерго" у свавіллі.

Олександр Пирожик звинуватив Олександр Пирожик звинуватив "Волиньобленерго" у свавіллі...

...уважно слухав свободівця Святослав Кравчук......уважно слухав свободівця Святослав Кравчук...

... а голова Волинської ОДА Володимир Гунчик уважно читав...... а голова Волинської ОДА Володимир Гунчик уважно читав...

...а це самотній Сергій Слабенко, який сьогодні лишився без ...а це самотній Сергій Слабенко, який сьогодні лишився без "дружніх" для себе Кирди та Касарди

Депутат Анатолій Грицюк підтримав колегу своєрідно.

"На вила їх!" – гукнув обранець громади.

Що, певно, сподобалося Анатолію Вітіву, оскільки він відразу підійшов до ряду, за яким сидять радикали, та пожартував.

Анатолій Вітів жартує із радикалами...Анатолій Вітів жартує із радикалами...

...загалом голова ...загалом голова "свободівців" не так і багато сидить під час сесії

Після того, як Ігор Палиця зачитав всі інші запити і вони були проголосовані, розпочали обговорення порядку денного. Депутати зробили деякі зміни в раніше складеному плані роботи, однією з яких стала пропозиція голови облради прийняти звернення до прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана з проханням розібратися у ситуації із Волинською митницею. Хотів підтримати колегу і Володимир Гунчик, проте вже пішов відлік до голосування. Чутно було, як сесійна зала захихотіла від подібного казусу.

Ігор Палиця ініціював звернення до Гройсмана щодо негативної роботи Волинської митниціІгор Палиця ініціював звернення до Гройсмана щодо негативної роботи Волинської митниці

На щастя, для любителів посміятися це була не єдина комічна ситуація цього дня. Депутатка від "Батьківщини" Алла Лісова вирішила взяти приклад із Василя Столяра та випадково приписала себе до "свободівців", що останнім, до речі, сподобалося: жінок у їхній команді явно не вистачає.

Алла Лісова приписала себе до Алла Лісова приписала себе до "Свободи"...

...а ...а "Свобода" ніби й не проти

Швидко та без обговорення було проголосовано рішення про звернення до вищих ешелонів влади щодо присвоєння добровольцям статусу учасника бойових дій.

Сергій Дружинович подякував депутатам за прийняте рішенняСергій Дружинович подякував депутатам за прийняте рішення

Своєю чергою, Ігор Палиця отримав орден з рук представників ГО "Спілка учасників АТО Волині". Тепер голова облради – власник "Золотого тризуба".

Ігор Палиця отримав орден від атовцівІгор Палиця отримав орден від атовців

Далі пішов ряд питань, які депутати приймали без лишніх слів. А журналістка Василина Боруцька тим часом давала свідчення працівниці правоохоронних органів.

Василина Боруцька дає свідчення щодо перешкоджання її професійній діяльностіВасилина Боруцька дає свідчення щодо перешкоджання її професійній діяльності

Гарячим було питання Ковельської вузлової лікарні, яку депутати в ході дискусії вирішили взяти на баланс області. Такий розвиток подій не влаштовував працівників медзакладу, і вони відразу поперли блокувати трибуну. Зупинив людей Ігор Палиця, сказавши, що якщо вони будуть діяти таким чином, то покинуть зал.

Активно, під час обговорення цього питання працював Вячеслав РубльовАктивно, під час обговорення цього питання працював Вячеслав Рубльов

Утиски журналістів, мільйон на морг та орден Палиці: перипетії шостої сесії Волиньради

"Ми до кінця року дофінансуємо зарплати, а потім прийде розумник з "Укразлізніці" та приватизує. Хіба погано, що ми хочемо взяти собі на баланс?" – запитав очільник ради.

Не був згідний з такою позицією депутат від Ковеля Сергій Слабенко. Фаховий юрист почав відстоювати бачення громадян.

"Лікарня де-юре існує, а ви забираєте в них майно", – апелював Слабенко.

Слабенко став на сторону ковельчанСлабенко став на сторону ковельчан

Підтримав Палицю та трохи розрядив ситуацію Володимир Гунчик: він запропонував не робити із закладу поліклініку, але на баланс прийняти.

"У державному бюджеті 2016 року не передбачено фінансування цього закладу. І грошей нам не повернуть", – сказав голова ОДА.

Гунчик теж хоче лікарню залізничників на балансі області...Гунчик теж хоче лікарню залізничників на балансі області...

У підсумку депутати підтримали пропозицію Гунчика, а люди незадоволені пішли із сесійної зали.

...а люди розчаровані поїхали до Ковеля...а люди розчаровані поїхали до Ковеля

Утиски журналістів, мільйон на морг та орден Палиці: перипетії шостої сесії Волиньради

Далі депутати продовжили швидко голосувати "за" або "проти", не затримуючи сесію. Навіть директор Департаменту фінансів Волинської ОДА Ігор Никитюк не доповідав про внесення змін до бюджету. Як сказав сам чоловік Валерію Діброві: вперше.

Ігор Никитюк сьогодні залишився без Ігор Никитюк сьогодні залишився без "допиту"...

...допоміг у цьому Діброва, який переконав голосувати в цілому......допоміг у цьому Діброва, який переконав голосувати в цілому...

Коли прийшов час підтримати чи ні заяву Юлії Тимошенко про "необгрунтоване підвищення тарифів", за діло взявся Володимир Бондар, даючи настанову колегам з фракції не голосувати.

"Не голосуємо", - сказав Бондар колегам

""Укроп" теж не голосував", – з усмішкою зауважив Валерій Діброва.

Діброву потішило, що Діброву потішило, що "укропівці" проголосували в унісон із "БПП"

У такому ж ритмі депутати й "добили" порядок денний, заспівали гімн та розійшлися кожний у своїх справах.

Утиски журналістів, мільйон на морг та орден Палиці: перипетії шостої сесії Волиньради

Утиски журналістів, мільйон на морг та орден Палиці: перипетії шостої сесії Волиньради

Надрукувати
мітки:
коментарів
19 березня 2024
16:00
21 лютого 2024
19 лютого 2024
11 вересня 2023
11:32
01 вересня 2023
05 квітня 2023
29 березня 2023
07 березня 2023
13:45
28 лютого 2023
25 січня 2023