Поділитись:

Що в Україні буде з цінами на нерухомість

Понеділок, 18 липня 2016, 10:08
Що в Україні буде з цінами на нерухомість

Квартири, як кажуть експерти, будуть поступово дорожчати.

На ринку нерухомості України після затяжної кризи, як відзначають експерти, спостерігається незначний ріст. У минулому році в доларовому еквіваленті ціни на "вторинці" впали на 20%, в цьому році ситуація змінилася. Так, в столиці за півроку однокімнатні квартири подорожчали на 6%, в Одесі – на 4%, а у Львові – на 2%. Про те, скільки коштує нерухомість в Україні і як зміняться ціни найближчим часом, з'ясовував сайт "Сегодня.ua".

Де купити дешеву квартиру в Україні

Переважну більшість угод українці укладають в сегменті дешевого житла, – розповідає голова комітету статистики і аналітики Асоціації фахівців з нерухомості Едуард Бразас. Так, в Києві найбільшим попитом користуються однокімнатні квартири вартістю 25-35 тисяч доларів.

"Це може бути гостинка, невелика квартира, або тільки що отримане від будівельників житло", – розповідає київський рієлтор Максим Бабуряк.

Як підрахували аналітики OLX, середня вартість квартири в Україні (в розрахунок бралися тільки великі міста) – 27 тисяч доларів (трохи більше 670 тисяч гривень). Першість у списку міст з найдорожчими квартирами традиційно займає столиця. Тут середній цінник на однокімнатну квартиру досяг 43 тисяч доларів. Слідом за Києвом – Одеса та Львів.

Детальніше ознайомитися з тим, за скільки українці продають квартири, можна на інфографіку:

Що в Україні буде з цінами на нерухомість

За півроку "однокімнатні" квартири на вторинному ринку в Києві подорожчали в гривневому еквіваленті на 5,99%, в Одесі – на 3,81%, у Львові – на 2,01%, а в Харкові – на 1,53%. "Тут потрібно розуміти, що долар на початку року коштував 24,5 гривні, а зараз – 24,8. Наприклад, є квартира, яку продають за 100 тисяч доларів, раніше її можна було купити за 2 450 000 гривень, а тепер – за 2 480 000. тобто вона на 30 тисяч гривень подорожчала через девальвацію", – пояснює ріелтор.

Як каже Максим Буряк, попит на великі квартири падає – занадто дорого обходиться їх обслуговування. За даними OLX, двокімнатні квартири у Львові подешевшали на 7%, в Харкові – на 1%, а в Дніпрі – на 3%. У той же час середня вартість "троячки" в Києві з початку року зросла на 5,54% – від $76 904 в січні до $80 324 в червні.

За даними одного з великих агентств нерухомості, серед обласних центрів (не враховуючи окуповані території) найдешевші квартири в Запоріжжі (всього 393 долара за квадратний метр). Дороге житло у великих курортних містах (Одеса, Львів). Тут квадратний метр обійдеться в понад тисячу доларів за квадратний метр.

Як розповідає Едуард Бразас, ціни на квартири в минулому році щомісячно знижувалися на 1-2%. У цьому році зростання сповільнилося. Так, щомісяця квартири дешевшають приблизно на 0,5-1%. Про зростання ринку нерухомості, вважає експерт, говорити зарано.

Що буде з цінами

Максим Бабуряк впевнений, якщо економіка продовжить зростати, а курс долара не зміниться – квартири будуть дорожчати. Вже зараз в деяких регіонах нерухомість дорожчає, проте масової цю ситуацію назвати не можна.

"Влітку ринок дуже млявий, можна також очікувати стабілізацію за рахунок того, що пропозицій мало, немає об'єктів на ринку", – пояснює Едуард Бразас.

Ціни на "вторинці" прив'язані до долара. Кабінет Міністрів у своєму прогнозі на 2017 рік заклав курс на рівні 27,2 гривні за долар. Так, якщо зараз середня вартість однокімнатної квартири в Україні не зміниться, то вже в наступному році українцям за "однушку" доведеться заплатити 734 тисяч гривень (зараз – 670 тисяч).

"Ціни залежать не тільки від курсу долара, але і від ситуації в країні. Ринок нерухомості – лакмусовий папір всієї економіки. Люди бояться інвестувати свої заощадження в житло, коли в країні нестабільна ситуація. У нас в минулому році після кожного великого обстрілу на Сході рухнув ринок – люди скасовували угоди. Якщо в Києві ця ситуація не така явна, то, наприклад, в Дніпропетровську, Харкові люди боятися витрачати заощадження. Думаю, в цьому році для ринку нерухомості ще не найкращі часи", – говорить Максим Бабуряк.

Надрукувати
мітки:
коментарів