Поділитись:

Між Польщею та Україною зменшився прикордонний товарообіг

Понеділок, 18 липня 2016, 17:58

У результаті призупинення на місяць дії угоди про місцевий (малий) прикордонний рух між Польщею та Україною відчутно впав прикордонний товарообіг.

Про це повідомляє Польське радіо.

Для прикладу, у прикордонному пункті пропуску Медика–Шегині в середньому щодоби митний контроль проходить близько 15 тисяч людей. Але так було до 4 липня. Після призупинення дії малого прикордонного руху ситуація змінилася, хоча і не так сильно, як очікували.

За даними Прикордонної служби Польщі, особи, котрі є власниками дозволу місцевого прикордонного руху, впродовж останніх місяців складали половину з усіх тих, хто перетинав кордон у Медиці. А зниження інтенсивності руху є меншим. Попри це, ті, хто перетинають кордон, бачать зміни також у смузі Tax Free.

Хоча для того, щоб пройти усі митні формальності та контроль товарів, котрі вивозять з Польщі, а це зазвичай здебільшого будівельні матеріали та побутова техніка, все одно треба відстояти чергу. У Митній палаті Польщі вже помітили зміни. Зміни відчули й прикордонні магазини. Товарообіг впав, а клієнтів – як кіт наплакав. Навіть великі і раніше переповнені магазини все частіше стоять порожніми.

Закінчення призупинення дії малого прикордонного руху з нетерпінням очікують як польські торговці, так і українці, котрі без візи і паспорта, що дотепер для мешканців 30-кілометрової зони не були необхідними для перетину кордону, тепер не можуть в'їхати до Польщі.

Надрукувати
мітки:
коментарів