Поділитись:

Поради, як побороти спеку і не зробити собі гірше

Субота, 23 липня 2016, 16:55

Під час спеки ми намагаємося хоч якось охолодитися і допускаємо помилок, про які навіть не здогадуємося, що саме через них можемо втратити своє здоров'я.

Про те чого не потрібно робити під час поїздок транспортом влітку пише Espreso.

Про закономірності впливу спеки на організм людини заявляють медики всього світу. В Індії, наприклад, у столиці штату Колкаті п'ять годин впродовж дня не їздитимуть таксі без кондиціонерів. Таке рішення ухвалили влада міста після того, як двоє водіїв померли від теплового удару, адже останні дні температура повітря в країні сягала 45 градусів.

Та попри температуру за вікном, більшості з нас доводиться таки виходити з дому і їхати у транспорті. І якщо раніше звичайна поїздка не викликала особливих занепокоєнь, то влітку, особливо у спеку, для більшості з нас вона перетворюється на тортури.

Як помиляються ті, хто їде в авто

Якщо ви їдете в маршрутці, мабуть, заздрите тим, хто їде у власному авто з кондиціонером. А не варто, адже такий комфорт може бути смертельно небезпечним.

Сівши у розпечену автівку, автомобілісти допускають першої помилки – включають на повну потужність кондиціонер. Так, він за декілька хвилин охолодить машину, але після двох-трьох таких охолоджень ви вже нікуди не поїдете і будете викликати лікаря через застуду.

Тож, щоб цього не було – включіть кондиціонер і вийдіть з авто на декілька хвилин, а потім, сівши у салон, обов'язково зменшіть охолодження так, щоб різниця між температурою на вулиці і температурою в середині була не більшою 4-6 градусів. Навіть якщо на вулиці 35, не охолоджуйте авто до 23.

Ваш організм також реагує на такі перепади – знижується тиск, а коли знову виходите на спеку – тиск підвищується. Такі перепади призводять до зниження уважності під час кермування та поганого самопочуття.

Але найнебезпечнішою помилкою автомобілістів є навіть не холодне повітря з кондиціонера, а вчасно не змінений повітряний фільтр.

У брудному фільтрі розмножується одна з найнебезпечніших бактерій – легіонелла. На жаль, виявлення її збудника в системах кондиціонування повітря викликало шок у виробників кондиціонерів та їх користувачів.

Окрім того, її знайшли навіть у в теплій водопровідній воді і ваннах джакузі в SPA-салонах. Ця бактерія викликає у людини важку пневмонію, яку називають хворобою легіонерів.

"На щастя, - стверджує головний інфекціоніст Києва, завідуюча інфекційним відділенням Київської міської клінічної лікарні №5 Тетяна Єгорова, — цього року даного захворювання не зареєстровано жодного випадку. Воно не передається від людини до людини, тому що, це дуже важливо, воно передається повітряно-крапельним шляхом і ерогенних шляхом.

Легіонелла полюбляє вологе середовище, тобто наявність цього збудника може бути у закритому приміщенні де підвищена вологість. Також, якщо проводиться кондиціювання, то потрібно обов'язково чистити фільтри, які захищають від цього збудника".

Тож водіям необхідно використовувати спеціальний бактерицидний фільтр та не забувати періодично проводити його антисептичну обробку. Фільтр потрібно змінювати через кожні 10-15 тис км, а в сільській місцевості навіть частіше.

Як помиляються ті, хто їде у громадському транспорті

Їдучи у громадському транспорті, ми припускаємося ще однієї фатальної помилки. Щоб хоч якось охолодитися і вдихнути свіжого повітря – розкриваємо навстіж вікна. А потім, приїхавши додому, дивуємося, що з носа тече, а на оці вискочив ячмінь.

До речі, саме "ячмені" влітку – найпоширеніша проблема, з якою звертаються до офтальмологів. І їхньою причиною є протяги у транспорті. Ті ж, хто на роботу добирається на метро, вважають, що саме їм – найбільше пощастило, адже там, під землею, очікувана прохолода.

Так, там прохолодніше, але помилкою є заходити зі спеки у метро без додаткового одягу, чи хоча б накидки.Розжарене, спітніле тіло, яке потрапляє у холодне і вогке середовище, може переохолодитися, а протяг по мокрій і вже холодній спині на користь не піде.

"Коли людині жарко, вона, як правило, потіє, - каже кардіолог – терапевт Вікторія Форосенко, - і коли вона заходить в мокрому одязі в прохолодне приміщення, відбувається переохолодження. З перегрівання - переохолодження. І це може призвести і до простудних захворювання, і до запальних процесів дихальних шляхів. Навіть до запалення нирок".

Тому намагайтеся мати з собою, як мінімум - шарф-накидку, максимум – жакет.

Як помиляються всі подорожуючі

А ще влітку хочеться охолодитися за допомогою будь-чого. Саме тому на зупинках ми купуємо холодні напої чи морозиво. І це – третя найнебезпечніша помилка.

Адже насправді холодні напої не охолоджують, а лише провокують запалення горла.

До того ж, холодна рідина, яка потрапляє у шлунок, змушена знаходитися там до того часу, поки не набере температуру тіла. Тобто, ваш організм не охолодиться і не насититься водою, а лише продовжуватиме зневоднюватися, витрачаючи ще більше енергії на нагрівання холодної рідини в шлунку.

Окрім того, головний лікар Київського міського центру здоров'я Отто Стойка застерігає: "Пиття холодної води в спеку може викликати ще й перепад внутрішньої температури, коли судини не спрацюють адекватно. Тобто ми охолодили судини шкіри і кров, а людина не охолодилася природнім шляхом, і таким чином може бути спазм судин. Особливо це може бути проблемою для тих, хто вразливий до сердцево-судинних захворювань та підвищення тиску".

Солодкі холодні напої взагалі не рекомендується пити влітку. Вони лише провокують спрагу і не насичують організм вологою. А от морозиво, замість того, щоб охолодити, зневоднює організм і також посилює спрагу. Тому пийте влітку звичайну, кімнатної температури воду.

А ще краще – і це золота рекомендація всіх лікарів – пити воду підсолену.

Варто брати морську сіль: вона містить більше необхідних елементів. На 1 л води додайте не більше чверті ч.л. солі. Вода повинна бути не солоною, а тільки підсоленою. Або ж пийте воду з лимоном. Вона також гарно відновлює водно-сольовий баланс тіла.

Золоте правило від древніх японців

Цей метод вигадали древні японці для порятунку від спеки. Це - "антишарф", або "японський кондиціонер". На японських гравюрах або в японському кіно часто можна бачити людей в білих хусточках на шиї. Це він і є. І скористатися ним може кожен.

Для цього потрібно взяти білу чисту хустинку, намочити її в холодній воді і пов'язати на шию. Головне, навіть тут бути обережним: не стояти на протягах. Ефект ви відчуєте вже через декілька хвилин. А подорожувати у спеку з таким засобом вам стане набагато комфортніше.

Надрукувати
мітки:
коментарів