Поділитись:

Вугілля волинської шахти розкрадають за допомогою "хитрих схем", – ЗМІ

Неділя, 24 липня 2016, 16:10

Уже третій тиждень поспіль гірники шахти Бужанської, що на Волині, не беруться до роботи. Люди обурюються, бо ще за травень не отримали зарплати. А все через раптове погіршення якості твердого палива, яке добувають на підприємстві.

Така ж ситуація і на Львівщині. Та цікаво, що на обох шахтах якість копалин погіршилась після приходу нових керівників, – сказано у сюжеті проекту "Погляд на тиждень" телеканалу ZIK.

В.о. директора шахти "Бужанська" Олександр Лазарук скрутну фінансову ситуацію на підприємстві пов'язує в тім числі із якістю вугілля, що вимірюється передусім зольністю. Що вище зольність – то гірше і дешевше вугілля.

"У нас зольність перевищує норму, бо тут порушена геологія. При нормі 48,3 на нашій шахті вона складає аж 52", – розповідає Олександр Лазарук.

На цій шахті якість вугілля впала на 4 %, тож його потрібно збагачувати. Якщо показник зольності у нормі, то зі ста тонн, які відправляють на збагачення, мають близько 45-ти тонн хорошого твердого палива. При нижчих показниках, держава отримає суттєво менше доброго вугілля. Та й зарплата гірників скорочується, бо роботу виконують надаремно. Замість вугілля витягують назовні породу, а за це ніхто не платить.

"Коли ми мали отримувати премії, нам сказали, що на шахті висока зольність. Але ж до того все було нормально. Про таке мали б попередити, натомість нам ніхто нічого не казав", – обурюються гірники.

А от колишній в. о. директора шахти "Бужанська" Ігор Романов впевнений, що якість вугілля занижують штучно.

"Планова якість вугілля у нас – 48,3. За моїми розрахунками, на виході у нас була 47-48", – запевняє пан Ігор та додає: коли почав ділитися спостереженнями із керівникам відповідних гірничих служб, його звинуватили у фіктивному завищені показників.

"І служби на шахті, і у "Волиньвугіллі" – всюди казали, що якість не відповідає плановій. У цьому хтось зацікавлений", – впевнений пан Ігор.

На Львівщині ситуація не краща. Щойно у ДП "Львіввугілля" з'явився новий гендиректор Андрій Дяченко, середня зольність палива зросла аж на 4 %, хоча до того за два роки була стабільно нижчою 48,2.

"Насправді, всі ці падіння якостей твердого палива свідчать про хитрі схеми висмоктування грошей із держави", – твердять у сюжеті.

"Керівник державного підприємства "Волиньвугілля" Микола Пиріг та керівник ДП "Львіввугілля" Андрій Дяченко вступили у змову з керівниками фабрики "Львівська вугільна компанія", яку приписують одіозній Наталії Королевській", – кажуть журналісти.

І додають: "Саме туди на збагачення відправляють видобуте на шахтах рядове вугілля. Показники якості на усіх підприємствах занижують штучно в середньому якраз на 4 %. Завдяки цьому збагачувальна фабрика зі ста тонн непереробленого палива передає після переробки ДП "Вугілля України" не 45 тонн уже збагаченого вугілля, а лише близько 35-ти. Тобто з кожних ста тонн, видобутого гірниками вугілля, шахтарі отримують гроші лише за 35 тонн, а близько 10-ти тонн вже якісного палива продають "наліво". Гроші за нього не потрапляють у казну держави, а осідають у кишенях ділків".

Журналісти видання ZIK стверджують, що на складах збагачувальної фабрики із ними відмовилися говорити, тому невідомо, скільки тонн уже якісного вугілля продали.

"Також складно уявити, що така схема може діяти без відома найвищого керівництва Міністерства енергетики та вугільної промисловості, адже саме там призначають директорів вугільних підприємств. До слова, саме після візитів новопризначеного міністра Ігоря Насалика на ДП "Волиньвугілля" було змінено керівника, після чого там почала падати якість копалин", – роблять недвозначні припущення журналісти.

Надрукувати
мітки:
коментарів