Поділитись:

River House і судові справи: як у Луцьку будують житловий комплекс (відео)

Четвер, 23 липня 2020, 05:35
River House і судові справи: як у Луцьку будують житловий комплекс (відео)

"River House" у Луцьку: три судові справи та призупинення містобудівних умов та обмежень, тобто фактично дозволу на будівництво. Та попри це, будинок зводять, квартири продають, а клієнтів запевняють, що усе по плану.

Про це йдеться в спецтемі 12 каналу.

ЖК “Шевченка”, будинок River House. З 2016 року тут розчистили територію під висотку в 10 поверхів.

“Будинок «виростає» фактично у центрі міста, де зручна транспортна інфраструктура в пішому доступі, самісінький центр міста в 10-15 хвилинах від будинку”, – так розповідає про будівництво забудовник. Та своїм клієнтам в компанії не кажуть, що згідно з генеральним планом на цій території мали б бути офісні приміщення.

"Спочатку планували що це будуть офісні приміщення, а через рік замовник передумав і вже звернувся з новою заявою для того, щоб отримати містобудівні умови на житловий будинок", – розповідає Веніамін Туз, начальник управління містобудування та архітектури Луцькради.

ЦІльове призначення землі змінили, але змін до генерального плану міста Луцька не внесли. Перші, хто помітили невідповідність генерального плану з тим, що будують, були представники Служби безпеки України в області. Вони звернулися до державно-архітектурної інспекції, щоб ті позапланово перевірили будівництво. Інспектори ДАБІ знайшли 5 порушень, серед них дрібні – неточно заповнена документація. І серйозніші, що можна передбачити, невідповідність генеральному плану. Відтак, містобудівні умови та обмеження, а це іншими словами дозвіл на будівництво цих будинків, призупинили. Зараз їх зводити не мають права, поки не усунуть всі невідповідності.

"Вони звернулися до суду, щоб оскаржити наші дії, суд першої інстанції задовільнив їхній позов. Має відбутися ще розгляд апеляційної скарги", – каже Олексій Удалов, керівник ДАБІ у Волинській області.

Наразі вже левова частка квартир продана, але клієнти не здогадуються, що забудовник та підрядник зараз мають певні проблеми із документами. По телефону журналістів як покупців запевняють, що усе гаразд. Мовляв, проблем з будівництвом немає жодних.

У центрі продажу така ж сама версія, як і для покупців. Усе давним-давно вирішено.

"Судові справи вже закінчились, дві апеляції ми виграли. Більш детально не можу вам розказати. На майбутній сесії підписують усі документи на землю. Якщо вам дійсно потрібно, то я зараз передзвоню до керівника чи він зміг би з вами зустрітися", – говорить представник ЖК “Шевченка”

Насамперед варто сказати, що проблеми не лише із містобудівною документацією, але й з паперами на землю під цим будинком.

У 2017 році земельну ділянку під будинком віддали в оренду двом компаніям. Місце, де раніше було розташоване недобудоване приміщення ТОВ Електротермометрія. Як розповідають депутати, віддавали землю без аукціону, але з умовою: Луцькрада сприяє у виділенні земельної ділянки, а забудовник оплачує половину вартості робіт по облаштуванню захаращеної території поблизу вулиці Набережна. Йдеться про ділянку біля орендованої землі.

"Вони планували через річку Стир перекинути міст і облаштувати територію між двома мостами на Ковельській і Шевченка, щоб практично усі мешканці Луцька могли цим користуватися", – розповідає депутат Луцької міської ради Микита Рабан.

І справді забудовник почав виконувати умови оренди. Але не одразу, а через кілька років, і не повністю, а частково. Адже облаштував прибережну зону Стиру лише з однієї сторони.

Чому орендар не облаштував парк разом із міською радою? Питати потрібно в активістів, адже ті, як тільки побачили спецтехніку, почали писати листи у прокуратуру, що роботи проводять незаконно. Нагадаємо, йдеться про облаштування прибережної зони парку, куди міг би зайти кожен. Як наслідок, відкрили кримінальну справу, роботи зупинили.

Та повернемось до головної історії. Умови не виконали не тому, що відмовились, а тому, що їм просто не дозволили. Але мета досягнена: наділ без аукціону за кілька хвилин ходьби від центру міста в оренді. Десь на цьому моменті почалась судова тяганина.

Зараз у господарському суді триває розгляд двох кримінальних справ пов’язаних із цією землею. У першому випадку прокуратура позивається до орендарів, а у другому – орендарі до держгеокадастру.

Судова справа №1 на пів мільйона гривень. Земельна ділянка була в оренді з 2017 року, потім на певний період договір оренди призупинили і знову відновили. Але прокуратура стверджує, що орендарі земельною ділянкою користувались без перерви і повинні сплатити пів мільйона гривень до Луцької казни навіть за час, коли договір був призупинений. Мовляв, на тій ділянці велись підготовчі роботи для зведення будинку.

"Власне безпідставно зберегли в себе ці кошти, які мали б надійти в Луцьку міську раду як плата за земельну ділянку", – каже Наталія Юрченко, керівниця юридичного відділу Луцькради.

Справа №2. Орендарі хочуть поділити земельну ділянку на три менші частини. Аби той будинок, який вже зводять, належав одній юридичній особі, інший будинок – другій, а третю частину землі передати на баланс Волиньобленерго, на ній розташована трансформаторна підстанція. Зі зверненням розділити землю орендарі звернулись до міськради, там все погодили, але от держгеокадастр такого дозволу не дає. Вирішують цю справу через суд.

"Є рішення Луцької міської ради, яке на даний час не є виконане і не є реалізоване, є рішення про поділ, однак самі земельні ділянки не сформовані", –додає керівниця юридичного відділу Луцькради.

З цього приводу журналістам вдалося поспілкуватися телефонною розмовою із державною кадастровою реєстраторкою у м. Луцьку Світлана Присяжнюк:

"Та документація, яка була подана, не відповідала вимогам чинного на сьогоднішній день законодавства. Через це вона поверталась неодноразово. Є зауваження стосовно того, як формувалась земельна ділянка, як змінювалось її цільове використання", – розповіла Світлана Присяжнюк.

ЦІльове призначення земельної ділянки було під офісні приміщення, його змінили на більш підходяще – для будівництва висоток. А вже тепер хочуть те, яке чітко відповідатиме критерію – під багатоквартний будинок. Щоправда, роблять це не перед початком будівництва, а вже під час. Бо тоді є більші шанси, що його погодяться змінити.

Спеціалісти з міськради кажуть, що часто дозволи та якісь чисто технічні документи простіше отримати під час будівництва. Багато квартир куплених, і тоді вже йдеться про долю людей, які вклалися грішми в ті будинки. І часто це бачить навіть сліпа Феміда. Крім цього, у суді закони можна трактувати по-різному.

"Це неприємна тяганина, але суди, як правило, стають на користь органу, який видавав ці містобудівні умови. Крім цього, ДАБІ використовують трактовки, які мають двоякі читання", – пояснює Веніамін Туз, начальник управління містобудування та архітектури Луцькради.

Компанії, яким дали у 2017 році землю без аукціону – це “Промтекссервіс” та “ЖК “Шевченка”. Засновані вони обидві у 2011 році з різницею у пів року. У них спільна юридична адреса – Карбишева, 1, кількість та імена засновників різні, але один – Алфьоров Максим В`ячеславович фігурує в обидвох. Він відомий у Луцьку бізнесмен, має у власності готель “Україна” та такі компанії як  ТЗОВ «Рентал Хаус», ПрАТ «Луцьке АТП 10701»,  «АЛФ Капітал», «Волиньінвестбуд» та “Волинський хлібокомбінат”, “Волиньторгхліб”. Саме остання компанія є підрядником будівництва, і саме її керівник – Віталій Бобир –розмовляв із журналістами. Каже, впевнений, що усе роблять згідно з законом, і будинок точно буде зданий. Судових справ не бояться.

"Нічого страшного, це нормально так завжди робиться в цивілізованих країнах. Будь-які спірні питання вирішують через суд. Ми готові відстоювати свою позицію далі. Ми рахуємо, що ніяких правопорушень не чинили, тому будемо боротися до кінця", – заявив керівник компанії підрядника “Волиньторгхліб” Віталій Бобир.

Щодо земельних спорів, то в компанії підрядника самі мають питання до представників держгеокадастру. Адже кажуть, землю можна було давним-давно поділити.

"Чому прокуратура не цікавиться особою Присяжнюк Світлани, яка саботує роботу, яка два роки не ділить земельні ділянки?" – запитує Віталій Бобирю

Якщо все й справді так добре, як запевняє представник підрядника, то судові справи вони виграють і з часом доведуть це рішенням Феміди. Та поки через карантин і судову тяганину, про яку клієнтам не розповідають, здачу будинку, припускають, доведеться перенести з кінця цього року на наступний. Сподіваємось, про це клієнтів у River House таки попередили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів