Поділитись:

Морські курорти України: де відпочити із задоволенням для душі та гаманця

Субота, 30 липня 2016, 09:05

Не секрет, що українським курортам ще далеченько до рівня турецьких і навіть грузинських. Але ж маємо цілих два моря. А тому – вибір таки є. Інформацією з власного і не тільки досвіду про українські морські курорти з найрозвиненішою інфраструктурою діляться з вами журналісти сайту "24".

Відпочити у курортних містах і селищах України можна як бюджетно, так і розкішно – в залежності від типу помешкання і харчування, що ви оберете.

Затока

Білгород-Дністровський район, Одеська область

Розташування і як доїхати. Затока – у 18 км залізницею та 20 км автотрасою від Білгород-Дністровського, і за 62 кілометри від Одеси. Доїхати можна пасажирським поїздом чи електричкою з Одеси, власним авто трасою Е87-Р70 (Одеса-Монаші). Також є постійне приміське автобусне сполучення з районними і обласними центрами та Києвом.

Пляж. Піщаний, завдовжки 5 кілометрів і шириною 50 метрів на Чорному морі. Крім цього ще є Дністровський і Будацький лимани. Загалом поблизу Затоки — до 20 кілометрів пляжів. Зауважимо: далеко не всі вони облаштовані парасолями, лежаками і навіть урнами. Зазвичай більш "цивілізовані" пляжі поблизу пансіонатів та баз відпочинку.

Розваги. У Затоці є всі блага для відпочивальників: розважальні комплекси, басейни, сауни, дискотеки і нічні клуби, більярд, водолікарня.

Ціни. Приватний сектор пропонує житло в межах 40-80 гривень з людини за добу (рівня "зручності у дворі"). Житло з душем і туалетом – від 120 гривень. Номер з санвузлом, холодильником, телевізором обійдеться у 125-240 гривень. А от повноцінні трикімнатні апартаменти з власною кухнею, меблями і відмінними побутовими приладами можуть обійтись у 150-200 умовних одиниць.

Коблеве

Березанський район, Миколаївська область

Розташування і як доїхати. Курорт Коблеве – за 4 кілометри від села Коблеве, де проходить міжнародна траса М14 (Одеса-Мелітополь-Новоазовськ). З селища до курорту автобуси курсують щопівгодини. З автовокзалів Миколаєва та Одеси також регулярно ходять автобуси.

Пляж. Піщаний, довжиною 7 кілометрів. На Чорному морі.

Розваги. У Коблевому два аквапарки, дельфінарій, лунапарк, кафе, ресторани, магазини, ринки, сервіси, клуби. Тут також прекрасна природа – сосновий бір, заповідна територія, Тилігульський лиман.

Ціни. Економ-житло і у приватних будинках обійдеться у від 80 гривень за добу з людини. За стандартний номер попросять від 120 гривень за добу, за люкс – від 250, а за преміум-житло – від 1000 гривень.

Залізний Порт

Голопристанський район, Херсонська область

Розташування та як доїхати. Залізний Порт – за 103 кілометри від Херсону, рейсовий автобус з херсонського залізничного вокзалу коштує приблизно 60 гривень. Приватні перевізники довезуть також з Дніпропетровська, Запоріжжя (біля 250 гривень). Якщо їхатимете автомобілем – будьте уважні на ділянці Нікополь-Каховка, стан дороги там зовсім незадовільний.

Пляж. Піщаний, з домішками дрібних мушель, 7-кілометровий, на Чорному морі. Насправді ніякого порту в селищі немає, а тому відпочинок тут – екологічно чистий. Лінія берега рівна, без бухт, а тому зміна погоди настає досить швидко – шторм може налетіти раптово. У середині серпня значно збільшується кількість медуз.

Розваги. Звичні для всякого курорту бари, дискотеки, нічні клуби, а також ринки, магазини і аптеки тут теж є. Крім того – є аквапарк і луна-парк.

Також спритні організатори тут запропонують з'їздити на екскурсію: наприклад, за 15 кілометрів – до цілющого гейзеру, до Чорноморського біосферного заповідника – за 56 кілометрів, або на острів Джарилгач. Чи в паланку Запорізької Січі – це за 92 кілометри від Залізного Порту.

Ціни. Приватні домоволодіння запропонують житло за 50-100 гривень з людини за добу, в залежності від наявності зручностей. Пансіонати пропонують різні номери за 100-200 гривень. Номери в готелях – 150-500 гривень.

Скадовськ

Херсонська область

Розташування і як доїхати. Найближча залізнична станція – Каланчак (52 км). ВІд Херсону на авто – 97 кілометрів, від Києва – 645. Автобусом (маршруткою) до Скадовська найпростіше доїхати з Херсону або Миколаєва.

Пляж. У місті є декілька різних пляжів, є платні і безкоштовні, здебільшого піщані. Але є й такі, де спуск у воду – сходами (на Центральному). Але на всіх пляжах море мілководне, тепле й безпечне, глибини від двох метрів починаються не ближче 50-100 метрів від берега (хоча це Чорне море). Недарма Скадовськ вважають дитячим курортом.

Розваги. У місті є дельфінарій, парки розваг, кафе та всі інші потрібні об'єкти інфраструктури. За 8 кілометрів знаходиться унікальний острів-заказник Джарилгач, там майже в незайманому вигляді збереглася флора й фауна: дикі кабани, олені й муфлони. Зі Скадовська на острів ходить катер.

Ціни. Кімнати у приватному секторі, де зручності спільні (на блок) – від 35 гривень. Хостели зі зручностями – від 100 гривень за добу з людини. Пансіонати (обіцяють навіть лікування) – 90-100 гривень. Номер в готелі – 120-300 гривень. Місце в дитячому санаторії – від 180 гривень за добу. Зняти квартиру – від 250 гривень за добу. Від 450 гривень – за будинок без господарів.

Бердянськ

Запорізька область

Розташування і як доїхати. Бердянськ розташований за 200 кілометрів від Запоріжжя. Від Києва туди – 800-900 кілометрів, дивлячись, яку трасу обрати. Найоптимальніша за кількістю ям – через Умань, Миколаїв, Мелітополь (E95/Е 95/М05 і M14/Е58). Поїзди у Бердянськ ходять влітку з Києва, Кривого Рогу, Харкова, Запоріжжя, Дніпропетровська, Сум, Полтави і Кременчука. Але квитки на поїзд брати треба завчасно (іноді і за 20 днів до виїзду, як у випадку з Києвом).

Пляж. Піщаний. Бердянська піщана коса з пляжами врізається в Азовське море на 23 кілометри. У самому Бердянську пляжів 6: Центральний, 2 міські – у Слобідці та Лисках, Лазурний, АКЗ та навіть нудистський. Найкращими і наймалолюднішими є віддалені пляжі Бердянської коси, але там немає розважальних об'єктів.

Окрім пляжів Бердянськ славиться як грязьовий курорт. Лимани й солоні озера, розташовані біля гирла ріки Берда на початку Бердянської коси, містять унікальні цілющі грязі та мінеральні джерела, показані при лікуванні опорно-рухового апарату, нервової системи та органів дихання.

Розваги. Бердянськ – райцентр, в якому мешкає понад 100 тисяч осіб. Тому тут є різноманітні розваги: дискотеки, клуби, парки розваг, аквапарк, зоопарк, дельфінарій, різні атракціони.

З культурних розваг тут ще можна відвідати ряд музеїв, в тому числі – краєзнавчий, художній і музей міста Бердянська, парк ім. Шмідта, ландшафтні заказники "Заплава р. Берда" і "Оголовок Бердянської коси", а також – вікове дерево горіху грецького.

Ціни. Кімната без зручностей – від 40-70 гривень з людини за добу, зі зручностями на поверсі – 100-200 гривень, номер зі зручностями, телевізором, холодильником, кондиціонером – від 150-200 гривень з людини на добу. Окремі котеджі з кухнею – від 900-1300 гривень за добу. Квартири у місті обійдуться у 150-200 гривень за добу за однокімнатну, 200-300 – за двокімнатну, і 250-350 – за трикімнатну.

Надрукувати
мітки:
коментарів