Поділитись:

Що означає зниження облікової ставки НБУ: думка експертів

П'ятниця, 29 липня 2016, 16:36

Зниження облікової ставки Національного банку України (НБУ) суттєво не вплине на депозитні та кредитні ставки.

Такої думки дотримуються банкіри, опитані агенством "Інтерфакс-Україна", – повідомляє Forbes.

Як зазначив голова правління Ощадбанку Андрій Пишний, із початку року центробанк знизив облікову ставку на 6,5 в.п. – із 22 % річних, а український індекс ставок за короткостроковими депозитами фізичних осіб у гривні, на які найбільший попит тришість місяців, із початку року зменшився на 2–2,5 в.п.

"Сьогодні банки України ще "відпрацьовують" зниження облікової ставки попередніх періодів. До подальшого зниження банками відсоткових ставок за депозитами стимулюватиме зменшення дохідності депозитних сертифікатів НБУ, які в поточних умовах є одним з основних інструментів мобілізації короткострокової та поточної ліквідності банків. Очікуване зниження відсоткових ставок за депозитами до кінця нинішнього року може становити 1,5–3 в.п.", – сказав банкір.

З його слів, зниження облікової ставки і, відповідно, зниження ставки за депозитними сертифікатами НБУ стимулюватиме банки до пошуку альтернативних напрямків розміщення коштів. Так, наразі на фінансовому ринку спостерігається значна конкуренція в частині зниження кредитних ставок для категорій клієнтів, які є найперспективнішими з погляду банків, серед яких – мікро-, малий і середній бізнес. Водночас зниження кредитних ставок відбуватиметься поступово, у міру заміщення дорогої ресурсної бази, сформованої на цей час, дешевшими депозитами. Очікуване зниження кредитних ставок до кінця нинішнього року може становити 2–4 в.п.

"Для запуску реакції ринку на зниження відсоткових ставок достатньо руху в цьому напрямку декількох гравців ринку. Формування такими гравцями дешевої ресурсної бази дасть їм змогу запропонувати ринку кредити з низькою відсотковою ставкою, що в умовах дефіциту якісних кредитних проектів стане їхньою конкурентною перевагою", – додав банкір.

Аналітик UniCredit Bank Андрій Приходько, своєю чергою, зазначив, що ефект від зниження облікової ставки на активізацію кредитування буде дуже обмеженим.

"В українських умовах єдиний передавальний механізм впливу облікової ставки – це ставки за депозитними сертифікатами НБУ, які безпосередньо до неї прив'язані. За ідеєю, що менша ставка, то більша ймовірність, що банки, замість вкладення коштів у депозитні сертифікати, видаватимуть кредити. Проте насправді ми бачимо, що за неповні сім місяців 2016 року обсяг операцій з депозитними сертифікатами НБУ становив 1,86 трлн грн, тоді як за той же період 2015 року, коли облікова ставка НБУ становила 30 %, обсяг операцій становив лише 1,42 трлн грн. 2016 року, незважаючи на постійне зниження облікової ставки з 22 % на початку року до 15,5 % на сьогодні, банки не тільки не зменшили вкладення в депозитні сертифікати, а й збільшили їх на 31 % порівняно з аналогічним періодом минулого року" , – сказав експерт.

При цьому він додав, що наразі середня ставка за короткостроковими депозитами становить 11,5 %, а ставка за депозитними сертифікатами "овернайт" – 14,5 %, і банки можуть заробити 3 % маржі без жодного ризику.

"Для зміни такої поведінки банків потрібно або різко зменшувати облікову ставку до рівня 10–12%, на що НБУ навряд чи піде, оскільки в цьому разі є ризик того, що надлишкова гривнева ліквідність потрапить на валютний ринок, або ж знизити кредитний ризик. Однак зменшення кредитного ризику зачіпає не тільки питання регулювання банківського ринку, а й питання інвестиційного клімату та інституційних реформ, тобто ті сфери, на які НБУ при всьому бажанні не може впливати", – сказав А.Приходько.

Аналогічного погляду дотримується і начальник казначейства ВТБ Банку (Україна) Станіслав Верхградський.

"Ми вважаємо, що зниження облікової ставки не матиме прямого і швидкого впливу на депозитні ставки для клієнтів банків – юридичних і фізичних осіб. Певною мірою все ж вплив буде: ми побачимо плавне зниження короткострокових ставок за гривневими депозитами юросіб. Відповідно, без істотного зниження вартості банківських пасивів говорити про зниження кредитних ставок не доводиться", – сказав він.

Банкіри вважають, що цьогоріч НБУ і далі знижуватиме облікову ставку.

"Потенціал для подальшого зниження облікової ставки значною мірою залежатиме від того, як фінансовий сектор відреагує на поточні зміни, чи буде досягнуто мети Нацбанку, а також від загальноекономічної та макроекономічної ситуації у другій половині року. З огляду на поступовий перехід НБУ до інфляційного таргетування відсоткова ставка стає основним інструментом регулювання, що дає змогу очікувати на її наближення до рівня інфляції в перспективі до кінця нинішнього року", – сказав Пишний.

Надрукувати
мітки:
коментарів