Поділитись:

Банкіри: що буде із курсом долара на наступному тижні

Неділя, 31 липня 2016, 21:13
Банкіри: що буде із курсом долара на наступному тижні

Скуповування Нацбанком долара 29 липня відобразилося у його здорожчанні: курс долара за підсумками безготівкових торгів виріс на 2 копійки і досяг 24,8150–24,83 гривні за долар.

Про це повідомив начальник казначейства ВТБ Банк (Україна) Станіслав Верхградський, – інформує UBR.UA.

Торгівля йшла досить спокійно, і, якби не аукціон НБУ, не завершилася б подорожчанням валюти, запевняють фінансисти.

"Міжбанк 29 липня відкрився на рівні 24,79–24,81 гривні за долар. Рясного профіциту валюти не спостерігалося. Після аукціону регулятора, під час якого Нацбанк викупив весь запропонований йому обсяг доларів (9,9 мільйона доларів), на ринку зберігся попит на валюту, однак великих продавців вже на залишилося. У результаті до завершення торгів котирування зросли до 24,8150–24,83 гривень за долар. На наш погляд, якби НБУ не проводив аукціон, зростання курсу долара не трапилося б", – запевнив Верхградський.

Валюту не тримають

Фінансисти запевняють, що експортери ще не стали затримувати продаж валютної виручки, і таким чином тиснути на курс. Тобто реалізовувати те право, яке недавно їм дав Нацбанк: він дозволив повертати експортну виручку не впродовж 90, а за 120 днів.

"Звичайно, збільшення терміну повернення валютної виручки – це подарунок для експортерів. З урахуванням того, що навіть уряд прогнозує девальвацію гривні в наступному році до 27 гривень за долар, природно, експортерам буде вигідно восени тримати валюту за кордоном якомога довше, щоб продати долар дорожче взимку. Проте, в нормальній ситуації таке послаблення навряд чи зможе розгойдати міжбанківський ринок ", – запевнив старший аналітик UniCredit Bank Андрій Приходько.

"Зовсім невеликі коливання можуть відбуватися протягом найближчого місяця через зміну графіка, але пізніше вони вирівняються", – додав директор казначейства Банку Кредит Дніпро Олег Курінний.

Банкіри побоюються, що експортери почнуть притримувати долар восени: коли після старту опалювального сезону зросте попит на валюту і її курс почне рости. Така поведінка підприємств може тиснути на гривню, і прискорювати її девальвацію. Правда, якщо Нацбанк на той час не поверне старі терміни повернення валютної виручки в країну.

"Проблеми з наповненням валютою міжбанку можуть виникнути лише при різких негативних змінах. Наприклад, при політичній кризі або ж при обвалі цін на світових сировинних ринках. Однак в цьому випадку НБУ зможе досить швидко повернути всі старі валютні обмеження", – відзначив Приходько.

Що далі

Поки ж на валютному ринку досить спокійно. І навіть на готівковому ринку, де долар дорожчав на цьому тижні, трапився невеликий відкат.

"Не дивлячись на закінчення тижня, курс готівкового долара знижувався, хоча і повільно – з 25,0–25,10 гривень за долар до позначки 24,95–25,05 гривень за долар до середини дня. Пообідня динаміка курсу була різноспрямованою, і до закриття дня готівковий курс зафіксувався на рівні 25,0–25,05 гривень за долар", – повідомив Станіслав Верхградський.

Щоправда, на наступному тижні він допустив зростання готівкового курсу.

"Як і раніше готівковий ринок прямо не прив'язаний до міжбанківського ринку, хоча і орієнтується на його динаміку, і активізується разом з появою на ринку готівкової гривні. Ми очікуємо, що курс готівкового долара буде коливатися в діапазоні 24,90–25,25 гривень за долар на наступному тижні ", – зазначив Верхградський.

Старту міжбанку в понеділок він очікує на рівні 24,81–24,83 гривень за долар.

Більш широкий курсовий коридор закладає Олег Курінний: "На наступному тижні ми прогнозуємо стабільну ситуацію на міжбанку і динаміку торгів в межах 24,80–24,90 гривень за долар".

Надрукувати
мітки:
коментарів