Поділитись:

Рятувальники попередили про пожежну небезпеку під час жнив

Понеділок, 10 серпня 2020, 10:20
Рятувальники попередили про пожежну небезпеку під час жнив

Українські рятувальники попереджують про небезпеку виникнення пожеж у спекотний період жнив.

Про це ідеться на сайті ДСНС України у Волинській області. 

У багатьох областях України триває зернозбиральна кампанія. Для аграріїв це відповідальний період, водночас, як і для рятувальників. Адже саме зараз, коли надворі затяжна спека і зернові дуже вразливі до можливих загорянь, під загрозою опиняється безпека врожаю: найелементарніше порушення правил пожежної безпеки здатне спричинити безповоротне знищення хлібних масивів.

Аби запобігти пожежам під час жнив, фахівці Служби порятунку проводять рейди місцями збирання, переробки й зберігання нового врожаю. Такі заходи здійснюються на території всієї країни.

Зокрема, 6 серпня, у Львівській області рятувальники Радехівщини вирушили з рейдом місцями збирання врожаю та провели інструктаж для аграріїв одного зі сільгосппідприємств. Надзвичайники нагадали їм вимоги пожежної безпеки під час жнив та оглянули протипожежний інвентар на зернозбиральній техніці.

Водночас, на Чернігівщині рятувальники Бахмацького, Козелецького, Ніжинського та Новгород-Сіверського районів оглянули стан забезпечення пожежної безпеки на місцевих сільгосппідприємствах. Увага зверталася на технічний стан комбайнів та іншої техніки, задіяної на жнивах, забезпечення її сертифікованими вогнегасниками та засобами пожежогасіння.

Своєю чергою у Волинській області рятувальники разом із екологом провели інформаційно-роз'яснювальну роботу у місцях збирання врожаю на території Шацької об’єднаної територіальної громади. Перевірили забезпеченість зернозбиральної техніки первинними засобами пожежогасіння, а також провели роз’яснювальну роботу серед аграріїв, наголосили на забороні спалювання стерні та післяжнивних залишків.

На Сумщині, 5 серпня, фахівці Служби порятунку провели рейд місцями збирання врожаю на території Ямпільського району. Особливу увагу вогнеборці приділили стану техніки, що працює на полях, укомплектованості її первинними засобами пожежогасіння та вмінню аграріїв користуватись вогнегасниками. Рятувальники ознайомили присутніх з вимогами пожежної безпеки під час жнив та першочерговими діями під час виникнення пожежі.

Того ж дня, на Вінничині надзвичайники провели інформаційно-роз'яснювальну роботу на сільгосппідприємстві у с. Вівсяники Козятинського району. Фахівці ДСНС нагадали аграріям, що основними причинами виникнення пожеж під час жнив є необережне поводження з вогнем, порушення правил експлуатації комбайнів, машин та агрегатів, а також випалювання стерні та післяжнивних залишків. Рятувальники наголосили на виконанні протипожежних вимог та підтриманні експлуатаційної придатності первинних засобів пожежогасіння.

Така робота триває упродовж усієї зернозбиральної кампанії.

Шановні громадяни! У період жнив потрібно особливо пильно слідкувати за дотриманням усіх правил протипожежної безпеки, а саме:

  • землероби, залучені на роботах по збиранню врожаю, повинні пройти протипожежний інструктаж;

  • хлібні поля в місцях прилягання їх до лісових масивів, степової смуги, автомобільних шляхів, і залізниць мають бути обкошені та оборані смугою не менше ніж 4 метри завширшки;

  • забороняється спалювання стерні та післяжнивних залишків;

  • техніка, залучена під час збирання врожаю, має бути справною та укомплектованою сертифікованими вогнегасниками, заземлювальними металевими ланцюгами;

  • безпосередньо на хлібному масиві площею понад 25 га, з якого збирається врожай, необхідно мати напоготові трактор з плугом на випадок пожежі тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  

Надрукувати
мітки:
коментарів