Поділитись:

Волинь наповнила Держказну майже на 4 мільярди гривень

Вівторок, 02 серпня 2016, 14:09

Протягом січня – липня 2016 року суб'єктами господарювання Волинської області до Державного бюджету сплачено 3,8 мільярда гривень, що на 351,9 мільйони гривень більше, ніж за відповідний період 2015 року.

Про це розповів начальник головного управління Державної казначейської служби України в області Михайло Леміщак під час оперативної наради 1 серпня, – повідомили у відділі інформаційної політики облдержадміністрації.

"Найбільшу питому вагу у надходженнях до загального фонду Державного бюджету становить податок на додану вартість із ввезених на територію України товарів, це близько 2,2 мільярди гривень. Оскільки наша область є прикордонною, відповідно наповнення Держбюджету відбувається в основному за рахунок платежів, які адмініструються митними органами. Так, надходження від митних органів, які розташовані на території області, за 7 місяців склали 2,6 мільярди гривень. Порівняно з відповідним періодом минулого року надходження митних платежів зросли на 131,3 мільйони гривень. Однак, за липень місяць надходження від митних органів зменшилися у порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 65,8 мільйони гривень", – сказав Леміщак.

Як відомо, Волинська область бере участь в експерименті з фінансового забезпечення реконструкції та поточного ремонту автомобільних доріг загального користування державного значення за рахунок 50 % суми перевиконання загального обсягу щомісячних індикативних показників надходжень митних платежів, що справляються під час митного оформлення товарів. За весь період експерименту обласний бюджет отримав 219,9 мільйонів гривень, у тому числі у 2016 році – 115,7 мільйонів гривень.

На жаль, за словами головного казначея області, у червні-липні 2016 року в області зменшилися надходження митних платежів до Державного бюджету. Відтак, має місце невиконання індикативних показників митниці на втілення фінансового експерименту в розмірі 61,9 мільйонів гривень.

"Ще одним джерелом наповнення Державної казни є платежі, які контролюються фіскальною службою. Від сплати таких платежів, до Держбюджету надійшло 1,1 мільярда гривень", – зазначив він.

У контексті розгляду питання, голова облдержадміністрації наголосив, що ті субвенції, які надходять до області з Державного бюджету значною мірою залежать від того, як відбувається наповнення Держказни фіскальними структурами і митницею. Однією із основних причин таких показників, на думку голови облдержадміністрації, є незадовільна робота Волинської митниці.

"З точки зору державної підтримки, ми маємо позитивну тенденцію: фонд регіонального розвитку – є, соціально-економічний розвиток, а це 48 мільйонів, – маємо, на утримання окремих територій зони відчуження кошти також маємо. А зворотної сторони наповнення Державного бюджету – немає, – наголосив Володимир Гунчик.

На продовження теми Михайло Леміщак розповів, що станом на 1 серпня 2016 року з Державного бюджету Волинській області відкрито асигнування в сумі 5,1 мільярдів гривень, що складає 58 % річних бюджетних призначень.

"Зокрема, у липні вперше у цьому році область отримала кошти з державного фонду регіонального розвитку у сумі 18,3 мільйонів гривень. Вцілому ж для області заплановано 91,5 мільйонів гривень. Вкотре варто наголосити, що згідно з чинним бюджетним законодавством програми і проекти, що реалізуються за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку, підлягають обов'язковому співфінансуванню з місцевих бюджетів на рівні 10 відсотків. Разом із тим, хочу наголосити, що усіма об'єднаними територіальними громадами області у липні розпочато освоєння коштів субвенції з Державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури громад та відповідно проведено оплату робіт на загальну суму 3,7 мільйонів гривень, – повідомив керівник казначейства.

Надрукувати
мітки:
коментарів