Поділитись:

У Польщі ліквідували орган, який відповідав за українські поховання

Вівторок, 02 серпня 2016, 15:59

У Польщі ліквідували Раду охорони пам'яті боротьби і мучеництва. Тепер невідомо, хто нестиме відповідальність за українські поховання на території Польщі.

Про це заявив секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій Святослав Шеремета, – повідомляє ІА ZIK.

"У Польщі у нас наразі партнерів нема. Раніше нам допомагали, але останній рік будь-яке вирішення українських проблем суттєво ускладнювалось. Ба більше! Від 1 серпня, відповідно до рішення Сейму та змін до польського закону про Інститут національної пам'яті, така структура як Рада охорони пам'яті боротьби і мучеництва, з якою ми взаємодіяли щодо упорядкування українських поховань на території сусідньої держави, припинила своє існування. Згідно із законом, частина повноважень ліквідованої інституції переходить до Інституту національної пам'яті Польщі, частина – до Міністерства культури", – розповів чиновник.

За словами Святослава Шеремети, сьогодні невідомо, яка польська інституція стане новим партнером України відповідно до міждержавної угоди про військові поховання та поховання репресованих.

"Хто будете відповідати за українські поховання в Польщі? Наразі невідомо. Я боюся, що ці структури, з огляду на політичну ситуацію, будуть перекладати відповідальність одна на одну. Таке раніше ми вже мали, коли Варшава та місцеві адміністрації не доходили згоди щодо відповідальності за українські поховання", – зазначив Святослав Шеремета.

Надрукувати
мітки:
коментарів