Поділитись:

Чим можуть похвалитися лісогосподарські підприємства Волині

Середа, 03 серпня 2016, 16:11
Чим можуть похвалитися лісогосподарські підприємства Волині

На базі державних підприємств "Волинський лісовий селекційно-насінневий центр", Ківерцівське та Цуманське лісове господарство відбулося виїзний семінар, під час говорили про особливості лісогосподарської діяльності в області.

Про це повідомляє прес-служба Волинського ОУЛМГ.

Головне – якість насіння

Виїзну нараду розпочали із ознайомлення з роботою державного підприємства "Волинський лісовий селекційно-насінневий центр", що у с. Гаразджа Луцького р-ну. Це – єдине у структурі Волинського ОУЛМГ підприємство, яке спеціалізується на вирощуванні саджанців декоративних культур, крім того, займається заготівлею насіння з покращеними генетичними властивостями, вирощуванням стандартного садивного матеріалу головних лісоутворюючих порід, зокрема дуба звичайного, ялини, модрини та ясена. Держпідприємство створене у 2004 р. на базі розсадника, закладеного ще 1960 р., та лісів ДП "Ківерцівське ЛГ". З того часу значно удосконалило методи та покращило матеріально-технічну базу.

Чим можуть похвалитися лісогосподарські підприємства Волині

Директор підприємства Тетяна Неводнічик розповіла про особливості вирощування культур у коробах, наголосивши, що таким способом вдається заліснювати території, де порушена екосистема, адже в коробі міститься достатньо речовин, необхідних для приживлення рослини.

Чим можуть похвалитися лісогосподарські підприємства Волині

Депутат Волинської облради Юрій Ройко зазначив, що це з часом може стати одним зі способів відновити ліси на ділянках, що знищені бурштинокопачами.

Гордістю ДП "Волинський ЛСНЦ" є банк насіння, збудований 2007 року, облаштований сучасними холодильними установками. Тут одночасно можна зберігати 1 т насіння хвойних порід та 5 т жолудя дуба звичайного.

Чим можуть похвалитися лісогосподарські підприємства Волині

Додаткові елементи господарювання та лісова рекреація

На території Звірівського лісництва, що у складі ДП "Ківерцівське ЛГ", навесні цього року створили пасіку. Закупили 70 бджолосімей.

"Досвід запозичували у чернігівських лісівників. Адже у цій справі, щоб вона стала успішною, необхідно все врахувати: як будувати вулики, де розміщувати, які рослини вирощувати на довколишній території. Так, цього року ми сіяли фацелію – для підвищення медоносної бази", – розповідає директор підприємства Віктор Сахнюк.

Іще одним пунктом на маршруті територією ДП "Ківерцівське ЛГ" став візит до рекреаційного пункту "Пролісок", відкриття якого відбулося у липні цього року.

Лісники роблять значний внесок не лише в економіку, а й туристичний та інфраструктурний розвиток краю, відзначили депутати. Зараз рекреаційні пункти, які будують лісники, не просто місце, де можна провести час на природі, а дійсно територія комфорту з усіма можливими елементами благоустрою. І такі зони відпочинку вже не можуть бути абсолютно безкоштовними хоча б тому, що все зроблене має бути збереженим і прибраним.

Чим можуть похвалитися лісогосподарські підприємства Волині

Директор Ківерцівського лісгоспу Анатолій Іщик зазначив, що "Пролісок" одразу став відвідуваним, альтанки у вихідні та святкові дні замовлені на кілька тижнів наперед.

Природні проблеми та методи боротьби

Куртинне всихання хвойних насаджень уже переросло у головну природну проблему лісу, яку поки не вдається долати ефективно. На Волині вже не лишилося жодного лісництва, де б не було осередків дерев, уражених шкідниками. Пожовтілі сосни, які давно втратили будь-яку екологічну та економічну цінність, депутати облради побачили на території Звірівського, Сокиричівського лісництв Ківерцівського лісгоспу та Берестянського л-ва ДП "Цуманське ЛГ".

Проблему всихання основних лісоутворюючих порід примушує Державне агентство лісових ресурсів залучати до її розв'язання науковців та широке коло громадськості. Адже причини, які призводять до вже поширеного у Європі явища, мають еколого-кліматичний характер. Їх наслідком є масове пошкодження лісів хворобами та шкідниками.

Чим можуть похвалитися лісогосподарські підприємства Волині

Про це розповіли директор поліського філіалу УкрНДІЛГА Олександр Тарасевич та старший науковий співробітник ДП "Поліський філіал УкрНДІЛГА" Василь Бородавка.

Чим можуть похвалитися лісогосподарські підприємства Волині

"Санітарні рубки – це не спосіб заробляння грошей для ресурсної Волині. Для взяття ділової деревини достатньо рубок головного користування. Нині, коли ми через заборону на певний час змушені були зупинити санітарну чистку лісу, вже бачимо, що особливо у Колківському та Маневицькому лісових господарствах осередки значно розширилися. Уражені дерева необхідно терміново вирубувати, причому навіть спалювати ушкоджені гілки", – розповів Василь Бородавка.

Чим можуть похвалитися лісогосподарські підприємства Волині

Поки рівень вологості був вищим, наголошують науковці, сосна боролася самостійно, заливаючи жука смолою. Тепер дерева менш стійкі до уражень, адже клімат став більш посушливим. Тож нині в одному дереві при масовому заселенні може бути 8-12 тис. жуків. І це лише верхівкового короїда. А ентомошкідники породжують фітохвороби. Таким чином дерево стає абсолютно не придатним для виробництва. На цьому наголосив Олександр Тарасевич.

Підходити до цієї проблеми потрібно комплексно. Аж ніяк не можна упускати економічну складову. Тут вкрай важливо провести санітарні рубки до того, поки деревина не втратить свою ділову цінність. Бо якщо стовбур дерева посиніє – його можна реалізувати максимум як дрова. Від цього втрати несе не лише лісгосп, а й держава. Адже податок, сплачений підприємством від реалізації ділової деревини у 8-9 разів більший, ніж податок від реалізації такої ж кількості дров.

Чим можуть похвалитися лісогосподарські підприємства Волині

Проте лісникам у цій частині доводиться працювати у досить складних умовах. З одного боку – необхідно виявляти та усувати недоліки у власній роботі, з іншого – рятувати ліс.

Чим можуть похвалитися лісогосподарські підприємства Волині

Так відбулося цього року щодо рубки у 17 кварталі Звірівського лісництва Ківерцівського лісгоспу. Фахівці Олександр Тарасевич та Василь Бородавка у присутності учасників семінару оглянули ділянку і зробили висновки: понад 80% дерев, що росли тут, були ушкодженими. Інші довелося зрізати для того, щоб повноцінно провести лісовідновлення на цій ділянці.

Ще одна проблема, викликана тимчасовою забороною на санітарні рубки, виникла у зв'язку з природною стихією. У липні буревії пошкодили значні площі волинського лісу. Загалом постраждало 2 тис. га лісу, лише на території Ківерцівського лісгоспу – 510 га.

Чим можуть похвалитися лісогосподарські підприємства Волині

"Дерева, понівечені буреломом, необхідно терміново забирати. Адже мине небагато часу – і вони стануть розплідником для шкідників", – резюмував Василь Бородавка.

У результаті депутати погодили, що спочатку питання, які стосуються лісокористування області, досконало вивчатиметься на засіданні постійної комісії з питань екології, раціонального використання природних ресурсів, а тоді вже виноситимуть на розгляд у сесійній залі.

Голова постійної комісії Волинської обласної ради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів Василь Столяр висловив ідею щодо участі у подібних семінарах усіх обранців волинської громади, а також звернувся із проханням до лісівників не замовчувати проблеми, а зробити такі виїзні засідання традиційними.

Економічний потенціал лісової галузі

Лісопромисловий комплекс ДП "Цуманське ЛГ" – це сучасне підприємство з різноманітними цехами і добротним нижнім складом. Комплекс перебуває під контролем обласного управління лісового та мисливського господарства, та безпосередньо ним опікуються директор державного підприємства Володимир Туревич і начальник лісопромислового комплексу Андрій Редькович.

Середня заробітна плата на підприємстві становить 6 500 грн. Завдяки модернізації та технічного переоснащення підприємства зростає продуктивність праці, кількісні та якісні показники.

Цуманський консервний цех – виробник 100% натуральних, екологічно чистих соків, ягід, грибів та овочів. Згідно з офіційною статистикою, завод є одним із лідерів у заготівлі та переробці органічного березового соку в Україні.

За січень-червень 2016 року консервним цехом було виготовлено 824,5 тубів продукції, а це 3 млн 570 тис. грн, при чому рентабельність продукції становить 60,5%.

Загалом в області за січень-травень 2016 року консервними цехами було виготовлено 3227,54 тубів продукції, а це 11 млн 523 тис грн, з котрих у вигляді податку надійде у державу 2 млн 931 тис. грн.

Чим можуть похвалитися лісогосподарські підприємства Волині

Порівняно з 2015 роком, за цей період було вироблено продукції 3041,5 тубів на суму 9 млн 165 тис грн. Своєю чергою у державу було сплачено 723 тис 500 грн.

Начальник консервного цеху Зінаїда Рябчун під час проведення дегустації продукції та екскурсії виробництвом розповіла учасникам семінару, що у цеху ще досі працюють за так званими колишніми ГОСТами – високими стандартами якості. Досить широким є асортимент продукції: крім 15 видів соку, гарно представлена овочева група, переробка ягід та грибів, а також мед та продукти його виробництва.

"Волинське обласне управління лісового та мисливського господарства єдине в структурі Держлісагентства зберегло консервно-переробні комплекси. Що приємно, саме на Волині у 70-х роках їх першими створювали. Нині це чи не єдиний в області виробник екологічно чистої продукції, який, незважаючи на всі переваги, досі потребує підтримки для виходу на ринки краю", – наголосив Олександр Кватирко.

Надрукувати
мітки:
коментарів