Поділитись:

На "Бандерштаті" розвінчували міфи про Другу світову війну

П'ятниця, 05 серпня 2016, 13:15
На

Юрист та історик Сергій Рябенко розповів, як створили міфи про Велику Вітчизняну війну.

Дуже багато в цих міфах є коріння, яке тягнеться із часів радянського минулого. Про це розповів на гутірках "Бандерштату" 5 серпня юрист та історик Сергій Рябенко (Інститут національної пам'яті).

Він зазначив, що найголовніший міф про Другу світову війну – це міф про так звану Велику Вітчизняну війну. Міф використовувався для того, щоб прикрити багато незручних моментів щодо ролі Радянського союзу. Також міф покликаний відбілити історію Радянського союзу.

На

"Радянський союз начебто не готувався до війни і ворог напав зненацька "без об'явлєнія войни". Насправді в радянській історіографії можна побачити, що підготовка до війни велась, починаючи від створення новітніх зразків зброї. Є теорія, що Радянський союз сам готувався до наступу, але це документально не підтверджено", – сказав Сергій Рябченко.

Ще одне популярне твердження, що весь радянський народ в один день піднявся на протистояння німецькому загарбнику. Сергій Рябченко каже, що насправді це теж міф. Адже завдяки непродуманим діям радянського керівництва багато радянських воїнів потрапляло у полон і в них не було виходу: або загинути, або здатись в той таки полон. Багато людей з ідейних міркувань не підтримували ідеології Радянського союзу і розглядали можливість створення окремих держав. У силу різних причин, але насправді значна частина радянських громадян не хотіли захищати цей радянський лад.

Ще один міф, коли радянська влада говорила, що люди масово записувались та самостійно створювали партизанські загони. Документи стверджують інше. Бо створення партизанських загонів відбувалось не знизу, а санкціонувалось верхівкою радянської влади. На чолі таких загонів здебільшого стояли кадрові чекісти.

"У певних регіонах люди намагалися з низів створювати підпільні партизанські осередки, але для таких доля складалась доволі трагічно. Бо цих людей звинувачували у самодіяльності", – сказав Сергій Рябенко.

Визвольний рух радянською владою розглядався як фашизм, а його учасники були, за радянськими твердженнями, колаборантами. Українських націоналістів звинувачували в ідеологічній співпраці із нацистами. Сергій Рябенко каже, що співпраця була, але вона йшла лінією розвідки. Тому говорити про те, що це була співпраця з ідейних міркувань, неправильно. Метою діяльності структур організації визвольної руху було створення Української незалежної держави. Однак створити таку державу, опираючись на власні сили, було неможливо. Адже Радянський союз був серйозним противником, і його репресивна машина була досить добре налагоджена. Тому українські націоналісти були змушені шукати союзників ззовні.

Сергій Рябченко також додав, що, створюючи міф, ми применшуємо жертовність тих громадян, які пережили жахіття Другої світової війни. Щодо розвінчання міфів зараз істориками ведеться багато роботи. Нині відкрились доступи до архівів спецслужб, що дає можливість документально руйнувати міфи, які багато років насаджувались радянською, а потім російською пропагандою.

Надрукувати
мітки:
коментарів
05 квітня 2024
17 лютого 2024
02 серпня 2023
24 травня 2023
21 травня 2023
21 грудня 2022
19 липня 2022
22:22
28 червня 2022
22 червня 2022
02 лютого 2022