Поділитись:

Історик прокоментував міфи про Волинську трагедію

П'ятниця, 05 серпня 2016, 14:04
Історик прокоментував міфи про Волинську трагедію

Юрист та історик Сергій Рябенко (інститут національної пам'яті) пояснив, чому і як створились міфи, пов'язанні із Волинською трагедією.

Частині історії, пов'язаній з українсько-польською трагедією, вчасно не надали потрібної уваги, що породило міфи навколо цього питання. Про це Рябенко розповів 5 серпня на гутірці "Бандерштату".

"Напевно, я почну не із спростування міфів про геноцид поляків українцями, який представлено самими поляками. На мою думку, причиною появи цього міфу було те, що історія України протягом перебування у складі Радянського союзу накладалась радянською верхівкою. Тому ця тема була таким табу, і про неї не говорили, або говорили про українських націоналістів як про борців-злочинців. Після 1991 року незасуджений вчасно комуністичний режим спричинив появу іншої проблеми: в добу незалежної України ніхто з державної верхівки не приділяв в цій частині історії належного рівня уваги, а в Польщі ще з 90-х років велись дослідження щодо цієї проблематики", – сказав Сергій Рябенко.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: НА "БАНДЕРШТАТІ" РОЗВІНЧУВАЛИ МІФИ ПРО ДРУГУ СВІТОВУ ВІЙНУ

Він додав, що зараз на рівні українських істориків тільки починається робота, щоб проаналізувати ці події за допомогою відповідних фактів, які можуть бути знайдені в архівних документах радянських спецслужб. Тому боротьба з цим міфом, за словами Рябенка, буде довгою і складною, і значна частина польського суспільства не зможе цих фактів прийняти,

"Але цю роботу рано чи пізно доведеться проводити, бо якщо ми не дамо на це відповідь, то сприйняття нашого суспільства буде заповнено або польськими, або російськими міфами", – сказав вкінці Сергій Рябенко.

Надрукувати
мітки:
коментарів