Поділитись:

Гроші на закриття збиткових шахт хочуть виплатити гірникам

Середа, 10 серпня 2016, 13:34

На зарплати шахтарям додатково виділено 200 млн грн шляхом перерозподілу коштів за бюджетними програмами Міненерговугілля, однак ці кошти можуть бути направлені на виплату заробітної плати лише після погодження профільного комітету Верховної Ради.

Про це повідомляє у середу прес-служба Мінфіну.

"Згідно з рішенням уряду, на зарплати шахтарям додатково виділено 200 мільйонів гривень шляхом перерозподілу коштів за бюджетними програмами Міненерговугілля. Відповідно, потрібне погодження Комітету Верховної Ради України з питань бюджету", - йдеться в повідомленні.

У міністерстві зазначають, що згідно з Бюджетним кодексом, без погодження профільного комітету кошти не можуть бути направлені на виплату заробітної плати. Тому після отримання відповідного листа погодження кошти будуть виділені за призначенням.

Водночас у Мінфіні зауважують, що вони виступали проти такого перерозподілу видатків держбюджету, оскільки переважна частина виділених коштів (155 млн грн) буде перерозподілена з програми закриття п'яти нерентабельних шахт. Тобто гроші, які планувалося виділити на закриття збиткових шахт, зараз будуть використані на погашення заборгованості з виплати заробітної плати шахтарям. У Мінфіні також зазначають, що ця проблема носить системний характер і пов'язана з неефективним використаннями бюджетних коштів.

"Очевидно, що в Україні продовжують фінансуватися збиткові галузі, які вже давно потребують реформування. І вугільна галузь - не виняток, що вчергове доводить ситуація, яка зараз склалася. Оптимальним напрямком для розв'язання проблеми збиткової роботи вугільних шахт буде ефективне реформування вугільної галузі та виведення їх на беззбиткову роботу", - додають у Мінфіні.

Нагадаємо, що 9 серпня один із учасників голодування у Міністерстві енергетики та вугільної промисловості намагався спалити себе.

4 серпня п'ятеро шахтарів державних підприємств "Красноармійськвугілля" і "Селидіввугілля", що в Донецькій області, оголосили голодування в будівлі Міністерства енергетики та вугільної промисловості України. Протестувальники вимагають погасити заборгованість із заробітної плати та налагодити стабільну роботу шахт.

Раніше керівник Міненерговугілля Ігор Насалик заявив, що для погашення зарплатних боргів шахтарям виділили 200 млн грн, які мають виплатити до 28 серпня, ще 150 млн грн для виплати зарплат будуть погашені за рахунок оплати вугілля ДТЕКом.

Надрукувати
мітки:
коментарів
15 березня 2024
08:30
01 березня 2024
07 лютого 2024
24 січня 2024
11 січня 2024
10 січня 2024
22 грудня 2023
07 грудня 2023
21 листопада 2023
09 листопада 2023