Поділитись:

В Україні нетверезих водіїв штрафують незаконно: луцький юрист пояснив, чому так (відео)

Понеділок, 05 жовтня 2020, 15:00
В Україні нетверезих водіїв штрафують незаконно: луцький юрист пояснив, чому так (відео)

Дійсно, в Україні нетверезих водіїв штрафують незаконно. Щоб зрозуміти, чому це так, луцький юрист Тарас Гупало звертає увагу на Кримінальний кодекс України,
Кодекс України про адмінправопорушення і два закони: "Про внесення змін до деяких законів України щодо досудового розслідування кримінальних проступків" (№2617)  та закон, яким було внесено зміни до попереднього. 

Як зазначив Тарас Гупало, 1 липня 2020 року набув чинності закон 2617, яким внесли зміни до Кримінального кодексу України та до Кодексу про адмінправопорушення. У кодексі статтю 130, якою була передбачена адмінвідповідальність за кермування автомобілем у нетверезому стані, видалили.  Кримінальний кодекс, власне, доповнили подібною статтею. Відтоді нетверезе водіння криміналізується, а верхня норма штрафу збільшується. 

Однак на цьому етапі в судовій практиці виникли непорозуміння, зокрема, як бути з тими справами, які були ще до ухвалення змін. Відтак  3 липня запрацював ще один закон, оскільки попередній не працював так, як треба. Ним виключається нова редакція статті 130 і видаляється пункт, яким Кримінальний кодекс доповнюється статтею 286 з приміткою 1 (про кримінальну відповідальність за нетверезе водіння). Все стає на свої, так би мовити, старі місця. Проте і в Кримінальному кодексі, і в Кодексі про адмінправопорушення вказано, що зміни до законодавства про адмінправопорушення чи кримінальну відповідальність можуть вноситися винятково шляхом внесення зміни до Кодексу України про адмінправопорушення, інших законів, якими встановлюється відповідальність, а також до Кримінального законодавства та кримінально-процесуального законодавства. 

Тому перед тим, як говорити про законність останнього закону, треба зрозуміти порядок внесення змін. Тобто першим законом було внесено зміни правильно, а от до другого закону є певні сумніви. Детальніше дивіться у відео: 

В Україні нетверезих водіїв штрафують незаконно: луцький юрист пояснив, чому так (відео)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів