Поділитись:

15 серпня в Україні стартує експеримент із цінами на харчі

П'ятниця, 12 серпня 2016, 10:36
15 серпня в Україні стартує експеримент із цінами на харчі

Незабаром українців очікує чергове здорожчання продуктів і послуг.

Уряд має намір скоротити перелік соціальних продуктів, а за можливості і зовсім відмовитися від державного регулювання цін на продовольство. Про таке заявив заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нєфьодов, – пише Експрес.

"Державне регулювання цін на продукти харчування неефективне як з економічної, так і з технічної точки зору. Тому ми хочемо відмовитися від цієї практики. Також хочемо істотно скоротити або зовсім скасувати перелік так званих соціальних продуктів. Ми пропонуємо прибрати регулювання для 90% товарів", – розповів Максим Нєфьодов.

На сайті Мінекономрозвитку розпочинається обговорення пілотного проекту щодо скасування державного обмеження націнки на продукти: з 15 серпня на 3-4 місяці пропонується відпустити ціни на всі продукти харчування і послуги. Уряд тимчасово призупинить держрегулювання цін на дитяче харчування, хліб, борошно, цукор, крупи, м'ясо-молочні продукти, яйця, соняшникова олія і інші товари, що належать до соціальних.

Проект також передбачає скасування держрегулювання розміру плати за послуги, що надаються в магазинах і на ринках. Згідно з проектом, що не будуть регулюватися ціни і рентабельність за оренду торгових приміщень.

"Радує одне: "експеримент" мають провести з 15 серпня по 15 листопада, тобто всього три місяці. Мене дивує плутанина в причинно-наслідковому зв'язку Мінекономрозвитку, яке стверджує, що ціни на ці продукти ростуть швидше продуктової інфляції через регулювання цін. Моя думка – ціни в країні на найдешевші продукти ростуть швидше, ніж на дорогі, через збідніння населення. І оскільки недорогі товари купують щораз більше, то вони і зростають в ціні швидше. Такі закони ринку", – коментує наміри уряду директор Української асоціації постачальників в торгові мережі Олексій Дорошенко.

Як стверджує Дорошенко, плани Мінекономрозвитку скасувати максимальну торговельну націнку для магазинів призведуть до зростання цін. За прогнозами ціни на недорогі продукти можуть зрости на кілька відсотків вже у вересні тільки через дерегулювання економіки.

"Я за повну дерегуляцію, але деякі норми вимагають скасування через 2-3 роки, а не в період найнижчого рівня життя за останні 20 років", – уточнив Олексій Дорошенко.

Надрукувати
мітки:
коментарів