Поділитись:

"Кромберг енд Шуберту" варто відкрити завод у Східній Україні", – місцева влада Донбасу

Середа, 17 серпня 2016, 21:00

ТОВ "Кромберг енд Шуберт Україна", що розташований в Луцьку, відвідали представники органів місцевої та регіональної влади, органів місцевого самоврядування з Донецької та Луганської областей.

Візит відбувся в рамках проекту ПРООН "Економічне і соціальне відновлення Донбасу".

Метою стаді-туру є ознайомлення учасників – представників органів місцевої та регіональної влади, органів місцевого самоврядування з Донецької та Луганської областей з успішним практичним досвідом місцевого економічного розвитку, залучення інвестицій та міжнародної технічної допомоги, розвитку бізнесу та створення нових робочих місць.

Гостей зі Сходу зустрічав фінансовий директор ТОВ "Кромберг енд Шуберт Україна" Олександр Шаварський, який розповів у про діяльність заводів ТОВ "Кромберг енд Шуберт Україна" у містах Луцьку та Житомирі.

Зліва направо: фінансовий директор ТОВ Зліва направо: фінансовий директор ТОВ "Кромберг енд Шуберт Україна" Олександр Шаварський та заступник голови Міловської районної ради Луганської області Олег Кашуба

"ТОВ "Кромберг енд Шуберт" – це корпорація, яка має більше 30 заводів у всьому світі. Загальна кількість працівників – майже 35 тисяч. Географія розташування заводів зумовлюється ринком збуту. Найбільший ринок збуту європейських авто знаходиться у Європі, тому там найбільше скупчення автомобілевиробників", – зазначив Шаварський.

Завод у Луцьку розпочали будувати з 2004 року, а у 2006 році запустили виробництво електричних бортових кабельних мереж для автомобілів провідних європейських брендів (Mercedess, Audi, BMW, Volkswagen).

Розповідаючи про історію створення корпорації, фіндиректор повідомив гостям, що компанія створювалася, як спілка між паном Кромбергом і паном Шубертом. На жаль, Шуберт загинув після трьох років роботи компанії. Щоб віддати шану партнеру, корпорація залишила його прізвище у назві, але 99 % акцій володіє сім'я Кромберг.

Олександр Шаварський також розповів про специфіку менеджменту на заводах та звернув увагу присутніх на те, що німці не доручають управління одній особі, вони дотримуються правила "чотирьох очей". Тому керівництво у Житомирі та Луцьку представлене двома директорами: технічний директор – Славомір Качмарек та фінансовий – Олександр Шаварський.

Упродовж розповіді про специфіку роботи заводів у гостей виникло чимало запитань. Наприклад, чи "виграє" підприємство, коли Україна введе безвізовий режим з Європейським Союзом, зокрема, коли жителі прикордонних територій зможуть вільно їздити на роботу у сусідню Республіку Польщу, що спричинить "кадровий голод", фіндиректор відповів, що кордон насправді вже відкритий.

"Людина, яка живе в 30-ти кілометровій зоні (зона малого прикордонного руху), обирає, куди їй іти на роботу: до нас чи їхати до Польщі. Все залежить від вибору людини. Тому ми стараємося підтримувати заробітні плати на рівні польських", – зазначив фіндиректор.

Учасники навчального візиту зацікавились забезпеченням кадрового потенціалу на підприємстві. На що управлінець відповів, що майже 40 % людей, які працюють на заводі, родом з міста Луцька, а для 60 % підприємство організовує доїзд (за рахунок компанії) в межах 60 кілометрів. Кілометр дороги обходиться підприємству у 6-7 гривень.

Цікавились "східні гості" і перевагами у працевлаштуванні для жінок і чоловіків.

"У цьому питанні потрібно бути справедливим і законослухнянним. Є Конституція України, яка не передбачає будь-якої гендерної дискримінації. Чоловік або жінка вправі зайняти будь-яку посаду. Хоча є певні фізичні особливості. В жінок краща моторика. Оскільки робота на заводі "тонка", то вона краще вдається жінкам, хоча є ділянки, які потребують чоловічої фізичної сили", – зауважив представник підприємства.

Присутні звернули увагу на те, що середній вік працівників на заводі приблизно до 30 років, і поцікавилися, чи така градація пов'язана з політикою підприємства. На що фіндиректор підприємства відповів, що насправді на заводі, працють люди навіть пенсійного віку. Проте важливе значення має розуміння роботи конвеєра, дисципліни. За його словами, люди радянської генерації по-іншому сприймають робочий процес. Важливо також мати хороший зір, адже якщо працівник поставить неправильно штекер – завод опиняється не в бізнесі.

Середня заробітна плата працівника на виробництві 8 300 гривень><span class=Середня заробітна плата працівника на виробництві 8 300 гривень

Гості жваво реагували на доповідь спікера та запропонували посприяти тому, аби відкрити завод "Кромберг енд Шуберт" на Східній Україні, зокрема, у Донецькій або Луганській областях.

Вам з такою заробітною платою варто відкрити завод у Східній Україні!><span class=Вам з такою заробітною платою варто відкрити завод у Східній Україні!

Аудиторія називала всі можливі переваги такої пропозиції, до прикладу відсутність проблем з працівниками, адже це густонаселенні райони України. Єдине питання – доставка і логістика.

Однією з негативних сторін пропозиції учасники виокремили той факт, що у людей, які проживають у Донецькій або Луганській області, може скластися думка, що працювати на "фашиста" не є добре. Хоча більшість не погодилася з цією тезою і зауважила, що робота однакова всюди.

"Якщо говорити про нашу співпрацю, то у Луцьку зараз мешкає велика кількість переселенців зі Східних районів України. Частина тих, які працюють у нас на заводі, зробили непогану кар'єру. Коли ситуація не визначена, бізнес, звичайно, туди не піде", – зауважив спікер.

І додав, що якщо говорити про "Кромберг енд Шуберт, то в моменти загострення війскових дій підприємство було на межі закриття. За його словами, якщо почитати німецьку пресу, то про Україну там писали лише те, що в країні війна.

"Німецьке керівництво часто запитувало, чи ми маємо тут проблеми, бо якщо вчасно не здійснити поставку електричних мереж, то заводи зупиняться. Кожного дня ми через посольства їм рапортували, що ситуація стабільна і танків тут немає", – пригадує Шаварський.

У зв'язку з цим, з аудиторії пролунало запитання, що стосується рівнів загрози у всіх регіонах України, які нещодавно презентувала Служба безпеки України. Який колір повинен бути для того, аби заводи "Кромберг енд Шуберт" звернули своє виробництво в Україні?

Який колір для вас означає goodbye?><span class=Який колір для вас означає goodbye?

"Важке запитання. Якщо в німецькій пресі не говориться про стрілянину, проблеми, рівні загрози, тоді це означає для нас спокій", – відповів фіндиректор.

На завершення презентації гостям хотілося почути інформацію щодо прибутку підприємства, на що фінансовий директор відповів, що "Кромберг енд Шуберт" в Україні генерує третину, можливо, 40 % прибутку у всій корпорації.

І додав, що за перше півріччя 2016 року завод заплатив у бюджет майже 133 мільйони гривень податків.

Після презентації всіх запросили відвідати виробництво.

Гості поспішали, щоб на власні очі побачити виробничий процес><span class=Гості поспішали, щоб на власні очі побачити виробничий процес

Екскурсію виробництвом проводить Наталія Шевельова><span class=Екскурсію виробництвом проводить Наталія Шевельова

Гості з цікавістю слухали розповідь екскурсовода><span class=Гості з цікавістю слухали розповідь екскурсовода

...та задавали багато запитань><span class=...та задавали багато запитань

...випробовували продукцію на міцність><span class=...випробовували продукцію на міцність

Спостерігали за навчальним процесом для Спостерігали за навчальним процесом для "новачків"

Директор Волинського регіонального центру з інвестицій та розвитку Анатолій Банера розповідає, що це вже третій візит, який організований в рамках Проекту ПРООН "Економічне і соціальне відновлення Донбасу", у якому беруть участь чиновники, представники місцевого самоврядування, громадського сектору Донецькї та Луганської областей.

Анатолій Банера ><span class=Анатолій Банера

"Учасники ознайомилися з економічним потенціалом Волинської області, відвідали підприємства "Модерн-Експо", "СКФ Україна", ТОВ "Кромберг енд Шуберт", сільськогосподарське підприємство ТзОВ "Городище", Устилузьку та Зимненську об'єднанні територіальні громади. Метою проекту є ознайомлення наших гостей з соціально-економічним потенціалом області, показати наші надбання, інноваційну складову наших підприємств, обмінятися досвідом та встановити прості людські контакти", – розповів координатор поїздки.

Начальник відділу з питань надання адміністративних послуг - адміністратор Добропільської районної державної адміністрації Оксана Харькова зазначила, що приїхала на Волинь, адже їй було дуже цікаво подивитися, як все працює на Західній Україні.

Оксана Харькова><span class=Оксана Харькова

"Такі поїздки потрібні, вони дійсно допомагають побачити різницю, дати поштовх для того, аби змінити щось у себе. Мене вразило те, що місцева влада настільки зацікавлена в залученні інвесторів та іноземного капіталу. Їхати до вас не боялася, це все дурниці. Це хтось придумав таку байку. У нас в сільській місцевості майже всі спілкуються українською мовою. В райдержадміністрації розмовляємо українською мовою – це принципова позиція", – зазначила Харькова.

Микола Ханатов приїхав з міста Попасна Луганської області, де обіймає посаду першого заступника голови Попаснянської РДА.

Микола Ханатов><span class=Микола Ханатов

"Для мене це велика новина, що в нас в Україні є такі потужні підприємства, наприклад, як "Кромберг енд Шуберт", які дають нам роботу. Я, як громадянин своєї держави, України, цим дуже пишаюся. І сподіваюся, що ми будемо рухатися і далі в цьому напрямку. Схід України цього не знає поки що. Про Луцьк я багато знав, ще з радянських часів, коли багато автомобілів вигтовлялося тут. Хоча з 2006 року "волинянки" перстали у вас виготовляти.

Гості залишилися задоволеними екскурсією><span class=Гості залишилися задоволеними екскурсією

Та зробили спільне фото на згадку><span class=Та зробили спільне фото на згадку

Надрукувати
мітки:
коментарів