Поділитись:

Міносвіти презентувало проект про 12-річне навчання у школі

П'ятниця, 19 серпня 2016, 11:48

Міністерство освіти України розробило проект реформи середньої освіти, згідно з якою навчання в школі триватиме 12 років.

Цю концепцію на педагогічній конференції "Про підсумки розвитку дошкільної, загальної середньої, позашкільної і професійно-технічної освіти в 2015/2016 навчальному році і завдання на 2016/2017 навчальний рік" представила міністр освіти і науки Лілія Гриневич у четвер, 18 серпня, в Києві, – інформує Закон і бізнес.

Ідея реформи передбачає введення 12-річної шкільної освіти.

Початкова школа – 4 роки, як базовий період, адаптаційний цикл і 3–4 класи, потім – базова середня школа, яка називатиметься гімназією, там 5 років, де 5–6 класів мають свої особливості, 7–9 – свої, профільна середня школа (3 роки) – два цикли", – розповіла міністр в ході презентації концепції.

Вона пояснила, що 10 клас – перший цикл, коли школяр може змінити свій вибір. Наприклад, дитина пішла в академічний ліцей і розуміє, що їй там не цікаво за цим профілем, вона повинна мати свободу вибору освітньої траєкторії і перейти на інший профіль.

Другий цикл – 11–12 клас. Два напрями в профільній школі – цей академічний напрям – ліцей і професійний напрям – професійний ліцей, професійний коледж/

Згідно з проектом, формула нової школи складається з декількох компонентів: новий зміст освіти, який грунтується на формуванні компетентностей, необхідних для успішної самореалізації в суспільстві; орієнтація на потреби учня в освітньому процесі; партнерство між учнем, учителем і батьками; децентралізація і ефективне управління, що надасть школі реальну автономію; справедливий розподіл державних коштів, який забезпечує рівний доступ усіх дітей до якісної освіти.

У 2016–2018 роках проводитиметься підготовка реформи і відбудеться її початок в початковій школі; у 2019–2022 роках. – початок роботи базової школи, в 2023–2029 роках – початок роботи профільної школи і лише в 2029 році в Україні з'явиться 12-й клас.

Надрукувати
мітки:
коментарів