Поділитись:

В Україні хочуть скасувати заочну юридичну освіту

Понеділок, 22 серпня 2016, 20:35

Заочна форма підготовки юристів в Україні може зникнути.

Таку норму передбачає робочий варіант Концепції вдосконалення юридичної освіти для фахової підготовки правника, яка була обговорена під час засідання спеціально створеної групи при Міносвіти, – повідомляє Освіта.ua.

"Давайте чесно скажемо – у нас катастрофічно знизився рівень вимог до студентів, особливо до заочників. І це не тільки проблема юридичної освіти. Той рівень вимог та контролю, який є на заочній формі, не дає нам можливості говорити про перспективу отримання якісної юридичної освіти в такому форматі", - зазначила перший заступник міністра освіти Інна Совсун.

Також, під час засідання, було обговорено ще одну революційну пропозицію – обмеження кількості контрактних місць у ВНЗ.

У МОН зазначають, що експерти пропонують встановити максимальний поріг – щоб гранична чисельність контрактників не перевищувала обсяг місць держзамовлення.

Таким чином, спочатку формуватиметься держзамовлення – його обсяг ставатиме орієнтиром для визначення кількості контрактників.

За словами фахівців, зараз університети використовують попит на юридичні спеціальності для заробітку, приймаючи абітурієнтів з вкрай низькими балами ЗНО. Подібне ставлення дискредитує професію і може призводити до зменшення якості освіти, тому потреба у механізмі, який би допоміг вирішити ці проблеми, виник вже давно.

У Міністерстві освіти також повідомили, що це не остаточний перелік змін, оскільки робота над концепцією ще триває.

В робочу групу, що працює над Концепцією вдосконалення юридичної освіти для фахової підготовки правника, входять представники Міністерства освіти і науки, Міністерства юстиції України, Вищої ради юстиції, Асоціації правників України, проекту USAID "Справедливе правосуддя", Координатора проектів ОБСЄ в України та юридичних факультетів українських вишів.

В основу кваліфікаційного іспиту для правників планується покласти пілотний проект вступу на магістратуру за спеціальністю "Право", що відбувався цього року, і був проведений за технологією зовнішнього незалежного оцінювання.

Надрукувати
мітки:
коментарів