Поділитись:

Учені припускають, що неандертальці могли впадати в сплячку на зиму

Понеділок, 21 грудня 2020, 02:52
Учені припускають, що неандертальці могли впадати в сплячку на зиму

Пошкодження на кістках наших далеких родичів – неандертальців, знайдених у Іспанії, свідчать про те, що ці давні люди справлялися з лютими морозами, впадаючи в сплячку, як це роблять ведмеді, кажани чи їжаки.

Про це повідомляє Бабель з посиланням на The Guardian.

Науковці вказують на те, що низка ушкоджень на кістках неандертальців повністю збігається з тими, що можна побачити у тварин, які впадають у сплячку. Це означає, що попередники сучасних людей уповільнювали свій метаболізм, щоб пережити морози.

Висновки зробили на основі дослідження кісток, знайдених у печері Sima de los Huesos на півночі Іспанії. Протягом останніх трьох десятків років скам’янілі залишки великої групи людей ретельно витягали з 15-метрової шахти всередині печери, яку по факту можна назвати братньою могилою.

Знайденим решткам більш ніж 400 тис. років, і вони належать раннім неандертальцям або навіть їхнім попередникам. Печера є однією з найбільш важливих палеонтологічних місцин, що містить критичні свідчення для розуміння еволюції людей у Європі. Але новий висновок був неочікуваним.

У науковій роботі для журналу L’Anthropologie доводиться, що ріст знайдених кісток за життя їхніх господарів щорічно переривався на кілька місяців.

Автори дослідження переконані, що ранні люди опинялися в метаболічному стані, який дозволяв їм пережити довгі періоди морозу, коли не було достатньо їжі та, відповідно, запасів жиру в організмі. Неандертальці впадали у сплячку – це випливає зі стану їхніх кісток.

Науковці підкреслюють, що це не фантастика, оскільки сплячка поширена навіть серед деяких приматів, тож генетичні передумови гібернації цілком могли допомагати людям переживати довгі зими.

У роботі також зазначається, що сучасні нащадки корінних народів півночі жили в іще більш лютих умовах, проте мали добрі запаси харчів – зокрема риб’ячого та оленячого жиру. На відміну від них, неандертальці Піренейського півострова не мали такого доступу до поживних речовин, що допомогли б пережити зиму без сплячки.

Експерти говорять, що висновки з цієї роботи дуже цікаві та обовʼязково призведуть до нових дискусій, проте не слід виключати й інші можливі пояснення уражень на знайдених кістках. Один з контраргументів – це те, що людям знадобилося б значно більше поживних речовин для підтримки мозку під час сплячки, ніж навіть ведмедям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
05 травня 2024
03 травня 2024
22 квітня 2024
16 квітня 2024
07 квітня 2024
06 квітня 2024
04 квітня 2024
05 березня 2024
04 березня 2024
13 лютого 2024