Поділитись:

В Україні хочуть підвищити штрафи за організацію сміттєзвалищ

Четвер, 25 серпня 2016, 11:54
В Україні хочуть підвищити штрафи за організацію сміттєзвалищ

Триває робота з підготовки законопроекту, яким передбачено суттєве підвищення штрафів за порушення природоохоронного законодавства.

Про це повідомив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак, – інформує Урядовий портал.

За його словами, чинні адміністративні санкції не мотивують бережного ставлення до навколишнього природного середовища.

"З моєї точки зору відповідальність, яка прописана у законодавстві, є недостатньою. Наприклад, якщо за незаконне сміттєзвалище біля обласного центру штраф складає всього 350 грн, то це є недієвий механізм. Ми зараз готуємо новий законопроект про підвищення відповідальності за шкоду, завдану навколишньому природному середовищу", – розповів міністр екології та природних ресурсів.

Він нагадав, що у Польщі та Німеччині діють спеціальні підрозділи з моніторингу дотримання природоохоронного законодавства з широкими повноваженнями.

"Це наша перспектива. Але для ухвалення подібного рішення ми повинні використати суспільний тиск як найбільш дієву силу і підвищити рівень покарань, які обов'язково має ухвалити Парламент. Сподіваюся, що колеги з ВР підтримають мене як міністра у намірах підвищити відповідальність за такі правопорушення, як організація нелегальних сміттєзвалищ та ігнорування вимоги їх прибрати у визначені терміни", – сказав Остап Семерак.

Він констатував, що на сьогодні в Україні органи, які здійснюють контроль за дотриманням екологічного законодавства, не мають достатньої кількості інструментів для належного реагування.

"Ми у Міністерстві екології та природних ресурсів ведемо роботу з реформування Державної екологічної інспекції, яка повинна перетворитися на дієвий інструмент контролю. Для цього маємо створити відповідну нормативну базу, підібрати нових людей, залучити волонтерів. Ця робота зараз активно ведеться і буде одним з наших пріоритетів на найближчі кілька місяців", – резюмував Міністр.

Надрукувати
мітки:
коментарів
09 травня 2024
25 квітня 2024
23 квітня 2024
18 квітня 2024
17 квітня 2024
16 квітня 2024
11 квітня 2024
10 квітня 2024