Поділитись:

Які гроші можуть зникнути і чим платитимемо в 2021-му в Україні: деталі від Нацбанку

Середа, 06 січня 2021, 20:01
Які гроші можуть зникнути і чим платитимемо в 2021-му в Україні: деталі від Нацбанку

Національний банк активно оновлює банкнотно-монетний ряд. Зокрема, купюри дрібних номіналів замінюють монетами, а дрібні монети – взагалі виводять з ужитку. Експерти запевняють – це нормальне явище.

Дійсно, гривня з її появи в 1996-му році значно подешевшала і в існуванні деяких монет не стало сенсу, а деякі купюри навпаки його придбали. Чому гроші потрібно міняти, і які монети або банкноти зникнуть у 2021-му – розбирався OBOZREVATEL.

Які купюри можуть зникнути в 2021-му

Найближчим часом нові монети або банкноти в побуті з'являтися не будуть, розповідають у Національному банку. Але оскільки припинили друкувати банкноти номіналом 1,2,5 і 10 грн, і в міру зносу їх змінюють на відповідні монети, то в 2021-му частка монет цих номіналів, порівняно з аналогічними банкнотами значно скоротиться. Найбільш активно зараз іде заміна банкнот в 1 і 2 грн. Ті, що потрапляють у банки, більше не повертаються в обіг.

НБУ нагадує, монети номіналом 1,2, 5 і 25 копійок – більше не є платіжними засобами. У 2021 році їх ще можна безкоштовно обміняти.

  • 1,2,5 копійок у НБУ та уповноважених банках (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзен банк Аваль).

  • 25 копійок – у всіх банках країни до 30 вересня 2021-го. Далі – в НБУ та уповноважених банках.

10 гривень: банкнота або монета?

Найбільшу дискусію серед населення викликала заміна банкнот в 1,2,5 і 10 грн на монети. Адже всі монети раніше були копійчані, а тепер до копійкам прирівнюють навіть 10 грн. Одна з головних причин заміни банкнот на монети – здешевити саме виробництво валюти.

Паперові гроші, особливо дрібних номіналів, "живуть" рік-півтора, а монети служать до 20 років. Як раніше заявляли в НБУ, це дозволить заощадити до 1 млрд грн на рік. До того ж монета через довговічність більш стабільна.

Які гроші можуть зникнути і чим платитимемо в 2021-му в Україні: деталі від Нацбанку

"Якщо ми вводимо монети, це свідчить про те, що в планах у держави зберегти купівельну спроможність населення (можливо не на 100%, але до прийнятного рівня) на кілька років вперед. – стверджує аналітик ICU Михайло Демків. – У країнах з великою інфляцією монет не випускають. Нема чого витрачатися, якщо через півроку на них нічого не купиш".

Але є у нових монет і великий мінус. Вони дуже схожі між собою і багато українців їх плутають. Раніше практично всі монети були різного розміру і знайти потрібну в кишені можна було навіть на дотик. Тепер же на пошук "дрібниці" доведеться витратити більше часу і уваги.

"З погляду розміру є певна критика, яку я також поділяю, – говорить член Ради НБУ Василь Горбаль. – Але мені здається, що НБУ надалі буде реагувати і на такі речі. Дійсно монети різного номіналу повинні більш істотно відрізняться одна від одної".

Як змінилися гроші за останні роки

У 2020 році Національний банк України закінчив оновлювати банкнотно-монетний ряд, над яким працював останні сім років. Внаслідок цього деякі банкноти оновили, деякі – ввели в обіг, а деякі навіть поміняли на монети.

У 2019-му НБУ випустив нову купюру номіналом аж в 1000 грн. Це був вимушений захід, адже гривня дійсно сильно впала по відношенню до долара після 2014-го. До цього найбільшою була купюра в 500 гривень. Її ввели ще в 2006-му. Тоді вона дорівнювала приблизно 100 доларам, але подешевшала приблизно втричі. Тому потрібна була банкнота більшого номіналу. Що цікаво, зараз приблизно 60% обсягу всіх паперових грошей існує саме в номіналах 1000 грн і 500 грн.

Але найважливіші зміни стосувалися купюр і монет дрібних номіналів. У 2018-му припинили друк банкнот у 1,2,5 і 10 грн. Того ж року в ужиток увійшли 1 і 2 металеві гривні.

Монета в 5 грн з'явилася в грудні 2019-го, а 10 грн – влітку 2020-го. У 2018-му НБУ перестав випускати монети номіналом 1,2,5 і 25 копійок. У жовтні минулого року 1,2,5 копійок вийшли з обігу. З жовтня цього року така ж доля спіткала і 25-копійчану монету, а разом з нею неплатіжними стали банкноти номіналом 1 і 2 грн, випущені до 2003-го року. Про що ж свідчать ці зміни?

Чому гроші потрібно міняти

Гроші з часом мають властивість втрачати купівельну спроможність у будь-якій країні світу. У деяких це відбувається швидше, в інших – повільніше. У нашій країні за час існування гривні було два періоди високої інфляції – 2008-2009 і 2014-2015 роки. Внаслідок цього масштаб цін серйозно змінився. Дрібні монети стали непотрібні, а великі купюри – навпаки затребувані. У той же час банкнотно-монетний ряд практично не змінився, і це створювало багато проблем.

Які гроші можуть зникнути і чим платитимемо в 2021-му в Україні: деталі від Нацбанку

Зміна банкнотно-монетного ряду – складний політичний крок. Громадяни до нього дуже скептичні. Тому деякі країни навмисно не змінюють гроші. Користуючись одними і тими ж банкнотами, вони хочуть приховати зміни курсу і інфляцію, стверджує фінансовий аналітик ICU Михайло Демків:

"Наприклад, в Узбекистані ще недавно найбільшою банкнотою був номінал, що дорівнює 2-м доларам. Щоб розраховуватися готівкою, людям доводилося носити з собою громіздкі пачки грошей. Зараз вони почали від цього відходити. Але це проблема не тільки цієї категорії країн. Навіть у США багато говорять про те, що 1 і 5 центів вже давно не гроші і їх час виводити з обігу. Але ніхто не хоче йти на цей непопулярний крок. Навпаки, вони ухвалюють закон, яким заборонено переплавляти нікелеву п'ятицентову монету на метал. А так робили, тому, що як метал, вона коштує дорожче, ніж як гроші".

У той же час в Україні не тільки було занадто багато дрібних щодо цін номіналів, а й загалом наші банкнотні й монетні ряди були дуже довгі. Це створювало незручності людям, які працюють із грошима. Адже облік різних номіналів потрібно вести окремо, а купюроприймальники – налаштовувати на велику кількість видів купюр. Для решти громадян зручності від різноманітності номіналів також немає. Тому ряди вирішили скорочувати. Зараз у нас 6 номіналів монет і 10 – банкнот. У кінцевому підсумку банкнотний ряд додатково скоротять до 6-ти одиниць.

Зміна валюти – це природний процес. Згодом практично всім державам потрібні банкноти більшого номіналу, адже інфляція, навіть мінімальна, є у всіх. Заміна банкнот монетами – також не повинна лякати. Хоч монети не завжди зручні, але вони дозволяють заощадити на друку. А це в інтересах не тільки держави, а й усіх громадян-платників податків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 
 
 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 квітня 2024
25 квітня 2024
22 квітня 2024
21 квітня 2024
17 квітня 2024
15 квітня 2024
12 квітня 2024
09 квітня 2024
07 квітня 2024
01 квітня 2024