Поділитись:

На Волині хочуть створити 4 госпітальні округи

Понеділок, 29 серпня 2016, 18:15

Медичну реформу, розпочату ще в 2010 році, продовжують втілювати на Волині.

Як стало відомо під час оперативної наради у голови ОДА сьогодні, 29 серпня, наразі є пропозиції про створення чотирьох госпітальних округів, – інформує ІА Волинські Новини.

Нагадаємо, згідно з проектом реформування охорони здоров'я, розпочатого ще у 2010 році, госпітальний округ повинен буде включати багатопрофільну лікарню інтенсивного лікування з консультативною поліклінікою, лікарні для відновного лікування, хоспіси, лікарні планового лікування хронічних хворих, заклади медико-соціальної допомоги і центри первинної медико-санітарної допомоги.

Як пояснив очільник управління охорони здоров'я облдержадміністрації Ігор Ващенюк, спеціалізована допомога має централізуватися. У межах центру може бути декілька лікарень інтенсивного лікування. Одним із критеріїв є часова доступність до центру – в межах 60 хвилин за наявності твердого покриття.

Так, на Волині пропонують створити 4 госпітальні округи: Луцький (місто Луцьк, Горохівський, Ківерцівський, Луцький, Рожищенський райони - 432 тисячі населення), Ковельский – (Ковельський, Турійський, Любомльський, Ратнівський, Старовижівський, Шацький райони – 275 тисяч населення), Нововолинський (місто Нововолинськ, Володимир-Волинський, Іваничівський, Локачинський райони) та Камінь-Каширський (Камінь-Каширський, Любешівський та Маневицький райони).

Водночас, наголосив Ігор Ващенюк, остаточного рішення про створення цих округів на рівні Кабміну ще не прийняли, ці 4 округи – це наміри.

Зауважимо, госпітальні округи мають бути елементами вторинного рівня медичної допомоги. Крім часової доступності має також враховуватися матеріальна та кадрова база діючих закладів. Заклади, які не стануть центральними лікарнями інтенсивного лікування, будуть переобладнані в амбулаторії, або філії центральних клінік.

До слова, відповідно до проекту постанови КМУ "Питання формування госпітальних округів", який наразі перебуває на громадському обговоренні, запрацювати госпітальні округи в Україні мають з 1 січня 2017 року.

Надрукувати
мітки:
коментарів