Поділитись:

Які українські фільми претендують на Оскар?

Четвер, 01 вересня 2016, 21:18
Які українські фільми претендують на Оскар?
Упродовж 9 днів Оскарівський комітет має обрати одну з трьох картин, яка представить Україну на "Оскарі" у номінації "Найкращий фільм іноземною мовою".

Після того, як у 2014 році в Оскарівському комітеті стався скандал через висування фільму "Поводир", вибір якого деякі українські режисери та кінокритики вважали упередженим, комітет розпустили, – повідомляє Еспресо.

Минулого року новий склад українського Оскарівського комітету так і не був затверджений, тому його члени не змогли розглянути фільми-претенденти і, зрештою, не встигли обрати і висунути номінанта на "Оскар" від України.

Цього року ситуація склалася значно позитивніше. Уже 12 серпня Американська кіноакадемія підтвердила повноваження українського Оскарівського комітету, а наприкінці місяця завершився прийом заявок для участі вітчизняних фільмів у відборі на висування на американську кінопремію.

Комітет розгляне 3 картини і оголосить остаточного номінанта від України вже 9 вересня.

"Гніздо горлиці", реж. Тарас Ткаченко

Картина Тараса Ткаченка, що була визнана найкращим українським повнометражним фільмом на Одеському кінофестивалі, стала одним з претендентів на висування.

Фільм встиг відзначитись на міжнародних кінофестивалях та здобути престижні нагороди. Так, зокрема драма Тараса Ткаченка отримала відзнаку фестивалю "On The Lake" в Торонто, Гран-прі кінофестивалю "На хвилях зачарованої Десни", а також була презентована на кіноринку в Каннах.

Фільм українсько-італійського виробництва присвячений актуальній та близькій українцям темі – трудовій міграції. Він розповідає про українську жінку Дарину, яка вирушила до Італії на заробітки.

Поки вона заробляє гроші за кордоном, її сім'я в Україні поступово розвалюється, а зовсім юна дочка вагітніє від хлопця, який не збирається на ній одружуватися. Крім цього в Італії Дарина зустрічає чоловіка. Між ними починаються любовні стосунки. І коли Дарина повертається з Італії, виявляється, що вона теж вагітна.

У фільмі знялися Римма Зюбіна, Віталій Лінецький, Олександра Сизоненко, Микола Боклан та інші.

"Пісня пісень", реж. Єва Нейман

Українсько-німецький режисер Єва Нейман створила чуттєвий історико-драматичний фільм за мотивами твору відомого єврейського письменника Шолома-Алейхема.

"Пісня пісень" вже встигла отримати найвищі нагороди Одеського кінофестивалю – двох "Золотих Дюків" у міжнародній та національній програмах та Приз екуменічного журі кінофестивалю у Карлових Варах. До того ж, фільм був обраний для показу у секції "Сучасне світове кіно" на міжнародному кінофестивалі у Торонто в 2015-му.

Картина розповідає історію, що трапилася в єврейському містечку 1905 року. Історія починається, коли головним героям – Бузі і Шимеку – по 10 років. Вони живуть в сусідніх будинках і грають в одному дворі. Згодом їхні шляхи розійшлися, і Шимек майже забув про свою подругу дитинства.

У його житті все змінюється, коли він дізнається, що Бузя стала нареченою іншого.

"Українські шерифи", реж. Роман Бондарчук

Фільм, знятий у ко-продукції України, Латвії та Німеччини, отримав Спеціальний приз журі Амстердамського кінофестивалю як найкращий повнометражний документальний фільм.

Документальна стрічка розповідає про те, як змінилося життя невеликого південного села Стара Збур'ївка у Херсонській області з початком війни.

Попри те що в Україні найбільша кількість працівників міліції на душу населення серед європейських країн, дільничних не вистачає. У районі Старої Збур'ївки, він лише один на три села. Викликати його дуже непросто, тому місцеві жителі обрали з-поміж себе двох людей, наділили їх владою й назвали шерифами.

Шерифи патрулюють усе село на "Москвичі" і розплутують найрізноманітніші справи, допомагають місцевим, вирішують їхні проблеми. У шерифів немає зброї, основний їхній інструмент - це слова. Саме на таких людей багато надії.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: 8 УКРАЇНСЬКИХ КІНОСТРІЧОК ВИЙДЕ НА ЕКРАНИ В 2016 РОЦІ

Надрукувати
мітки:
коментарів