Поділитись:

Очима дитини

Автор: Оксана Пуняк |
Субота, 20 лютого 2021, 07:40

Маршрутка. Переповнена, звісно, попри карантинні норми. Бо всім треба добратися додому, а надворі – мороз. Водій декілька разів робить зауваження, пасажири не реагують: «пропікують» е-квитком – і мерщій в глибину салону шукати порожнє місце. І не важливо, чи «сидяче». Водій голосно і безнадійно видихає: буде, що буде.

Гамірно, бо пів маршрутки дітей: батьки везуть з садків-гуртків-шкіл. Дітям весело – злочин же на їхніх очах коїться. Однак після розповідей, як минув день, їм стає нудно:

- Мам, а коли вже виходимо?

- Через дві зупинки. Машина зупиниться, тоді будемо виходити.

- Мам, вапшє-то це маршрутка.

- «Взагалі-то», а не «вапшє-то».

- Взагалі-то, мам, «вапшє-то», а «не взагалі-то».

Поруч дівчинка намагається пояснити татові, що верблюд – абсолютно нелогічна назва тварини. Бо за своїми ознаками він мав би називатися горблюдом: ну, ясно ж – має горби на спині.

Перед ними хлопці обговорюють завтрашні уроки, мовляв, укрмова – «лєгкотня», а от домашка з математики – «страх Господній».

Трирічна дівчинка на колінцях в мами щиро цікавиться, чому біля них такий «жирний дядя». Добре, що дядько – в навушниках. Тільки-от мамине лице спалахує багрянцем.

А обличчя водія прикрашає усмішка, коли лунає «дякую, дядя шофер».

Якось на одному із посвячень паски в селі, пам’ятаю, хлопчик шкільного віку не витримав і спитав в батьків, коли вже буде перерва. А його молодший брат десь знайшов мертвого горобця  і сподівався, що він полетить після скроплення свяченою водою.

А потім за родинним застіллям мені, як завжди, згадали мою «кипунячу» воду, зебриного чоловіка зека і Овоксану.

Діти по-іншому сприймають світ. Наївно, щиро, без заморочок. Чорне – то чорне, біле – то біле. І нам, дорослим, треба інколи цьому в них вчитися. Дивитися на речі й обставини трохи очима дитини.

Рубрика СІМ_СОРОК є формою блогу, в якій журналісти виступають як вільні дописувачі та висловлюють своє бачення тих чи інших ситуацій. Редакція може не поділяти думку автора. Якщо в публікації вказана інформація, з якою ви не погоджуєтесь, зв'яжіться з редакцією. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
19 квітня 2024
18 квітня 2024
17 квітня 2024
13 квітня 2024
10 квітня 2024
07 квітня 2024
05 квітня 2024