Поділитись:

Як на Волині розвиватимуть електронне врядування

П'ятниця, 02 вересня 2016, 18:43
Як на Волині розвиватимуть електронне врядування

На Волині хочуть впровадити Програму інформатизації Волинської області на 2017-2019 роки. Перше обговорення проекту документа відбулося 2 вересня.

Керівник проекту з розвитку ЦНАПів Роман Матвійчук розповів, що наразі робоча назва Програми – "Електронне врядування Волині". Проект Програми передбачає кілька напрямків. Зокрема, це впровадження електронних адміністративних послуг (від 20 електронних сервісів). Втім, постає проблема: менш ніж половина волинян забезпечена Інтернетом. А понад третина техніки в органах місцевого самоврядування та виконавчої влади – застаріла, – повідомляє Волинський інформаційний портал.

До слова, одна з ідей, яку хочуть впровадити – це обмін між сервісами їх взаємодія в рамках одного електронного кабінету користувача. Тобто людині, щоб отримати кілька послуг від різних установ, не треба буде заходити на різні сайти, а тільки на свій власний е-кабінет.

Планується провести навчання з електронного врядування для щонайменше 300 осіб. Вони ж у подальшому каскадним способом зможуть передавати знання далі. У рамках програми заплановано розробити щонайменше шість нових інструментів електронної демократії.

До Порталу послуг Волині хочуть підключити 20 ЦНАПів та 10 об'єднаних територіальних громад (у випадку їх створення). Загалом же роботу державних органів та усіх ЦНАПів (принаймні, 90 % працівників) планують перевести в систему електронного документообігу. Наразі з 20 ЦНАПів 19 вже мають електронний документообіг (крім міста Ковеля).

Наразі більш ніж третина техніки в органах влади застаріла. У рамках Програми показник застарілих ПК планують зменшити до 20 %. Окрім того проект Програми передбачає захист інформації та розробку аналогічних програм інформатизації у містах і районах.

Утім учасники обговорення погодилися, що нині населення має низьку культуру користування електронними сервісами і навіть молодь, яка мала би бути рушійною силою в цьому процесі, не знає про можливості впливу на органи влади через Інтернет. Тож до завдань програми додали ще й впровадження в навчальний процес шкіл та вишів дисциплін з електронного врядування.

Це перше обговорення Програми інформатизації з громадськими активістами. 5 вересня її обговорять із представниками ІТ-сектору, потім – з органами місцевого самоврядування та виконавчої влади. Після врахування всіх змін і пропозицій Програму нададуть Волинській облдержадміністрації для погодження з Державним агентством з питань електронного урядування України. Лише після цього документ винесуть на розгляд Волинської обласної ради.

Надрукувати
мітки:
коментарів
13:36
24 квітня 2024
23 квітня 2024
20 квітня 2024