Поділитись:

"Гранти затьмарили розум окремим волинянам", – Федік про скандальну конференцію

Середа, 24 лютого 2021, 11:00
«Гранти затьмарили розум окремим волинянам», – Федік про скандальну конференцію

"Свобода" у Луцькій міській раді виступила з заявою, в якій засудила проведення Волинським національним універистетом конференції з нагоди 100-річчя створення Волинського воєводства. 

Це відбулося у середу, 24 лютого, під час сесійного засідання. 

Так, лідер свободівців Микола Федік вийшов до трибуни та сказав, що ініціатори цього дійства пропонують волинянам святкувати ювілеї власного поневолення чужими державами.

"Особливо прикро, що серед учасників антиукраїнського дійства провідна наукова установа краю – Волинський національний університет імені Лесі Українки. Також нас дивує, що до промоції заходу долучився начальник відділу охорони культурної спадщини департаменту культури міської ради Олександр Котис. 

Напевно, можливість отримати польські гранти затьмарила розум окремим волинянам. Проведення таких конференції фактично потурає польському шовінізму та прославляє імперську історію Речі Посполитої", – зазначив депутат. 

"Свобода" переконана, що проведення такої конференції у 2021 році – це спроба Польщі та зацікавлених осіб відбілити окупаційний режим Речі Посполитої.

"Замість того, щоб вивчати історію польської окупації Волині, нам пропонують вшановувати круглу дату утворення колоніальної адміністративної одиниці у складі чужої для українців держави. Подають існування Волинського воєводства як позитивний факт. Замовчують злочини, які здійснювалися проти українців у роки панування Речі Посполитої", – резюмував Микола Федік. 

Нагадаємо: у Волинському національному університеті імені Лесі Українки організовують конференцію з нагоди 100-річчя створення Волинського воєводства у складі Другої Речі Посполитої. Володимир В’ятрович назвав річницю "ювілеєм польської окупації Волині", а запрошення консула  "недипломатичним хамством від дипломата". А представниця Інституту національної пам'яті у Луцьку Леся Бондарук назвала відеозапрошення, опубліковане Гененеральним консулом Республіки Польщі Славоміром Місякомхамством з претензіями на українську територію в минулому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Лесиному виші прокоментували конференцію з нагоди створення Волинського воєводства

Надрукувати
мітки:
коментарів