Поділитись:

"Швидке" громадянство, житло та грошова допомога: можливості "оновленої" Карти поляка

Субота, 03 вересня 2016, 21:08

2 вересня набули чинності нові правила за Картою поляка, які обіцяють власникам цього документа безкоштовне постійне місце проживання, польське громадянство через рік перебування в країні і щомісячну допомогу родині.

Нещодавно у першому півріччі 2016 року Сейм Польщі прийняв поправки до закону про Карту поляка, а також змінив ряд інших пов'язаних законів: про польське громадянство, про іноземців в Польщі, – повідомляє polsha24.

1 червня новий документ був опублікований в державному віснику, і ось через три місяці після публікації поправки до законів набрали чинності.

Згідно з новим законом, отримати Карту поляка можна на території Польщі у воєвод. Вже до початку 2017 року визначено перелік, в якому воєводстві і громадяни яких країн мають право отримувати цей документ.

Після поправок в законодавстві, постійну посвідку на проживання в Польщі на підставі Карти поляка будуть видавати безкоштовно.

До речі, раніше за розгляд заяви на отримання цього документа потрібно було заплатити 640 злотих, ще 50 – за безпосередню видачу так званої карти побиту. Безкоштовної для всіх власників Карти Поляка стане і багаторазова віза в Польщу. Поки що ця норма діє тільки для жителів Білорусі.

Після приїзду в Польщу, власники Карти поляка можуть одразу звертатися за постійним місцем проживання, але варто врахувати, що наявність зайнятості в Польщі більш позитивно впливає на остаточне рішення з цього питання.

Іноземець, який отримав дозвіл на проживання на підставі польського походження, має право отримати – знову ж безкоштовно – громадянство в Польщі після 1 року безперервного проживання – раніше було 2 роки.

Після звернення за постійним дозволом на проживання, власники Карти поляка можуть розраховувати на грошову допомогу від держави. Протягом перших трьох місяців проживання в Польщі власник Карти поляка і його подружня пара отримуватимуть від держави по 925 злотих, з 4 по 9 місяць – по 555 злотих. Якщо в сім'ї є діти, то за кожну дитину в перші 3 місяці платитимуть 462,5 злотих, з 4 по 9 місяць – 277,5 злотих.

Звернутися за грошовою допомогою може тільки власник Карти поляка, який перед цим звернувся за постійним дозволом на проживання в Польщі.

До слова, грошова допомога не обкладається податком на доходи і не залежить від розмірів заробітку її одержувача. Виплати фіксовані і не можуть перевищувати 9 місяців.

Припиняють виплачувати допомогу після позбавлення постійної посвідки на проживання (наприклад, після надання громадянства).

Звертатися за фінансовою допомогою можна тільки з 1 січня 2017 року, так як в уже прийнятому на 2016 рік польському бюджеті не передбачено такої графи витрат. Всі виплати будуть проводитися до тих пір, поки в польському річному бюджеті будуть гроші, закладені на цю графу витрат.

За допомогою вищевказаних змін законодавства Республіка Польща створює комплексний механізм підтримки переїзду на місце проживання до Польщі осіб польського походження з країн колишнього Радянського Союзу.

Разом з тим, всі механізми підтримки і допомоги в збереженні національної ідентичності поляків, які проживають в цих країнах, а також підтримки і допомоги польської діаспори будуть збережені.

Оскільки мета нових механізмів – не зміна ставлення Польщі до підтримки національної ідентичності цих людей, а надання їм вибору між подальшим проживанням на землі предків за підтримки з боку Польщі та переїздом на місце проживання в Республіку Польща.

Надрукувати
мітки:
коментарів
06 листопада 2023
26 жовтня 2023
11:04
04 жовтня 2023
31 серпня 2023
23 червня 2023
20 квітня 2023
29 листопада 2022
10 листопада 2022
12 вересня 2022
31 серпня 2022