Поділитись:

Який вік найдавнішого "Кобзаря": деталі

Середа, 10 березня 2021, 23:41
Який вік найдавнішого «Кобзаря»: деталі

фото "Суспільного"

9 березня на акцію "Прийди зі своїм Кобзарем" 17-річний лучанин Павло Богонос приніс сімейну реліквію. Хлопець розповів, що його "Кобзареві" майже 200 років.

Зі слів мами школяра, ця інформація – не точна, – інформує "Суспільне".

Разом із Суспільним родина вирішила з'ясувати історію видання, яке організатори акції у Луцьку визнали одним із найстаріших.

Якого року виданий "Кобзар", не знає ніхто з родичів, бо сторінка у книзі, де мала б бути вказана дата, з часом зіпсувалася. у 1939 році книгу відкопав дідусь Мирослави Богонос. Видання ховали від війни.

Який вік найдавнішого «Кобзаря»: деталі

"Мама казала, що Захар Беркут 1890 року, і "Кобзар" десь теж цих років. Так я синові й сказала, що це 19 століття. Мені було б цікаво взнати з якого року хоча б приблизно ця наша сімейна реліквія", - каже власниця книги Мирослава Богонос.

Щоб з'ясувати історію "Кобзаря" Суспільне разом із власниками книги звернулися до науковців обласного краєзнавчого музею.

Який вік найдавнішого «Кобзаря»: деталі

Наукова співробітниця музею Марія Філонюк порівняла видання творів Тараса Шевченка 1918-го, яке містить передмову із "Кобзарем" родини Богоносів.

За попередніми висновками науковців музею, книга була видана у минулому столітті. Точного року, коли видали "Кобзар", який зберігає родина Богоносів, у музеї сказати не можуть. Директорка Оксана Важатко говорить: для цього потрібна наукова експертиза.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 квітня 2024
17:26
26 квітня 2024
17:45
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024