Поділитись:

В Україні стартував проект "ProZorro.Продажі"

Середа, 07 вересня 2016, 18:36

В Україні офіційно стартував проект "ProZorro.Продажі" із створення нової електронної системи з продажу активів неплатоспроможних банків.

З допомогою "ProZorro.Продажі" Фонд гарантування вкладів фізичних осіб зможе налагодити прозорий, відкритий і швидкий продаж активів банків. Швидкість має ключове значення, оскільки активи неплатоспроможних банків знецінюються з кожним днем. Балансова вартість цих активів становить 440 млрд грн, і за підрахунками експертів проекту, кожного дня простою держава втрачає близько 100 млн, – повідомляє УкрМедіаЦентр Реформ.

Нова система буде побудована за принципами ProZorro, але основною процедурою буде аукціон на підвищення ціни. Тобто покупці змагатимуться, хто запропонує вищу ціну за актив (автомобіль, нерухомість чи, наприклад, пакет кредитних зобов'язань). Очікується, що система зможе одночасно проводити 20 аукціонів за годину та до 200 аукціонів на добу.

"ProZorro.Продажі" мають підвищити конкуренцію в продажі активів неплатоспроможних банків, що, своєю чергою, сприятиме збільшенню надходжень та дозволить Фонду у більш повній мірі задовольнити вимоги кредиторів цих банків.

"Документарне забезпечення було одним з найскладніших етапів у підготовці пілотного проекту "ProZorro.Продажі". Нам було важливо ретельно узгодити обов'язки сторін і регламент роботи системи. Решта – справа техніки: відпрацювання процедур, тестування системи, приєднання майданчиків буде відбуватися максимально швидкими темпами", – розповів Олексій Соболєв Oleksiy Sobolev, керівник пілотного проекту "ProZorro.Продажі".

Партнером Фонду гарантування вкладів фізичних осіб у процесі створення системи виступає Transparency International Ukraine. Саме ця організація забезпечує створення та функціонування електронної системи торгів. В майбутньому Transparency International адмініструватиме систему.

Надрукувати
мітки:
коментарів