Поділитись:

Як на Волині ловити рибу й не порушувати закон

П'ятниця, 26 березня 2021, 09:02
Як на Волині ловити рибу й не порушувати закон

Для завзятого рибалки або початківця рибалки плавзасіб є важливим атрибутом вдалої риболовлі, адже ловля з човна обіцяє великий улов. Втім важливо пам’ятати, що є правила та заборони, яких потрібно дотримуватися під час риболовлі човном, щоб не порушувати закон.

Про це повідомили в рибпатрулі. 

Отож, заборонено пересування плавзасобами:

1. В період нересту водних біоресурсів:

  • з 1 квітня по 20 травня – на річках та кореневих водоймах.
  • з 1 квітня по 10 червня – на озерах, водосховищах.
  • з 1 квітня по 30 червня – на придаткових видах річок (заплави, стариці русел. ставки, які не з’єднані з основним руслом річки в межений (літній) період).

2. В період закритої навігації. Відповідно до розпорядження Волинської ОДА № 165 від 23.04.2012 р. дата відкриття навігації для маломірних (малих) суден на водних об’єктах Волинської області встановлена з 1 травня і до початку льодоутворення.

Відповідно до ст. 116 КУпАП,  маломірні судна - це самохідні судна з головними двигунами потужністю менш як 75 к.с. (55 кВт) і несамохідні судна та парусні судна валовою місткістю менш як 80 регістрових тонн (або одиниць), а також моторні судна незалежно від потужності двигунів, але валовою місткістю не більш як 10 регістрових тонн (або одиниць) та несамохідні судна (гребні човни вантажопідйомністю 100 і більше кілограмів, байдарки - 150 і більше кілограмів та надувні судна - 225 і більше кілограмів), що належать громадянам.

Варто відзначити, що відкриття навігації не дозволяє ловлю з човна в нерестовий період.

3. В період «Сезону тиші» з 1 квітня по 15 червня. У цей період забороняється проведення робіт та заходів, які є джерелом підвищеного шуму та неспокою (стрільба, проведення вибухових робіт, феєрверків, санітарних рубок лісу, використання моторних маломірних суден, проведення ралі та інших змагань на транспортних засобах) (стаття 39 Закону України «Про тваринний світ»).

4. Особам, яким не виповнилося 16 років.

5. У разі, якщо плавзасіб не має реєстраційного номера або має не чіткий реєстраційний номер.

6. У нічний час. Згідно Правил користування маломірними (малими) суднами на водних об'єктах області, затверджених рішенням Волинської обласної ради від 14.03.2008 р. № 18/27, плавання на маломірних (малих) суднах дозволяється лише в світловий день. У нічну пору всі плавзасоби повинні замикатися на замок у місцях їх дислокації (збереження). Як виняток, у нічну пору дозволяється плавання суден правоохоронних і природоохоронних органів при виконанні ними службових завдань.

Також важливими правилами для риболовлі з човна є реєстрація плавзасобу (в разі якщо човен має довжину понад 4 метри та оснащений механічним двигуном потужністю понад 10 кВ) і отримання прав на управління, якщо ви використовуєте двигун.

Нагадуємо, що види і кількість снастей, що дозволені для використання під час риболовлі з човна, аналогічні тим, що використовуються для лову з берега.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів