Поділитись:

У столиці Молдови викрали екссуддю Миколу Чауса, який у 2016-му втік з України

Неділя, 04 квітня 2021, 01:12
У столиці Молдови викрали екссуддю Миколу Чауса, який у 2016-му втік з України

У Кишиневі викрали Миколу Чауса, колишнього суддю Дніпровського суду Києва, якого підозрюють у хабарництві. 

Про це повідомив молдовський портал NewsMaker із посиланням на адвоката Чауса Юліана Балана і поліцію Кишинева, – передає "Суспільне".

За даними захисника, Чауса викрала група невідомих озброєних чоловіків у центрі столиці Молдови.

"Важливе оголошення для адміністрації президента Молдови, генерального прокурора, служби інформації та безпеки та всіх силових структур: сьогодні, 3 квітня, в центрі Кишинева викрали мого клієнта, українського суддю Миколу Чауса, чиє клопотання про надання політичного притулку розглядає суд. Прошу всіх, хто володіє інформацією про це, повідомити поліції", – заявив Балан.

Про викрадення Чауса також повідомив його колишній адвокат в Україні Ростислав Кравець.

"Щойно зателефонувала з Кишинева дружина мого колишнього клієнта, екссудді Дніпровського районного суду Києва Миколи Чауса, і повідомила, що її чоловіка там викрали", – написав він у своєму Telegram-каналі.

У поліції Кишинева повідомили про порушення кримінальної справи за фактом викрадення.

"Чоловіка у віці 54 років викрали троє людей. Інцидент стався біля житлового будинку в столичному секторі Центр. Поліцію сповістили о 13:15. Зараз органи слідства з'ясовують обставини того, що сталося", – розповіла речниця місцевої поліції Наталя Статі.

У чому підозрюють Чауса

У 2012 році проти тодішнього судді Дніпровського районного суду Києва Чауса відкрили дисциплінарну справу, але він залишився на посаді. Він ухвалював рішення проти Автомайдану і був у списку на люстрацію Міністерства юстиції. Зокрема, взимку 2014 року Чаус виніс вирок за фальсифікованими справами проти активістів Автомайдану.

У 2015 році Тимчасова спеціальна комісія перевірила дії столичного судді та вирішила, що він порушив присягу і має бути звільнений, однак він знову не пішов з посади. У 2016 році Чауса затримали при отриманні хабара у розмірі 150 тисяч доларів у справі щодо торгівлі наркотиками. Отримані гроші він закопував на своєму городі у літрових банках. Однак заарештувати суддю не вдалося, оскільки парламент не дав на це дозвіл. Згодом Чаусу вдалося втекти до Молдови. У листопаді 2016 року НАБУ повідомило, що Інтерпол оголосив його у міжнародний розшук.

У березні 2021 року Україна подала запит на екстрадицію екссудді з Молдови, де він нині переховується.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів