Поділитись:

У підйомника мали б спрацювати гальма: деталі аварії на волинській шахті (відео)

Вівторок, 06 квітня 2021, 09:00
У підйомника мали б спрацювати гальма: деталі аварії на волинській шахті (відео)

Одна з двох клітей, яка опускає гірників під землю, – опечатана. Інша – справна, але шахтарі в копальню не спускаються. Поки триває слідство, на шахті припинили видобувати вугілля, – розповів директор Володимир Юрків.

Щоб забезпечити функціонування копальні, шахтарі нині відкачують воду. Дві кліті розташовані поруч. Їх рухом керує рукоятник. 

Один із них Віталій Бондарук розповідає: шахтарі спускалися на глибину 460 метрів.

"За мої 12 років, що я тут працюю, це – вперше. Але робота така, мусимо спускатися", – каже гірник.

Директор шахти Володимир Юрків зазначив: перед падінням безпечно опустилися у забій 37 працівників. Чому кліть з 11-ма гірниками усередині на повній швидкості влетіла у забій – невідомо, у підйомника мали б спрацювати гальма.

"Передбачено на ній чотири гальмівні пристрої: якщо один не спрацює, обов’язково спрацює інший. Аварійне гальмо є під ногою", – каже керівник копальні. Після первинного обстеження обладнання поломок не виявили.

Володимир Юрків говорить: на місці події працювала військова гірничо-рятувальна служба, працівники спустилися до травмованих тією ж кліттю.

Лікар Тарас Родзь розповів, що у лікарні залишаються п'ятеро гірників. Наймолодшому – 23 роки. 

"Травми немаленькі. Найважча – це перелом стегна зі зміщенням. Період реабілітації 6-8 місяців. Далі за складністю: є перелом кісток гомілки зі зміщенням", – розповів медик. 

Витрати на лікування та реабілітацію гірників компенсують згідно з умовами колективної угоди, – сказав директор шахти Володимир Юрків. Травмування гірників на шахті № 9 “Нововолинська” розслідує поліція, нині допитували свідків.

З’ясовуватиме причини аварії також Державна служба України з питань праці. Для цього створять спецкомісію, – розповів телефоном Суспільному завідувач сектору обласного управління Держпраці Ярослав Головка. Коментувати ситуацію він відмовився. Сказав: випадки, де травм зазнали понад десять людей, передають на розслідування до столиці.

Нагадаємо: у селі Литовеж під час спуску гірників ліфт вдарився об землю. Відомості поліція внесла до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 2 ст. 272 Кримінального кодексу України. Йдеться про порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою, що спричинило загибель людей або інші тяжкі наслідки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів