Поділитись:

Єгипет відмовляється від українського зерна: які будуть наслідки

П'ятниця, 09 вересня 2016, 14:45

На українських аграріїв звалилося чергове обмеження. Після того як Китай поставив під загрозу експорт української кукурудзи, від свинини відмовилися Вірменія і Білорусь, найбільший покупець вітчизняної пшениці – Єгипет – заборонив її ввезення в країну.

Як заявив член створеного Міністерством сільського господарства Єгипту спецкомітету Ашраф Халіл, поряд з Росією Україна потрапила в список країн, чиє зерно заражене грибковим захворюванням – ріжки. З кінця серпня в Єгипті діє офіційна заборона на утримання ріжків в імпортної пшениці, – повідомляє ЛІГА.net.

Не вперше

Заборона на поставки української пшениці Єгипет накладає не вперше. У 2009 році єгиптяни назвали українську пшеницю не придатною до споживання, а в 2012-му повторили заборону, незважаючи на те, що урожай зерна в Україні тоді був невисоким. У поточному році через ріжки Єгипет уже вводив обмеження на ввезення української пшениці. Але заборона протримався кілька тижнів.

Наприкінці серпня Єгипет заборонив поставки пшениці практично з усіх країн, де закуповував її раніше: Франції, Канади, Польщі, Румунії, Сербії та США. Причина та ж: наявність в зерні ріжків. Карантинна служба Єгипту посилила правила імпорту, заборонивши розвантаження пшениці в портах до проведення фітосанітарного дослідження зерна. Причому спочатку заборонені були партії з мінімальною наявністю грибка. Через день єгиптяни допустили до закупівель зерно з наявністю ріжків не більше 0,05% від обсягу партії.

Такі дії влади Єгипту обурили експортерів. Першого вересня вони просто бойкотували оголошений Єгиптом тендер, заявку на участь подав лише один міжнародний трейдер – Venus, який пропонував 55 000 т пшениці українського походження за ціною $ 179, 32 за тонну на умовах FOB (поставка на борт судна). Закупівлю скасували через відсутність конкурсної складової.

Дозволити або голодувати

Єгипет – найбільший у світі імпортер пшениці. І як зазначають експерти, ситуація абсурдна.

"Це дивна позиція, тому що він фактично вніс до свого списку практично всі ті країни, які були для нього постачальниками зерна", – відзначає керівник аналітичного департаменту консалтингової компанії ААА Марія Колесник. За оцінками аналітика зернового ринку інформаційної компанії ААА Ярослава Левицького, в сезоні 2015-2016 Україна поставила на єгипетський ринок близько 1,5 млн тонн фуражної пшениці і 0,5 млн тонн продовольчої.

Експерти сходяться на думці, що у випадку продовження пшеничного ембарго, українські аграрії зможуть диверсифікувати поставки.

"Замість Єгипту українську пшеницю візьмуть в Азії, Африці чи на європейських ринках", – вважає Левицький. Інша справа, що така поведінка найбільшого покупця пшениці може знизити ціни, адже пропозиція зерна на світовому ринку зросте, – додає він.

Згодом Єгипет змінить свою позицію, адже у країни внаслідок такої ситуації можуть виникнути серйозні загрози продбезпеки, – впевнена Колесник.
Експерт аграрних ринків Українського клубу аграрного бізнесу Дарина Гриценко каже, що самостійно Єгипет не в змозі задовольнити весь попит на пшеницю. Вводячи заборону або обмеження на поставки з найбільших країн-постачальників (Росії, України, Румунії), Єгипет робить собі тільки гірше. Подібні обмеження тільки сприяють зменшенню обсягів поставок або підвищення ціни з боку зернотрейдерів для єгиптян.

Россільгоспнагляд вже заявив, що очікує від Єгипту роз'яснень про претензії його представників до російської пшениці. Україна на обмеження поки ніяк не відреагувала.

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 березня 2024
25 лютого 2024
24 лютого 2024
21 лютого 2024
20 лютого 2024
15 лютого 2024
13 лютого 2024
11 лютого 2024
10 січня 2024