Поділитись:

У луцькому Стиру знайшли унікальний черевичок, якому понад 300 років (фотофакт)

Неділя, 11 вересня 2016, 11:25
У луцькому Стиру знайшли унікальний черевичок, якому понад 300 років (фотофакт)

У Луцьку в заплаві Стиру знайшли черевичок, якому більше 300 років. Хранитель фондів Волинського краєзнавчого музею Наталія Пушкар називає знахідку справжнім дивом.

Ніде в музейних експозиціях вона не зустрічала такого довершеного і так збереженого дитячого черевичка, – повідомляє газета "День".

Розказує, що під час розкопок на місці битви під Берестечком були знайдені фрагмент чобота і чимало шматків шкіри, з яких в Ермітажі майстри пошили чоботи. Кілька таких чобіт нині виставлено в експозиції музею "На козацьких могилах" у Пляшевій поблизу Берестечка. А ось щоб знаходили цілого черевичка – не чула.

Вражає музейників те, що дитячий черевичок, який Наталія Пушкар датує не пізніше кінця 18 століття, виготовлено вручну з суцільного шматка вичиненої шкіри, за викройкою, без використання шевської колодки.

Відшукали раритет у заплаві Стиру. Із неофіційних джерел відомо, що там, де відшукали середньовічний черевичок, знаходять багато монет, уламків цікавої кераміки. Нині ця територія є приватною власністю.

Добре, що унікальну річ, якою є черевичок, передали до музею, де він після підготовчої роботи займе гідне місце в експозиції відділу давньої історії.

Надрукувати
мітки:
коментарів