Поділитись:

Конфлікт через встановлення загальнобудинкових лічильників: у Луцьку шукали шляхи вирішення

Понеділок, 12 вересня 2016, 12:05
Конфлікт через встановлення загальнобудинкових лічильників: у Луцьку шукали шляхи вирішення

Встановлення загальнобудинкових лічильників обліку газу відбувається не "за бажанням" ПАТ "Волиньгаз", а відповідно до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Про це заявив начальник Луцького відділення ПАТ "Волиньгаз" Руслан Сахарчук на круглому столі щодо питання незадоволеності жителів Луцька встановленням загальних будинкових лічильників для обліку споживаного газу. Захід відбувся з ініціативи народного депутата Ігоря Лапіна 12 вересня в конференц-залі департаменту ЦНАП.

Нардеп запропонував присутнім головам ОСББ, представникам міської ради та громадським активістам в процесі обговорення напрацювати варіанти, як вирішення конфлікту так і встановлення поквартирних газових лічильників.

Руслан Сахарчук розповів, що орієнтовно програма із встановлення загальнобудинкових лічильників запрацювала у квітні-травні цього року й спротиву з боку населення спочатку не було – він почався пізніше.

"Ми, як ПАТ, зобов'язані це робити, а люди не хочуть. На даний момент в Луцьку встановлено в межах 10-ти загальнобудинкових лічильників. Ми за всіма нормативними документами маємо право складати акти на тих людей, що відмовляються цілими будинками від встановлення лічильників. Тоді їм іде нарахування в два рази більше норми", – сказав Руслан Сахарчук.

Він додав, що таким чином виходить "замкнуте поле". Адже люди думатимуть, що "Волиньгаз" примушує їх встановлювати або лічильники, або тим, хто від них відмовиться, нарахують подвійні тарифи. Хоча насправді, зі слів Сахарчука, вони це роблять згідно з нормативними документами, а саме постановою НКРЕКП.

"Ми – звичайні виконавці", – зауважив в ході обговорення Руслан Сахарчук.

Голова ОСББ "Лучани" Юлія Собатюк зауважила, що люди й так не задоволені підвищенням тарифів, а тут відбувається й подальше збурення населення.

"Коли поїхали в НКРЕКП, то там сказали, що є багато відмов від лічильників і звинуватили ПАТ "Волиньгаз", нібито ми зговорились з ОСББ, щоб не встановлювати цих лічильників. Розумієте? Вони кажуть, що ми змовляємось з вами", – сказав Руслан Сахарчук.

Ігор Лапін зауважив, що один з механізмів вирішення питання з лічильниками не залежить від "Волиньгазу", а саме від НКРЕКП, адже це є внесення змін до їхньої постанови. Він сказав, що варто завершувати із словесною перепалкою між учасниками круглого столу і випрацювати механізми, що можна було б зробити у цьому напрямку, і що він, як народний депутат, зможе зробити.

Голова ради голів ОСББ Луцька Роман Бондарук сказав, що тут треба врегулювати момент, яким чином люди мають відмовлятись від загальнобудинкового лічильника.

Громадський активіст Михайло Шелеп зауважив, що напружена ситуація із встановленням лічильників сталась від того, що людей не інформують належним чином про ці речі.

Втім Ігор Лапін попросив всіх учасників круглого столу бути на "одній стороні барикади" в тому числі і "Волиньгаз", й напрацювати разом з головами ОСББ, громадськими активістами, представниками міської ради якісь механізми вирішення питання.

Надрукувати
мітки:
коментарів