Поділитись:

Великі українські фармкомпанії завищували ціни на ліки, – АМКУ

Вівторок, 13 вересня 2016, 16:50
Великі українські фармкомпанії завищували ціни на ліки, – АМКУ

Антимонопольний комітет України (АМКУ) оштрафував на 1,65 млн грн п'ятьох великих учасників фармацевтичного ринку за змову за участю в державних тендерах.

Про це пише Delo.ua з посиланням на прес-службу АМКУ.

"Комітет дійшов висновку, що фармвиробник "Алкон Фармасьютікалз ЛТД"(Швейцарія) і дистриб'ютори ТОВ "БаДМ", ТОВ "Вента. ЛТД", ТОВ СП "Оптима-Фарм, ЛТД" та ЗАТ "Альба Україна", уклавши відповідні дистриб'юторські договори, своїми діями призвели до завищення цін на лікарські засоби при реалізації через процедури державних закупівель", – сказано в повідомленні компанії.

Зокрема оштрафували компанію "Алкон Фармасьютікалз Лтд." (Швейцарія), яка надавала дистриб'юторам специфічні і унікальні препарати для лікування складних офтальмологічних захворювань, в тому числі глаукоми. За порушення пункту першого частини другої статті 6 та пункту першого статті 50 Закону "Про захист економічної конкуренції" на виробника накладено штраф в розмірі 937,5 тис грн.

На дистриб'юторів також накладені грошові штрафи: ТОВ "БаДМ" оштрафували на 302,38 тис грн, ТОВ СП "Оптима-Фарм, Лтд." на 69,5 тис грн, ТОВ "Вента. ЛТД" на 1,94 тис. грн і ЗАТ "Альба Україна" на 339,99 тис грн.

Довідково:

Чотири дистриб'ютора ( "БаДМ", "Оптима-Фарм", "Вента" і "Альба"), які оштрафовані АМКУ, є найбільшими на ринку України і до 2014 року контролювали 90 % всіх відвантажень лікарських засобів (в грошовому вираженні).

Однак після банкрутства в 2014 році компанії "Альба Україна", яка входила до топ-3 дистриб'юторів, розстановка сил на ринку змінилася.

Лідером, як і раніше є компанія "БаДМ", частка ринку якої за підсумками 2015 року, за даними SMD, досягла 38,2 % (+ 2 % до 2014 року).

На друге місце в минулому році вдалося піднятися компанії "Вента" (частка ринку 19,6 %), в той час як "Оптима-Фарм", навпаки, втратила істотну частку ринку (18,8 %, -10,4% в 2014 році) і опустилася на третє місце.

Надрукувати
мітки:
коментарів