Поділитись:

У закидах лісівникам Волині може бути намір перерозподілу впливу, – Бондар

Вівторок, 13 вересня 2016, 17:24

Проблема незаконної вирубки лісів є далеко не новою як у Волинській області, так і на території України загалом.

Проте останнім часом у волинському медіапросторі повідомлення про незаконне вирубування і вивезення деревини почали з'являтися все частіше.

Зокрема, Прокуратура Волинської області наприкінці серпня інформувала про досудове розслідування кримінального провадження за фактами зловживання службовим становищем службовими особами Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства.

У результаті чого, за інформаціє прокуратури та деяких ЗМІ, правоохоронці провели обшуки складів кількох десятків лісгоспів та осель керівників господарств. Більше того, з'явилася інформація про вилучення понад 500 кубометрів необлікованої деревини орієнтовною вартістю 3 мільйона гривень.

З огляду на підвищення інтересу до лісового питання на Волині та інформації про масові обшуки, "Конкурент" розпитав у людини, тісно пов'язаної з Волинню та причетної до Державного агентства лісових ресурсів України – органу, якому безпосередньо підпорядковане ВОУЛМГ.

***

Прокоментував нинішню ситуацію у волинському лісі депутат Волинської обласної ради Володимир Бондар. Віднедавна обранець громади став радником голови Держагенства лісових ресурсів України на громадських засадах.

Позиція Державного агентства лісових ресурсів така: є люди на своїх посадах, вони працюють. Їм поставлені завдання. Вони їх виконують

Як зауважує Володимир Бондар, поки що конкретних звинувачень щодо керівництва лісового господарства Волинської області не бачив. Єдине, що правоохоронці проводять обшуки, ведуть роботи із викорінення незаконних рубок.

"Позиція Державного агентства лісових ресурсів така: є люди на своїх посадах, вони працюють. Їм поставлені завдання. Вони їх виконують", – пояснює політик.

Також він зазначив, що у Держагенстві, за проханням прокуратури, готують службову перевірку діяльності посадових осіб.

На думку Володимира Бондаря, сьогодні потрібно спокійно дати працювати правоохоронним органам.

"Вони мають карт-бланш, багато інформації, в тому числі і з незалежних джерел. Давайте дочекаємося їхніх висновків, а тоді будемо приймати рішення", – зазначає політик.

Радник голови Держагенства вважає, що факти незаконної рубки в області таки є.

"Такі дані маю не тільки я, а й правоохоронні органи, і громадськість. На сесії обласної ради також звучать такі позиції. Тому завдання всіх – ці речі мінімізувати, або зробити повністю неможливими", – стверджує депутат облради.

Володимир Бондар не виключає, що за цими "закидами" в бік обласного управління лісомисливського господарства може бути бажання певних осіб перерозподілу впливу.

"Будь-які речі треба розглядати з точки зору "кому це цікаво і кому це вигідно". Це ресурсна галузь, багато людей працює в ній. Інтереси є. Тут приховувати, я думаю, немає сенсу. І люди безперечно за ці інтереси будуть боротися. В галузі є багато серйозних виробників. Не тільки місцевого значення, але й великі експортери, групи з інших областей. Це серйозні гроші, які крутяться", – каже Бондар.

Те, що там будуть впливи тих чи інших фінансових сил – то це буде завжди. Інша справа, наскільки вони будуть серйозними, вагомими і відображатися на рішеннях

З огляду на це, вважає політик, вплив тих чи інших фінансових сил на лісомисливське господарство буде завжди. Однак тут важливо, щоб він не перетинав межу закону.

"Мені б хотілося, щоб при прийнятті рішень в цьому питанні керувалися складовою ефективності і нормальної законної роботи. А те, що там будуть впливи тих чи інших фінансових сил – то це буде завжди. Інша справа, наскільки вони будуть серйозними, вагомими і відображатися на рішеннях", – розповідає Володимир Бондар.

Як зауважує депутат Волиньради, лісова галузь на Волині має посередні показники, порівняно з іншими областями України. Об'єми лісозаготівлі тут не є найбільшими. Хоча у переробці деревини область одна з найкращих.

"Волинська область дуже мало експортує у відсотковому значенні, а багато переробляє. Я вважаю це позитивом, тому що тут сплачують податки, дають роботу".

На думку Володимира Бондаря, керівництво лісової галузі на Волині працює сумлінно. Хоча певні недоліки у роботі таки є.

"Щодо контрольованості ведення, є різні бачення. З одного боку, мені здається, що останнім часом стало більше порядку в галузі області. Керівників підбирають більш-менш відповідальних і серйозних. Це моя приватна думка. З іншого боку, я б порадив все-таки працювати більше з громадськістю. Нині дуже багато громадських виступів. Очевидно, що на них є підстави. Потрібно відповідним чином на це реагувати", – резюмує радник голови Держагентства лісових ресурсів.

Надрукувати
мітки:
коментарів
24 грудня 2022
01 жовтня 2022
24 жовтня 2021
16:10
16 вересня 2021
19:00
30 вересня 2018
14:00
29 вересня 2018
28 вересня 2018
20:00
27 вересня 2018
22 березня 2018
10:00