Поділитись:

Оцінка – не результат

Автор: Оксана Пуняк |
Субота, 29 травня 2021, 07:40

Я не вміла списувати в школі. Хоча, як і більшість, старанно виводила шпаргалки дрібними буквами на клаптику паперу. Тільки коли в них намагалася підглянути – червоніла і «палилася». А згодом й зовсім перестала то робити – марно.

Загалом з навчанням у мене проблем не було. Окрім точних наук, особливо математики – тут я цілковита нездара. Попри те, що в мене вся сім’я – «технарі». Та й в принципі у нашому класі, багатому на відмінників та хорошистів, з математикою було не дуже…

Водночас оцінки у всіх були непогані. Погодьтеся, «круглий» відмінник в класичній українській школі – то щось дуже утопічне. Хоча, не сперечатимуся, трапляються і справжні вундеркінди.

Отож, з острахом зіпсувати табель успішності ще задовго до екзаменів в 9-му класі, де математика була обов’язковою, я почала ламати голову над рівняннями додатково. Зі мною працювала мамина двоюрідна сестра, за сумісництвом – сусідка й вчителька математики на пенсії. Цілий навчальний рік ми розв’язували завдання із товстенного «задачника». Потім пройшли всі 200 варіантів екзаменаційних білетів. До травня в мене було два списані зошити на 96 аркушів, трохи розуму в голові і завчені схеми тих задач – вони ж бо одноманітні.

На екзамен я йшла без жодних сумнівів. Знаєте те безумно приємне відчуття, коли в чомусь впевнений на 100%? Варіант отримала, усе розв’язала – навіть час ще залишився. Аж тут раптом моя коліжанка суне під партою вирваний листок з відповідями:

– То твій варіант, бери, – шепче.

– Я вже все написала, мені не треба.

– То хоч звіриш, –  наполягає подруга. Хвилюється за мене.

Беру. Розслабилася вже, як і наша екзаменаційна комісія. Хтось вийшов, хтось навмисне у вікно глядить. Обережно кладу похапцем обірваний листок на коліна і очима ловлю тільки кінцеві результати кожного завдання. Є, тут теж добре, збігається – тішуся! Остання задача – «найдорожча»: 4 бали. Відповіді інакші! У шпаргалці – просто 1, а в мене вийшло -1. Суттєво ж. Точно десь схибила, я ж в математиці, як не крути, кульгаю. Виправляю, здаю. А згодом виявляється, що то був єдиний варіант з одруком, тож моя відповідь таки була правильною. Здуру сама собі перекреслила дванадцятку. У всіх відмінників – «відмінно», а в мене – «10» (зняли тільки два бали, все ж розв’язок був правильний, лише відповідь – ні). Непогано ніби теж, але ж яка прикрість. То, певно, було найбільше підліткове розчарування. І наука на всі наступні роки: оцінки – то зовсім не показник. Як і дипломи, ступінь, статус, посада і таке інше (з останнього – дисертація Киви вам на підтвердження). А ще – наука якщо не вірите в себе, то принаймні вірити собі. 

Рубрика СІМ_СОРОК є формою блогу, в якій журналісти виступають як вільні дописувачі та висловлюють своє бачення тих чи інших ситуацій. Редакція може не поділяти думку автора. Якщо в публікації вказана інформація, з якою ви не погоджуєтесь, зв'яжіться з редакцією

Надрукувати
мітки:
коментарів
07 травня 2024
06 травня 2024
02 травня 2024
01 травня 2024
29 квітня 2024
25 квітня 2024
24 квітня 2024
23 квітня 2024
18 квітня 2024
16 квітня 2024