Поділитись:

Грижа міжхребцевого диска: луцький лікар розповів про причини виникнення і лікування

Четвер, 03 червня 2021, 18:02
Грижа міжхребцевого диска: луцький лікар розповів про причини виникнення і лікування

Лікар фізичної та реабілітаційної медицини з Луцька Ігор Сомов розвіяв страхи пацієнтів, у яких діагностують грижу міжхребцевого диска.

Про причини виникнення та лікування лікар написав у фейсбуці.

Зі слів лікаря, багато пацієнтів, які страждають від болю в попереку, бояться, що у них грижа міжхребцевого диска. Грижа міжхребцевого диска – це зміщення, випинання матеріалу диска за межі міжхребцевого простору.

Ігор Сомов зауважив, що майже третина 20-річних здорових людей мають грижу у вигляді протрузії диска. Це число збільшується з віком – до 43 % у віці 80 років.

"Тому, згідно з доказовою статистикою, майже у кожної другої людини без болю в попереку є грижа міжхребцевого диска. Навіть якщо результати вашої магнітно-резонансної томографії дійсно свідчать про випинання диску, ви повинні розуміти, що ці результати абсолютно нормальні і дуже схожі на "сиве волосся" всередині тіла", – зазначив медик.

Ігор Сомов назвав головні причини виникнення грижі міжхребцевого диска:

  • сімейний анамнез і генетична схильність;
  • надмірне фізичне навантаження;
  • відсутність достатньої фізичної активності (сидяча робота);
  • надмірна вага тіла;
  • паління;
  • зріст вище 1 м 90 см.

Лікар розповів, що основною скаргою при грижі є біль у спині, який інколи може "віддавати" у кінцівки.

Лікування грижі міжхребцевого диска відбувається двома шляхами: консервативно та за допомогою операційного втручання.

Ігор Сомов зазначив, що у 50-70 % пацієнтів упродовж 3-12 місяців відбувається значне поліпшення завдяки консервативному лікуванню без операції.

"В певних випадках може відбуватися спонтанна резорбція (розсмоктування) грижі міжхребцевого диска протягом 9-12 місяців, але одужання настає набагато раніше: в середньому приблизно за 1,5 місяця. До речі, великі грижі мають здатність розсмоктуватися навіть швидше", – зауважив він.

Таким чином, підсумовує лікар, грижа міжхребцевого диска не обов'язково потребує операції.

"Систематичні огляди пацієнтів показали, що консервативне лікування і хірургічне втручання однаково ефективні, якщо порівнювати результати через 1 і 2 роки. Єдина перевага хірургічного методу – це швидше полегшення болю", – додав він.

Зі слів Ігоря Сомова, головну роль в поліпшенні стану пацієнтів з грижею відіграє навчання та перенавчання поведінки в житті, що досягається за допомогою рухової активності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів