Поділитись:

Зробити туризм great again: як на Волині змінюють уявлення про позашкільні мандри (фото)

Вівторок, 08 червня 2021, 21:10
Зробити туризм great again: як на Волині змінюють уявлення про позашкільні мандри (фото)

Позашкільний туризм в останні роки у багатьох стійко асоціюється із пережитком Радянського Союзу. Непопулярні гуртки, "вилазки" хіба до місцевої річки, нудні і шаблонні заходи. Таке уявлення на Волині цього літа обіцяють остаточно зруйнувати. Волинський обласний центр національно-патріотичного виховання туризму і краєзнавства ставить перед собою дуже амбітну ціль, і вже зараз анонсує яскраве, сучасне і насичене літо. А новий очільник комунального закладу Богдан Бальбуза обіцяє, що вже за кілька місяців туризм на Волині стане масовим, сімейним і популярним знову. 

Своїми планами, баченням розвитку і першими цікавими анонсами Богдан та його команда поділилися під час сплаву на байдарках по річці Стир у вівторок, 8 червня. 

Зробити туризм great again: як на Волині змінюють уявлення про позашкільні мандри (фото)

Про Центр і те, що вони роблять

Центр НПВТІК (так, це просто божевільно незручна абревіатура - ред.) - це позашкільний навчальний заклад, який займається туризмом, орієнтуванням, краєзнавством та патріотичною грою "Джура" у Волинській області. Вони організовують обласні змагання, чемпіонати тощо, а також координують гурткову роботу по цих напрямках у закладах освіти на Волині. Центр вже 80 років працює у сфері розвитку позашкілля. Цього літа вони хочуть запрацювати по-новому: масово, драйвово і дуже активно.

Географічно Центр знаходиться на Коперника у Луцьку, однак його діяльність поширюється на всю область. Тут займаються трьома видами туризму - водним, пішохідним і велосипедним. Діти працюють у відповідних гуртках упродовж року, і за підсумками беруть участь у шкільних, районних та обласних змаганнях з кожного виду. 

"Люди коли чують слово "туризм", то для них це часто рюкзак-автобус-Туреччина. Але туризм є різний, насправді. Ми культивуємо туризм шкільний і спортивний. Але він має бути масовий, і молодь має пізнавати і свою область, і сусідні", – переконаний Богдан Бальбуза. 

Зробити туризм great again: як на Волині змінюють уявлення про позашкільні мандри (фото)

Крім того, учні кількох шкіл області беруть участь у патріотичній грі "Джура" - таке собі шкільне самоврядування на козацьку тематику. Також Центр координує роботу шкільних музеїв. 

Активне літо на воді

Цьогорічне літо у Центрі планують максимально заповнити масовими заходами. Такими, після яких не тільки діти, а й дорослі – цілі сім'ї – захочуть відкрити для себе спортивний туризм по-новому. 

У користуванні Центру є туристична база "Сонечко", що у Гаразджі під Луцьком. Саме навколо неї будуватимуть головну роботу цього літа. Минулих вихідних тут провели перший "День відкритої води", і щотижня протягом усього літа планують організовувати заходи з водного спорту. Головний акцент - масовість. До заходів хочуть долучати не тільки дітей, але і їх батьків, щоб таким чином популяризувати внутрішній туризм і сімейний відпочинок. 

"Якщо раніше ми займалися з дітьми, то зараз хочемо розвинути такий напрямок, як сімейний спорт. Коли батьки заробляють гроші, а дитина десь сидить в інтернеті, то контакт у них розбігається. Сімейні сплави мають на меті ці контакти відновити. Бо коли ти весь день гребеш разом з дитиною, постійно про щось говориш, а ввечері ватра, гітара, співи, конкурси тощо, це дуже об'єднує", – говорить Богдан Бальбуза. 

Зробити туризм great again: як на Волині змінюють уявлення про позашкільні мандри (фото)

Зараз у розпорядженні Центру є 8-9 байдарок. Незабаром оголосять тендер на закупівлю нових байдарок, саббордів і, можливо, навіть катамарану. Весь цей флот спершу буде дислокуватися в Гаразджі, а далі піде у сплави по річках Волині. До цих сплавів діти зможуть долучитися безкоштовно, а дорослі – за символічну плату. 

Туризм у громадах

Мабуть, найамбітнішою ціллю Центру є пропагування позашкільного туризму у громадах. Зараз це спорт, який культивують всього у кількох ОТГ області. 

"Наше завдання – зробити це все масовим, щоб у кожній ОТГ були діти, які займаються, спорядження і ті, хто може навчити. Ми загалом раніше співпрацювали з найактивнішими громадами – Маневицькою, Старовижівською. Зараз у нас є план зробити на турбазі в Гаразджі центр і осердя цього руху - гребну станцію, яка в теплі пори року буде виховувати спортсменів і організовувати дозвілля дітей. Перша спроба буде там, а далі є план говорити з Боратинською ОТГ та іншими. Хочемо в кількох ОТГ зробити такі базові спроби, і якщо воно все піде (а я на відсотків 99 впевнений, що піде), ми будемо розповсюджуватись на область. Робимо шаблон і цей шаблон будемо поширювати", – ділиться планами очільник центру.

Зробити туризм great again: як на Волині змінюють уявлення про позашкільні мандри (фото)

За його словами, у цій справі все впирається у кадри. Бо керувати такими гуртками можуть тільки справжні ентузіасти - люди, які готові зарядити любов'ю до сорту і туризму дітей. Центр проситиме громади закупити необхідне спорядження, і запропонує спеціалістів, які зможуть навчити фахово працювати з дітьми у цих напрямках. 

Очільник Центру переконаний, що як тільки з'явиться перший позитивний досвід такої співпраці, інші територіальні громади і собі захочуть спробувати. Таким чином пропаганда активного дозвілля пошириться на всю область. 

Бобри та інші деталі

Богдан Бальбуза пояснює, що дозвілля сучасних дітей вже не може бути банальним. У кожен захід важливо додавати невеликі "акценти". І чим більше їх буде – тим більше заохоченими будуть діти і дорослі.

"На мою думку, туризм і позашкілля як таке не повинні бути "прісними". Це цікаво, але питання в тому, як воно все подається. Якщо просто казати, що це безкоштовно, прийдіть – ніхто не прийде. Але якщо додати трохи деталей - картина буде зовсім іншою. Ми хочемо придумати якусь історію, і гру, в якій усі будуть "варитися". Придумати цікаві подарунки і небанальні призи за перемоги – футболки "Гребу, як бобер", наприклад. Діти цих бобрів будуть носити, розпинати груди, показувати, що я бобер, бо я виграв ці змагання. Це одна деталь. Якщо таких деталей додати ще – це буде цікаво, яскраво і масово", – говорить він. 

Зробити туризм great again: як на Волині змінюють уявлення про позашкільні мандри (фото)

Перші анонси літніх заходів Центру з'являться на їх сторінках у соцмережах уже незабаром. Зараз також готується до друку збірка туристичних маршрутів по Волині, які можна буде завантажити на ґаджет, просто відсканувавши QR-код. Крім того, вже цього літа почнеться робота над мережею спортивно-виховних таборів у області. Весь спектр цих заходів для дітей буде абсолютно безкоштовним. Головне – бажання проводити це літо активно. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів