Поділитись:

Куди в Луцьку йдуть гроші НЕФКО

Четвер, 22 вересня 2016, 08:18
Куди в Луцьку йдуть гроші НЕФКО

На сьогодні спільно з НЕФКО успішно реалізували проект "Реалізація енергозберігаючих заходів в бюджетних установах міста Луцька". Загальна вартість – 4 445 000 грн.

Про це під час панельної дискусії "Виклики та можливості в секторі енергоефективності бюджетних будівель" у рамках Муніципального семінару для партнерів НЕФКО в Україні розповів міський голова Микола Романюк.

У процесі реалізації перебуває проект між КП "Луцькводоканал" та НЕФКО "Модернізація та реконструкція систем водопостачання та водовідведення у м. Луцьку" (загальна вартість 550 тис євро).

Крім того, за словами Миколи Романюка, на підготовчій стадії перебувають проекти: "Підвищення енергетичної ефективності закладів бюджетної сфери міста Луцька" (Кредит 10 млн грн, грант від Фонду Е5Р – 200 тис. євро); "Енергоефективність в громадських будівлях м. Луцька" (Кредит близько 5 млн євро, грант з фонду Е5Р близько 2 млн євро).

Він зазначив, що перший кредитний договір з Північною Екологічною Фінансовою Корпорацією (НЕФКО) місто Луцьк уклало в грудні 2013 року. Отримані кошти були використані на фінансування енергозберігаючих заходів. Загальний обсяг інвестицій – 4 445 000 грн. Позика НЕФКО становила 4 000 000 грн (90 %), а 445 000 грн (10 %) – співфінансування міського бюджету. Кредит було отримано на 4 роки з відсотковою ставкою 3 %. Ефект від реалізації проекту – фактична економія теплової енергії у 2015 р. – 2 445 Гкал за рік.

За ці кошти у Луцькій міській клінічній лікарні, ДНЗ № 11 та 21, загальноосвітніх школах № 5 та 10, гімназії № 21 встановлено індивідуальні теплові пункти, зарадіаторні рефлектори, відновлено теплоізоляцію трубопроводів, проведено балансування системи опалення, модернізацію системи освітлення, замінено вікна і двері, утеплено фасади.

Микола Романюк розповів, що для реалізації проекту "Модернізація та реконструкція систем водопостачання та водовідведення у м. Луцьку" отримано позику НЕФКО у сумі 495 тис євро. Вона надається на 4 роки. Процентна ставка кредитування – 6 %. Ефект від реалізації цього проекту: економія електроенергії: 1,609 Мвт*год за рік (136,6 тис євро на рік); скорочення викидів CO2: 1 287.2 тонн на рік.

У його рамках заплановано технічне переоснащення артезіанських свердловин, насосної станції, заміна насосів, впровадження системи диспетчеризації та автоматизації процесів водопостачання.

Міський голова Микола Романюк зазначив, що нині погоджено отримання нового кредиту від НЕФКО у розмірі 10 млн грн та гранту від Фонду Е5Р – 200 тис євро на реалізацію проекту "Підвищення енергетичної ефективності закладів бюджетної сфери міста Луцька".

Проект передбачає ряд енергозберігаючих заходів у бюджетних установах міста (ДНЗ № 4, 13, 27, 31, гімназія № 21, ЗОШ № 1, 16, Палац учнівської молоді). Тут планується утеплити фасади, встановити ІТП, замінити вікна, модернізувати освітлення. Очікуваний ефект: чиста економія близько 2,5 млн грн за рік.

Розповів Микола Романюк й про те, що триває робота над проектом "Енергоефективність в громадських будівлях міста Луцька". Для його впровадження передбачається отримання кредиту у розмірі 5 млн євро від Північної екологічної фінансової корпорації НЕФКО та 2 млн євро у вигляді гранту від Фонду E5P. Проект передбачає утеплення фасадів та дахів, встановлення індивідуальних теплових пунктів, заміну вікон, модернізацію системи освітлення у 40 об'єктах бюджетної сфери.

Міський голова Микола Романюк наголосив, що впровадження енергозберігаючих заходів відбувається завдяки співпраці з НЕФКО, Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР), Європейським інвестиційним банком. Загалом на ці цілі планується залучити близько 750 мільйонів гривень.

Надрукувати
мітки:
коментарів