Поділитись:

У кого можуть забрати субсидії: зміни у правилах

Четвер, 22 вересня 2016, 08:56
У кого можуть забрати субсидії: зміни у правилах

Позбавити держдопомоги можуть за дорогий подарунок, здачу житла в оренду і торгівлю врожаєм зі своєї дачі.

Кабмін змінив правила розрахунку субсидії, – пише "Сегодня".

Зокрема, замість реальних доходів вносяться умовні – для тих, хто служить, навчається або не має офіційних доходів.

Що змінилося

Як роз'яснили у Мінсоцполітики, згідно з постановою Кабміну №635 від 8 вересня, для студентів старше 18 років, які не отримують стипендію, при розрахунку доходів для призначення субсидії вважається, що вони мають дохід в розмірі одного прожмінімуму (ПМ) для працездатних (зараз – 1450 грн).

Для солдатів строкової служби, якщо вони зареєстровані в будинку, де живе родина, яка претендує на субсидію, встановлено умовний дохід в розмірі 50% прожиткового мінімуму (725 грн). Для студентів молодше 18 років, які отримують стипендію, а також для тих, кому держава платить будь-яку допомогу (по інвалідності, по догляду за інвалідом, одиноким матерям тощо), враховується до доходів тільки розмір цієї допомоги, навіть якщо вона менше ПМ. А тим, хто не має жодних офіційних доходів, "припишуть" аж два ПМ (2900 грн). У Міністерстві таку норму обґрунтовують тим, що такий "жебрак" чимось харчується і має інші витрати (на одяг, транспорт, ліки).

Водночас з доходів, які впливають на призначення і розмір субсидії, виключені: вартість безкоштовних путівок, протезів, засобів реабілітації (коляска, милиці), суми, виплачені за шкоду здоров'ю в зв'язку з виробничою травмою. Також претендент на субсидію може отримати її у винятковому порядку, за рішенням комісії при місцевих органах влади. Для цього йому треба довести, що його доходи дійсно менше розрахункових (наприклад, людина безробітна і зараз серйозно хвора).

За що відберуть

Як роз'яснив міністр соцполітики Андрій Рева, головна причина, за якою можуть відмовити в субсидії або відібрати вже призначену, – це повідомлення від податкової про те, що хтось із членів родини одноразово витратив понад 50 тис грн без довідки про доходи (купівля землі, квартири, будинку тощо), крім оплати "комуналки" або невідкладної медопераціі.

Також, за словами міністра, субсидії позбавлять, якщо в квартирі зареєстровані (але в декларації про доходи не вказані) не проживали люди (діти, батьки тощо). Вихід є – подати на комісію з субсидій документи, що підтверджують, що фактично вони живуть в іншому місці. Це може довести довідка з місця роботи або навчання в іншому місті, лікарні, хоспісу.

Але, з огляду на, що з початку року Мінфін проводить верифікацію (перевірку непрямими методами, наприклад опитування сусідів) доходів одержувачів субсидій і вже виявило понад 60 тис тих, хто їх приховує, в зоні ризику – не тільки ті, хто без сплати податків здає квартиру, займається репетиторством, нелегальним перевізництвом, але навіть продає вирощені на дачі фрукти-овочі.

Позбавити субсидії можна навіть за покупку дорогої турпутівки або якщо при перевірці умов життя родини пенсіонерів виявлять в їх квартирі нові меблі, побутову техніку, подаровану дітьми. За словами юриста Володимира Столітнія, щоб уникнути такої ситуації, слід звернути увагу на платіжні документи за покупку на ім'я платника (наприклад, сина) і заздалегідь пред'явити їх при оформленні субсидії. Судитися потім за відібрану субсидію можна, але це дорого і довго, та й аморально, якщо ви дійсно приховуєте доходи, вважає юрист.

Надрукувати
мітки:
коментарів