Поділитись:

Лотерея на кордоні: як на Волині виявляють українців з фальшивими COVID-сертифікатами

Вівторок, 07 вересня 2021, 13:01
Лотерея на кордоні: як на Волині виявляють українців з фальшивими COVID-сертифікатами

фото ілюстративне

Упродовж серпня 2021 року українські прикордонники виявили десятки підроблених COVID-сертифікатів у пунктах пропуску. Порушення вчиняли лише українці, які поверталися додому й не хотіли перебувати на самоізоляції чи здавати ПЛР-тести.

Про це пише 24 канал.

Виявляє «липові» документи спеціальна програма на планшеті. За мить на екран виводиться уся необхідна інформація.

Інспекторка прикордонного контролю в пункті пропуску «Ягодин» Тетяна Окружко пояснила, що коли сертифікат дійсний, програма підсвічується зеленим кольором, якщо недійсний – червоним. Прикордонники отримують також усю інформацію про особу й особливості її вакцинації.

Українські сертифікати неможливо просканувати

Просканувати можна лише європейські сертифікати щеплень. Українські ж не мають QR-коду, і методика виявлення підроблених документів трохи інша.

Упродовж місяця в пунктах пропуску «Ягодин» та «Устилуг» виявили 40 людей, які поверталися в Україну з підробленими паспортами вакцинації. Зі слів речниці 6 прикордонного Волинського загону Маргарити Вершиніної, у таких випадках інформують Нацполіцію про ознаки кримінального порушення.

«Громадян України через державний кордон пропускаємо, але вони зобов'язані встановити додаток «Вдома» та відбути самоізоляцію», – наголосила Вершиніна.

До мережі моніторингу сертифікатів вакцинації під'єднали свої бази 40 країн. З них 10 не є учасницями Європейського Союзу.

Якщо людина не бажає вакцинуватися, вона може в'їхати в Україну за довідкою про хворобу або ПЛР-тестом, які теж можна перевірити. Втім для українців дія коронавірусних паспортів обмежена 6 місяцями, а в сусідній Польщі обмежень немає.

Польські прикордонники розвертають українців

Водночас не всі українці, які імунізувалися 2 рази, можуть виїхати в Польщу до рідних навіть першої лінії. Здебільшого польські прикордонники повертають українців додому без пояснень. Лише за годину перебування журналістів на кордоні у в'їзді в Польщу відмовили 5 українським водіям із пасажирами.

«Нам в Україні зробили щеплення. Вакцина «Модерна» виявилася індійською – не проходить», – розповіли подорожуючі Андрій і Тетяна.

Зі слів прикордонників, український COVID-сертифікат необов'язково повинен бути жовтим. Він чинний і на білому папері, але в документі має бути вказаний:

  • його власник;
  • дата народження особи;
  • паспортні дані;
  • прізвище та ім'я лікаря;
  • кількість щеплень та місце проведення вакцинації.

Кожен запис у сертифікаті підтверджений мокрою печаткою лікаря й установи, де людина вакцинувалася. Усе інше в пункті пропуску суміжної сторони – як лотерея: проїхати або пощастить, або ні. Польща наразі залишається найбільш закритою сусідньою державою для України в умовах карантину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
03 травня 2024
01 травня 2024
30 квітня 2024
27 квітня 2024
26 квітня 2024
25 квітня 2024
24 квітня 2024
22 квітня 2024
19 квітня 2024
18 квітня 2024