Поділитись:

На Волині розіграли "Кубок Полісся" (фото)

Вівторок, 04 жовтня 2016, 17:50
На Волині розіграли

Цьогорічний "Кубок Полісся", що відбувався у Шацьку, зібрав мисливців України, Польщі, Сербії, Литви, Чехії, Білорусії та Росії. Вони привезли своїх найкращих чотирилапих полювальників на борсуків та лисиць.

У Всеукраїнських (як заявлено), а фактично міжнародних змаганнях по підсадному борсуку та лисиці взяло участь півсотні мисливських собак норових порід. Здійснено понад 150 пусків. Змагання проходили у рангах САСТ і САСІТ та тривали два дні.

Трибуни випробувального комплексу перед П-подібною норою були переповнені азартними вболівальниками. Про конкуренцію і чемпіонські амбіції учасників годі й говорити: тут кожен вважав свого пса фаворитом і претендував тільки на лаври переможця, – повідомили у прес-службі Волинського ОУЛМГ.

Та все ж найкращою виявилася команда Сербії, яка завоювала більшість кубків із тринадцяти і вже вдруге повезла з України "Кубок Полісся". Його володарем став Зоран Дімітрієвіч, собака якого FELON OD MIHINCA обійшла усіх суперниць і суперників та стала абсолютним чемпіоном. Вона виграла перегони у ранзі САСІТ (І місце) та бронзу у ранзі САСТ по підсадній лисиці.

У ранзі САСТ по підсадній лисиці І місце здобула ягдтер'єр FOXA VOM REXON FORST Ірини Александрової (Москва), ІІ місце виборов пес породи НМТ на кличку ILK Нікшица Борсіса (Чехія). У ранзі САСІТ по підсадній лисиці ІІ місце дісталося німецькому ягдтер'єру BRICAVA Ненада Мітровіча (Чехія), ІІІ місце виборов кобель породи НМТ на кличку BERRO VOM REXON FORST Йовіка Дорде (Сербія).

У ранзі САСТ по підсадному борсуку призові місця розподілилися наступним чином: І місце – ANABELA OD MIHINCA Зорана Дімітрієвіча (Сербія), ІІ місце – кобель породи НМТ HARLI Відовіка Йовіци (Сербія), ІІІ – німецький ягдтер'єр HELA Марка Рістіца. У ранзі САСІТ по підсадному борсуку І місце журі присудило кобелю MYSTER FREDDY Андрія Вісковіца (Сербія), ІІ – кобелю BRAWO Саші Даковіса, ІІІ місце дісталося німецькому ягдтер'єру ROZE Зеймуса Поліваса (Литва).

"Кубок Полісся" вже традиційно проводили Волинський обласний осередок Федерації мисливського собаківництва України та племінний завод-розплідник німецьких мисливських тер'єрів "Чорне узлісся" . Головним рефері був литовець Віктор Фрейготас. Йому допомагав експерт національної категорії Анатолій Дементій ( Полтавська область) та нормайстери Ігор Хавелко та Андрій Стасюк (Волинь).

unnamed-8

А серед учасників – багато креативних і заповзятливих заводчиків і мисливців. Зі своїми неповторними легендами й історіями.

Дмитро Хрещук з Тернопільської області, що прилучився до мисливства з дитинства і одним з перших в Україні обзавівся власним німецьким тер'єром, так захоплювався своїм чотирилапим другом, що коли той потрапив у пастку в лисячій норі, поліз його визволяти і мисливця привалило піском.

– Врятувало тільки те, що ніс опинився біля руки і на якийсь час повітря мало вистачити, – каже Дмитро. – Зі мною було шестеро моїх друзів. Вони відкопали мене ледь живого… Собаки врятувати вже не вдалося… З тих пір, ягдтер'єрів не тримаю, хоч дуже їх любив. А приїхав допомогти у проведенні змагань, адже їх організатор голова обласної організації ФМСУ Ігор Жмурко – друг дитинства. Він же власник плідника "Чорне узлісся", будь-якої миті готовий дати когось зі своїх улюбленців, але я утримуюсь від норних собак, маю тепер гончаків.

Із Білорусії приїхали Максим Космач, Сергій Кашпор та Євген Ясінович. Останній – затятий мисливець: розповідає про особливості полювання у володіннях "бацьки". До речі, там уже дозволено відстріл бобрів, чого нема у нас. А ось давній знайомий Володимир Башняк привіз із собою збірну Польщі (Конрада Жака, Вальдемара Варушевські, Пьотра Маршеду, Єдута Артура, Філіпа Мархвіцкі).

Володимир – прихильник жорсткошорстих такс, на змагання привіз одного кобеля цієї породи і німецького мисливського тер'єра. Розповів про особливості польського ловецтва. Зокрема, згадав і про боброві лови. У них хоч і дозволене полювання, та поки що мисливці на нього не йдуть. Можливо, на бобра дозволять полювати ще й безкоштовно.

unnamed-9

У наших сусідів без мисливських собак навіть в угіддя не пускають. Принаймні один мисливський собака на п'ятьох полювальників мусить бути. Що цікаво, вовка у Польщі оголосили червонокнижним.

Москвичка Ірина Александрова три роки не була у Шацьку, виграла один із кубків, переконалася, що Шацьк є тим місцем, де можуть порозумітися різні мисливські школи і заводчики.

Окрім кубків і дипломів призерам та учасникам змагань, голова Волинської обласної організації ФМСУ нагородив головного суддю змагань Віктора Фрейготаса, експерта Анатолія Дементія, адміністратора змагань Оксану Яковчук, колектив кухарів Шацького лісового коледжу ім. Валентина Сулька в особі Світлани Стаднік, нормайстерів Ігоря Хавелка та Андрія Стасюка, помічника нормайстера Анатолія Головенка.

unnamed-11

unnamed-12

unnamed-14

unnamed-15

unnamed-18

unnamed-7

Надрукувати
мітки:
коментарів